Baby artikler

nappies-that-dont-leak-or-pinch_id136_teaser

Hvilken bleie er best for babyen min?

Sitter den for stramt eller for løst? Bør den være høyere i livet eller sitte løsere rundt beina? Det er ikke alltid så lett å vite om man velger riktig bleie. Avhengig av barnets alder finnes det ulike bleier å velge mellom. Vi viser vei blant ulike modeller og gir tips til hva du bør tenke på.

Libero_Touch-Hybrid_baby-bed

Utviklingstrinn hos barn

Mange kjenner til teorien om at barn går gjennom bestemte utviklingstrinn. Men hvordan foregår det egentlig? Kan man virkelig si at et 4 måneder gammelt spedbarn oppfører seg på en bestemt måte fordi hen befinner seg i en bestemt utviklingsfase?

190911_libero_CF6_251

Pseudotvillinger – hva er det?

Nybakt forelder med nytt barn på vei? For noen høres det ut som et mareritt å få barn så tett. For andre er det toppen av lykke. Uansett hva du måtte føle, kan du lese alt om pseudotvillinger her.

essity5542_mobile

Når får man mensen etter fødsel?

Etter en fødsel går kroppen gjennom en rekke forandringer, og etter hvert kommer også mensen tilbake. Når det skjer, avhenger av flere ulike faktorer: hormoner, amming og allmenntilstand. Her får du vite mer om første menstruasjon etter fødsel.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Har du en high need baby?

At det er krevende å ha en baby, kan alle være enige om. Babyer trenger fysisk omsorg og følelsesmessig kontakt stort sett døgnet rundt. Men noen har høyere tempo, sterkere følelser og større krav til stimulering enn andre. Slike barn omtales ofte som «high need babies». Her forklarer vi hva det innebærer, og gir tips til deg som forelder.

Essity6254-final_Desktop

Hvordan slutte å amme?

Iblant går dette med ammeslutt av seg selv. Andre ganger er det langt fra enkelt. Ekstra utfordrende er det hvis den ene parten er mer klar for å slutte enn den andre. Enten dere står midt oppi det, eller du bare vil ha litt informasjon, gir vi deg våre tips til å slutte å amme både på natten og om dagen.

blw-baby-lead-weaning-1200x800-mobile

BLW – Barnestyrt mattilvenning

Det er en overgang for alle når babyen skal starte med fast føde. Og det finnes flere måter å drive mattilvenning på. Du har kanskje hørt om BLW-metoden i forbindelse med barn og mat, men hva innebærer den? Og hvordan kommer man i gang?

new-born-fodelsefotografen-IMG_5027-mobile

Fødselsskader

De fleste har sikkert hørt at man kan få rifter i forbindelse med en fødsel. Men hvor vanlig er det? Finnes det fødselsskader vi ikke vet like mye om? Og hvor henvender jeg meg hvis jeg får problemer?

_i2a2087_mobile

Flaskemating og morsmelkerstatning

Det er ikke alle som kan eller vil amme. Men uansett hvorfor man ikke ammer, kan matestundene bli like koselige selv om man gir flaske.

Essity6746_ARTICLE_STAGE

Hjemme med baby – etterkontroll og samtale

Barnet har kommet, du er kanskje på vei ut av babyboblen og har begynt å få litt kontroll på livet med en liten krabat. Da er det tid for etterkontroll. Det anbefales nemlig å bestille time hos jordmor eller lege seks til åtte uker etter fødselen. Her kan du lese om hva du kan forvente.

mjuk_320x170_teaser

Slik tar du vare på babyens hud

Myk babyhud er noe av det beste som finnes. Men babyens hud er ømfintlig og må beskyttes mot blant annet sol, fuktighet og kulde. Babyhud har også lett for å bli tørr. Her får du vite hva du bør tenke på når det gjelder hudpleie for babyer. 

libero_brand-launch_kitchen-baby_article_stage

Barn som ikke spiser – om spisevegring hos små barn

En vanlig bekymring blant foreldre er at barna ikke vil spise, eller at de spiser veldig få ting. Og det er ikke så rart – vi blir faktisk rolige av å se barna våre spise, og det er det en evolusjonær grunn til. Vi trenger jo mat for å leve. Så vil ikke barnet spise, blir foreldrene stresset.

essity6430_mobile

Begynne med smokk - eller tommel

Små barn finner trøst og trygghet i å få suge. Matestunden handler med andre ord om mye mer enn næring og nærhet. Det varierer hvor stort sugebehov babyer har. Noen vil ha smokken – eller tommelen – i munnen hele tiden, mens andre er fornøyde med å suge på den innimellom. Andre trenger ikke smokk eller tommel i det hele tatt.

breastfeeding_start_teaser

Amming – få en god start

Å amme barnet sitt kan være det koseligste i verden, men det kan også være mye vanskeligere å få til enn mange tror. Dessuten kan det gjøre vondt helt i starten. Men det finnes ting som kan gjøre det enklere. Her får du vår komplette ammeveiledning med alt du trenger å vite om å lære seg å amme – og råd om hva du kan gjøre hvis dere ikke får det til.

essity6530_2_mobile

Hvor ofte og hvor lenge bør man amme?

Hvor lenge ammer man om gangen, og hva gjør man hvis babyen er sulten hele tiden? Og hvordan slutter man å amme? Det skal vi forklare her.

_mgl2985_mobile

Trygg samsoving

Det er koselig å sove sammen og lytte til den lille babyen som puster. Men trygg samsoving krever litt tilrettelegging. Vil du sove med et nyfødt barn i sengen, trenger hen en egen trygg soveplass.

Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_ARTICLE_STAGE

Amming og korona - Hvordan påvirkes mitt nyfødte barn?

Kan babyen blir smittet av koronavirus via morsmelken? Og hva om jeg ikke kan eller vil amme? Får barnet dårligere immunforsvar av det? Her får du vite mer om hva som gjelder hvis du har en liten baby og selv er syk av covid-19.

03_hudvard_151_mobile

Hjemme igjen etter keisersnitt

Enten keisersnittet var planlagt eller akutt, må man være litt ekstra snill mot kroppen når man kommer hjem. Her kan du lese og få tips om hva man bør tenke på, og hvordan man steller magen etter et keisersnitt.

Libero_Recruitment_2021_27_mom-breastfeeding_Mobile

Å amme tvillinger

Å amme tvillinger kan medføre større utfordringer på logistikkfronten enn om man har ett barn. Men med god hjelp fra omgivelsene kan ammestunden med to småtasser bli akkurat like koselig.

hud_320x170_teaser

Hud mot hud

Hud mot hud er utrolig viktig for små babyer. Det er den absolutt beste måten å hjelpe nyfødte spedbarn med å tilpasse seg til verdenen utenfor magen på.

15_Handduk_0048_Mobile

Babystell - 10 tips til nybakte foreldre

Når den nye familien er kommet hjem fra sykehuset, dukker spørsmålene opp: Hvordan steller man en liten baby? Når faller navlestumpen av? Hvor ofte bør babyen bade? Og hvor ofte bør man skifte bleie? Her får du tips til hvordan du tar deg av en nyfødt baby.

Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Mobile

Bleieskift - hvor ofte?

Nå igjen? En ganske vanlig reaksjon når det gjelder bleieskift. Men hvor mange bleier går det egentlig med på en dag? Betyr litt tiss automatisk bleieskift, og bør man skifte bleie selv om babyen sover?

Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Mobile

Stellebord

Å skifte bleie på babyen er du nødt til å gjøre. Du er ikke nødt til å ha stellebord, men det gjør skiftejobben enklere og (som regel) mye koseligere.

_mgl3842_mobile

Slik skifter du bleie

Du vil snart bli en ekspert på å bytte bleie, men i begynnelsen kan noen tips komme godt med.

packNB1_4171_CMYK_Mobile

Første tiden med en nyfødt baby

Hjemme etter fødselen med en nyfødt liten baby og tusenvis av spørsmål. Ikke bli urolig hvis alt føles kaotisk. De fleste føler seg både sårbare, forvirrede og øre.

feeling-low-after-childbirth_id130_teaser

Baby blues etter fødsel

Hjemme etter en fødsel med en vidunderlig liten baby i armene. Men, hvorfor føler jeg meg så nedstemt og trist? Lær deg mer om baby blues og barseltårer, og hvor lenge det kan vare.

_mgl4431_mobile

Fødselsdepresjon

Fødselsdepresjon er en tung byrde og ikke noe man skal forsøke å håndtere på egen hånd. Jo tidligere man søker hjelp, desto raskere pleier man faktisk å bli bedre.

packNB1_4012-final_Mobile

Fødselsdepresjon hos far eller partner

Fødselsdepresjon eller postpartum depresjon (PPD) som det egentlig heter, rammer faktisk ikke bare dem som har født barn. Både menn og kvinner som ikke har født barn kan bli deprimerte etter fødselen.

06_blojafr_160_mobile

Hva skjer på helsestasjonen?

Som nybakt forelder kommer du til å bli kjent med helsestasjonen. Men når er egentlig de ulike helsekontrollene, og hva skjer der?

LIBERO_TOUCH_01_239_03_B_Mobile

Små barns utvikling fra 6 til 18 måneder

De begynner å krabbe, reise seg opp, sitte og gå – og ved 18 måneders alder skjønner de fleste barn så smått hvordan de kan styre kroppen og forflytte seg. Men det varierer hva barna fokuserer på. Noen ettåringer spankulerer rundt, mens andre bruker all sin energi på å mestre pinsettgrepet. Her går vi gjennom barns utvikling fra seks måneder til halvannet år.

libero_upgrade_upgo-3_baby-crawling-side_mobile

Motorisk utvikling hos barn fra 0 til 18 måneder

En nyfødt og frisk baby kan vanligvis det samme som andre nyfødte og friske babyer, siden mye handler om reflekser og annet som er medfødt. Men jo eldre barna blir, jo større blir variasjonen dem imellom. Vi mennesker er jo ulike og lærer oss ting i ulikt tempo. 

libero_tomorrow_project_14_Mobile

Nikotin, røyking og baby

De aller fleste vet at røyking er skadelig. Men hva gjør man når andre nekter å innse at de ikke bør røyke i nærheten av babyen? Hva sier man til noen som tenner en sigarett når de er på besøk? Kan man nekte en å holde babyen? Og hva med røyking utendørs?

Swimpants_MG_4932_FINAL

Babysvømming

Mange går på babysvømming med barna sine for å venne dem til og gjøre dem trygge i vann. Noen barn stortrives i det varme vannet, mens andre er mer skeptiske. Her kan du lese om babysvømming og om hva dere trenger av utstyr.

04_arm_0193_mobile

Søvn hos baby på 4–6 måneder

Når babyer er rundt fire måneder, kan de skille mellom dag og natt. Det innebærer vanligvis at de sover i lengre perioder om natten og i kortere perioder på dagtid. Men alle barn er ulike. Det gjelder også søvnen deres.

Essity4307_Mobile

Når babyen gulper

Det er helt normalt at spedbarn gulper litt etter at de har spist. Såkalt overskuddsgulping skyldes vanligvis at spedbarn får i seg litt mer enn den lille magen klarer å fordøye. Men hvis det kommer gulp i forbindelse med for eksempel feber eller diaré, betyr det mest sannsynlig at barnet er syk.

SCA_OD3_MGL4187

Klær til babyen

Babyers hud er myk og følsom. Derfor bør du velge behagelige babyklær med myk strikk og uten harde detaljer. Men hvor mye klær trenger egentlig et nyfødt barn? Og hvordan bør du kle på en baby som skal ligge i vogn? Her får du litt praktisk informasjon om babyklær.

190917_libero_CF3_229_Mobile

Barneklær - størrelser og vaskeråd

Alt er så nusselig og bitte smått når man står der i butikken og skal kjøpe klær til babyen som skal komme. Men det kan være vanskelig å anslå størrelsen på en baby. Husk dessuten at babyer vokser i voldsom fart, særlig i starten.

Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Mobile

Forkjølelse og hoste hos barn

Så kom den da, den snørrete nesen. Vi vet at våkne netter med snørrete og hostende babyer kan være slitsomt. Her kan du lese om forkjølelse, om hvordan du kan kjenne igjen forkjølelsesastma og falsk krupp, og om hvordan du best kan hjelpe en forkjølet liten baby.

Essity6254-final_Mobile

Feber hos babyer og små barn

Føles barnet ditt varmt og febrilt? Det er ikke uvanlig, men kan være nokså slitsomt for både foreldre og barn. Her forteller vi deg mere om feberkramper, febernedsettende medisiner og hva helsepersonell egentlig mener når de snakker om allmenntilstand.

Libero_Upgrade_Touch-Open_baby-in-bed-yawn_Mobile

Babyer og søvn – tips og råd

Nesten alle foreldre opplever søvnmangel når barna er små. Dessverre finnes det ingen universalmetode som får babyen – og deg – til å sove bedre. Så hva kan du gjøre hvis babyen ikke vil sove? Her kan du lese mer og få tips om søvn hos små barn.

_mgl3031_articleteaser

Vondt i magen hos nyfødte og spedbarn

At babyen har vondt i magen, er ofte helt normalt, men det kan likevel gjøre foreldrene urolige. Vi har listet opp forskjellige ting som kan forårsake magesmerter og når man bør søke hjelp.

Libero_Recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_Mobile

Kroppen etter fødselen

Når man er gravid, er det naturlig å tenke frem til og med fødselen. Hva som skjer etterpå, virker fjernt. Men så står man der med en baby i armene, mens kroppen føles øm, gjør vondt og lekker urin. For hvor lenge er det egentlig normalt å ha urinlekkasje etter fødsel, og når kan man regne med at kroppen har hentet seg inn igjen?

essity4220_mobile

Søvn hos nyfødte spedbarn på 0–3 måneder

Søvn er noe som opptar nybakte foreldre. For hvor mye skal et nyfødt spedbarn egentlig sove, og må man virkelig mate babyen om natten?

190917_libero_image_106Mobile

Trening etter fødselen

Uansett om du har som mål å løpe maraton, komme deg gjennom en spinningtime eller orke å gå opp trappen til leiligheten, må oppstart av trening etter fødsel skje gradvis. Her kan du lese mer om hvordan.

packNB1_3907_Mobile

Sex etter fødsel og graviditet

Å føde barn er en stor påkjenning for kroppen, og det kan ta tid før man orker å tenke på sex etter fødselen. Men når er kroppen egentlig klar, og hva kan man gjøre hvis man mister sexlysten?

sca_od7_mgl9247_mobile

Alenemor eller alenefar

Uansett hvorfor du er aleneforsørger, må du huske at en trygg oppvekst ikke avhenger av hvor mange foreldre et barn har. En familie skapes av de personene som er i den.

_i2a2535_mobile

Kjærlighetsforholdet i småbarnsårene

For de fleste foreldre er den første spedbarnstiden intensivt fokusert på å lære det nye barnet å kjenne, og det er ikke uvanlig at parrelasjonen forandres, så hva skal man egentlig gjøre for å holde kjærligheten i live gjennom småbarnsårene?

Libero_Brand-launch_Beach-close-up_Mobile

Beskytte babyen mot sol og varme

Små barn er følsomme for varme og kan lett få væskemangel, men det er mye man som forelder kan gjøre for å hindre dette. Her får du tips til hva du bør tenke på når det gjelder varme, solkrem og væske for babyer og barn.

Libero_Recruitment_2021_8_bottle-feeding-baby_Mobile

Matallergi og matvareintoleranse hos barn

Allergi blant barn har de siste 30 årene økt kraftig i den vestlige delen av verden. Men hvordan merker man om et barn er allergisk mot for eksempel melk eller egg, og hva er forskjellen på matallergi og matintoleranse?

pku_teaser

Nyfødtscreening og undersøkelser av nyfødte barn

Endelig er dagen her! Barnet er født, og du er blitt forelder. Hvis det ikke har oppstått komplikasjoner, får babyen straks hvile og kjenne på trygghet i armene dine. Deretter må han eller hun gjennomgå en del undersøkelser og nyfødtscreening for ulike sykdommer.

Libero_Recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_Mobile

Tips for å takle søskensjalusi

Velkommen tilbake til babyboblen, der små ting spiller en stor rolle og søvn kan være mangelvare. I motsetning til da du ble forelder for første gang, har du nå litt mer peiling – selv om det ofte blir annerledes når det allerede er et barn i familien. Men for den som akkurat har blitt storesøster eller storebror, er alt helt nytt.

Libero_Recruitment_2021_26_girl-waiting-in-hallway_Mobile

Tilvenning i barnehage

Når barnet begynner i barnehagen, starter en ny fase i livet for hele familien. Plutselig skal barnet, som nettopp var en liten en i armene dine, være uten deg store deler av dagen. Men når begynner barn i barnehage, og hvordan foregår tilvenningen? Vi forteller mer og gir noen tips til den nye hverdagen.

Libero_Recruitment_2021_12_moms-feeding-baby-at-kitchen-table_Mobile

Finn trygghet i din rolle som forelder

Som nybakt forelder kan det være vanskelig å vite hva som er rett og galt. I dag er det enklere enn noensinne å sammenligne seg med andre foreldre og føle stress når informasjonen strømmer inn fra alle kanter. Det kan ta tid å føle trygghet og finne ut hva som fungerer best for nettopp deg og ditt barn. Vi har snakket med psykologene og foreldrene Helga Johnsson Wennerdal og Clara Zelleroth, som har skrevet en bok om å trives i foreldrerollen, for å få tips om hvordan du får det til.

essity7245_mobile

Når barn favoriserer en forelder

Mange barn er mamma- eller pappadalter i perioder. Det kan være slitsomt både for den som blir avvist, og for den som barnet vil være sammen med. Her får du vite om det er noe du kan – og bør – gjøre når det gjelder samspill med barn.

08_pappa_0198_mobile

Spedbarn og gråt: Slik trøster du en urolig baby

Få ting gjør foreldre mer stresset enn å høre babyen gråte. Men selv om det kan føles vondt, er det faktisk bra at spedbarn gråter. Det betyr nemlig at de klarer å formidle egne behov. Spedbarnsgråt er et viktig språk, selv om det iblant kan være vanskelig å forstå.

190918_libero_image_414_mobile

Barnevakt for første gang

Å overlate babyen til en barnevakt for første gang kan oppleves som vanskelig. Det finnes ingen fasit for når tiden er inne, eller for hvordan det skal gjøres. Det avhenger av barnets personlighet, de voksnes behov og familiens situasjon. Du må ganske enkelt gjøre det som føles riktig for deg.

190913_libero_CF3_119_CMYK_Mobile

Tilbake på jobb etter permisjon

Når skal barnet begynne i barnehage, og hvordan håndterer man overgangen fra permisjon til jobb? Hvordan skal man klare å være borte fra barnet hele dagen?

190910-libero-ug4-633-mobile

Separasjonsangst og redsel for atskillelse hos barn

Fra rundt seks måneders alder begynner mange barn å reagere sterkere når foreldrene forlater dem. Det skyldes det som mange litt upresist kaller separasjonsangst, men som egentlig er en naturlig del av utviklingen: en redsel for atskillelse.

SCA-OD3-MGL4265-desktop

Babyers utvikling fra 0 til 6 måneder

Når begynner babyer å le, når snur babyen seg og  når lærer de seg å sitte? Selv om alle barn er forskjellige og utvikler seg i ulikt tempo, er det noen ting de begynner med på omtrent samme tid. Her forklarer vi hvordan babyer utvikler seg det første halvåret. 

08_pappa_0166_mobile

Hvis babyen får trøske i munnen

Plutselig er ikke babyens lille tunge lenger rosa, men hvit. Da er det ikke helt usannsynlig at babyen har fått trøske i munnen. Det er en vanlig, overflatisk soppinfeksjon i munnen på spedbarn.

_mgl6663_mobile

Barnesikring av hjemmet – sjekkliste

Mange foreldre er opptatt av å ha et barnesikkert hjem. Men når begynner man med barnesikring, og hva bør man tenke på? Her kommer en liten sjekkliste med gode tips for å redusere risikoen for ulykker i hjemmet.

190917_libero_CF3_283_Mobile

Søvn hos baby på 6–8 måneder

Selv om babyen har sluttet med nattmåltider, kan det oppstå utfordringer med nattesøvnen. Plutselig står du der klokken tre om natten og lurer på hva som skjer. Vi forklarer hvorfor mange babyer på 6, 7 og 8 måneder sover urolig, og gir noen tips til hva du kan gjøre med det.

06_rumpa_0390_mobile

Bleieutslett hos baby

Hvis den vanligvis myke babystumpen blir rød og irritert, skyldes det trolig at den har vært fuktig og varm litt for lenge. Små rumper liker nemlig ikke fuktighet og varme.

Libero_Upgrade_Comfort_baby-in-kitchen_Mobile

Trenger barn tilskudd av vitaminer og mineraler?

Trenger barn ekstra tilskudd av vitaminer eller andre næringsstoffer for å vokse og utvikle seg? Må jeg gi multivitaminer hvis barnet ikke spiser nok? Og hva bør jeg tenke på hvis jeg vil at barnet mitt skal være vegetarianer? Her går vi gjennom de viktigste næringsstoffene for barn.

08_massage_0255_mobile

Utslett og prikker hos barn og babyer

Å prøve å identifisere røde prikker og kløende utslett hos barnet er noe man som foreldre ender opp med å gjøre ganske ofte . Her får du hjelp med å kjenne igjen ulike typer utslett hos babyer og små barn, og hva de kan skyldes.

Libero_Recruitment_2021_11_baby-on-dads-chest_Mobile

Forstoppelse hos babyer og barn

Forstoppelse er vanlig og veldig plagsomt for små barn. Det kan gjøre veldig vondt, skape bekymring og gjøre barnet opprørt. Her får du tips og råd som kan hjelpe en liten baby med hard mage.

10_bloja_0153_mobile

Babybæsj - grønn og gul avføring

Er grønn avføring normalt for babyer? Hvilken konsistens pleier babybæsj å ha, og hvor ofte skal en baby egentlig ha avføring? Nybakte foreldre blir ofte overrasket over hvor enkelt det plutselig er å snakke om en annen persons avføring.

libero_tomorrow_project_04_article_stage

Frostskader og forfrysninger hos barn

Iskalde fingre og litt vel røde kinn? Det kan både store og små fort oppleve på kalde vinterdager. Så hvordan holder man barnet passe varmt også når det er minusgrader – og hvordan unngår man at barnet blir nedkjølt?

190913_libero_image_090_Mobile

Leker for babyer og spedbarn

Små barn leker ikke bare for moro skyld, men leken er livsviktig for utviklingen deres. Og det som er lek for babyen, kan være å oppdage livet.

essity5244_mobile

Reise med spedbarn

Å reise med barn, særlig hvis de er bitte små, kan være både lett og vanskelig. Det første tipset er at du bør forberede deg godt – særlig hvis dere skal til utlandet – og innstille deg på at det blir annerledes enn du er vant med. Men hva annet bør man tenke på, og hvor tidlig kan man reise med et spedbarn?

Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Mobile

Hva er krybbedød, og hvordan reduserer man risikoen?

Krybbedød (sudden infant death syndrom) vil si at et spedbarn dør plutselig og uventet. Det er svært uvanlig, men dypt tragisk for de som rammes. Vi vet ikke helt hva årsaken er, men det finnes ting man kan gjøre for å redusere risikoen for krybbedød.

Libero_Recruitment_2021_10_dad-comforting-baby-on-chest_Mobile

Kolikk hos baby

Spedbarnskolikk, som også kalles tremånederskolikk, er egentlig ingen sykdom og heller ikke farlig – men utrolig slitsomt for de som får det. Det finnes imidlertid ting man kan prøve for å redusere gråten.

190918_libero_image_115_Mobile

Hvordan velge barnehage?

Har det blitt tid for å starte i barnehage? Nå starter en ny fase for dere alle. Hva skal man velge? Stor eller liten barnehage, privat eller kommunal, eller kanskje familiebarnehage? Det er flere ting du må ta stilling til og det er ikke alltid like lett. Her får du noen tips som kan være bra å ha tenkt igjennom når du skal velge.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Luft i magen hos babyer

Plutselig spenner babyen seg for så å komme med en stor rap. Deretter slapper den lille kroppen av. De fleste spedbarn får luft i magen mens de spiser og trenger derfor å rape. Her forteller vi hvorfor og gir noen tips til hvordan du kan hjelpe babyen med å rape og ikke svelge for mye luft.

LIBERO_TOUCH_01_370_03_Mobile

Når begynner barn å snakke?

Babyer pludrer, lager lyder og liker å høre på når andre snakker. Når de er rundt et halvt år, begynner de så smått å bruke lyder bevisst, og når de fyller ett år, kan de første ordene dukke opp.

190917_libero_UG5_446_Mobile

Vegetarisk kosthold til små barn

Kanskje er du selv vegetarianer og vil at også barnet skal spise vegetarmat? Eller kanskje er hele familien i ferd med å gå over til et plantebasert kosthold? Uansett hvorfor man vil spise grønt, går det vanligvis helt greit for små barn å vokse opp med et vegetarisk kosthold.

SCA_OD5_MGL5816_NEW_Desktop

Smaksprøver – babyens første mat

Hvordan var det nå igjen: Når kan man gi de første smaksprøvene, og hvor store skal de være? Og må man virkelig introdusere én matvare om gangen? Her går vi gjennom det du trenger å vite om hvordan du viser barnet veien til en verden av smaker.

190911_libero_CF6_065_Mobile

Den gode desserten

Barn har godt av dessert – så lenge den er sunn. Frukt og bær er fint, men dropp sjokoladepudding og is. Småbarn bør heller ikke spise salt snacks som potetgull.

09_bad_0106_mobile

Bader du babyen

Babyer har ulike meninger om bading: Mange elsker å bade, mens andre er mindre begeistret. Du vil garantert merke ganske tydelig hva din baby synes om vann og bading.

190910_libero_ug4_633_mobile

Babytenner og tannfrembrudd

Hva kan være tegn på tannfrembrudd, og når pleier babyer å få sine første tenner? Her finner du alt om barns tenner – blant annet når de kommer, og hvorfor det er så viktig å pusse små melketenner.

Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Mobile

Brystbetennelse

Er det klumper i brystet når babyen skal amme? Det er ikke uvanlig å få melkeklumper, og de forsvinner som oftest når brystet tømmes – men iblant gjør de ikke det, og det kan være starten på en brystbetennelse. Det kan både gjøre vondt og medføre feber. Her får du tips til hvordan du unngår brystbetennelse – eller blir kvitt den hvis den allerede er et faktum.

_mgl2985_mobile

Såre og ømme brystvorter

Vi sier det som det er: De første dagene man ammer, kan det gjøre kjempevondt i brystvortene. Men det blir bedre etter hvert, og smertene skal forsvinne når babyen har fått sugeteknikken på plass og brystvortene har blitt vant til ammingen. Før den tid kan det være fint å få noen råd som kan hjelpe hvis det gjør vondt å amme.

10_Bad_0259_Mobile

Skurv hos babyer

Hvis det dukker opp lysegule eller mørke flak i babyens hår, har hen sannsynligvis fått skurv i hodebunnen. Skurv er helt ufarlig, men det kan være vanskelig å la være å pille på den.

190910_libero_image_069-final_Mobile

Bæresele og bæresjal

En bæresele eller et bæresjal kan være et fantastisk hjelpemiddel de første månedene. Da kan du ha barnet så nær deg at hen hører hjerteslagene dine. Og som en ekstra bonus har du begge hendene frie!

Libero_Brand-launch_Newborn-diaper_Mobile

Alt om livet med en nyfødt baby

Mykt, litt rynkete og så nydelig at man kunne smelte. Men hvorfor er huden pelsete, og kan den lille se noe i begynnelsen? Her får du vite mer om lanugohår, hikke, gulsott, spedbarnets syn og mye annet.

Libero_Recruitment_2021_32_mom-with-baby-in-diaper_Mobile

Tilknytningsteori og trygge barn

Hva er tilknytning? Det er det emosjonelle båndet som knyttes mellom et lite barn og den som tar seg av barnet. Hvis et lite barn skal overleve, trenger det omsorg, beskyttelse og en følelse av trygghet. Det forutsetter en tilknytning mellom barnet og en person som kan gi alt dette. Tilknytning oppstår vanligvis helt automatisk i relasjonen mellom barn og forelder.

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Mobile

Sykdommer hos barn

RS-virus, tredagersfeber, hånd-, fot- og munnsykdom, barnemark… Som småbarnsforeldre får vi stadig utvidet ordforrådet vårt. De fleste sykdommer barn får er ikke farlige. Likevel er det greit å kjenne til symptomene og vite hva du bør tenke på hvis barnet blir sykt.

190910_libero_cf4_734_mobile

20 gode råd om barnemat

Det er mange meninger og myter om barn og mat, og iblant kommer det nye råd og anbefalinger. Derfor kan det være vanskelig å følge med på hva som egentlig stemmer. For når kan barn begynne med honning, og hvilke råd gjelder for egg, nøtter og spinat? Her har vi satt opp en liste over 20 ting du bør vite om babymat og barnemat.