190913_libero_image_090_Desktop

Leker for babyer og spedbarn

Små barn leker ikke bare for moro skyld, men leken er livsviktig for utviklingen deres. Og det som er lek for babyen, kan være å oppdage livet.

At lek er livsviktig, kan lyde som en overdrivelse, men det er i stor grad gjennom leken at barnet kan bli kjent med seg selv og verden. For det lille spedbarnet er leken og det samspillet med en forelder aller viktigst. Uansett hvor kjedelig man kan føle seg som forelder, er det lille barnet din største fan, og bare det å få være sammen, er stimulerende for babyen. Det å leke tittei en stund med favorittansiktet sitt, leke på magen eller oppdage egne tær for tiende gang, er utviklende for alle spedbarn.
Jo eldre barnet blir, desto større kommer behovet for å leke fritt på egen hånd eller sammen med andre barn til å bli. Imidlertid kommer samspillet mellom barn og foreldre til å fortsette å være den beste måten å stimulere et lite barn på i de første leveårene. Du som er forelder må ikke gå med dårlig samvittighet over at du ikke gir barnet tilstrekkelig stimulering, for det stemmer ikke – for de fleste barn er det nok heller omvendt.

Hvilke fordeler har barnelek?

 • Lek styrker selvtilliten.
 • Lek med foreldrene skaper tilknytning og kontakt.
 • Lek er avslappende og avstressende.
 • Under lek utvikles sosiale ferdigheter.
 • Lek bidrar til å utvikle språket.
 • Lek stimulerer kreativiteten og fantasien.
 • Under leken utvikles grunnleggende og mer avanserte motoriske ferdigheter.
 • Leken hjelper barnet å uttrykke og forstå egne følelser, som glede, sinne og redsel – og å oppdage hvordan disse følelsene påvirker andre.
 • Og fremfor alt: At det er stas og gøy!

11 tips til leker for spedbarn

Det går an å leke med svært små barn. De er ofte flinke til å vise hva de trenger, liker eller blir redde for. Føl deg frem og lær deg hva som passer for nettopp ditt barn og deg, så kommer dere til å finne en fin, og av og til livsviktig lekeverden sammen.

 • Etterape ansiktsuttrykk og bevegelser
  Spedbarn lærer seg å herme etter ansiktsuttrykk fra bare noen ukers alder. Prøv å rekke ut tungen om og om igjen, og se om den lille til slutt hermer og gjør det samme. Dette er en spennende lek for et lite barn, og det styrker samspillet og båndene mellom dere, samtidig som det trener opp gjenkjenningsevnen.
 • Utforsk myke stoffer
  Finn frem noen stoffer som er myke og deilige å ta på. Legg den lille på ryggen på et trygt sted, og trekk så forsiktig materialet over den bare, lille magen. La barnet få utforske og kjenne selv med hendene, se på og kanskje suge litt på stoffet, hvis det er helt trygt.
 • Danse
  Mange liker å bevege seg til musikk. Selv om barnet er lite, kan du danse med det i armene. Pass bare på å beskytte og støtte den ømfintlige nakken og hodet. Det går også an å ligge med barnet på magen og gynge mykt i takt med musikken.
 • Let opp kilden til lyden
  Hørselen er en annen måte for babyen å oppdage verden på. Du kan prøve å skramle med noe og la barnet snu hodet mot lyden. Si noe oppmuntrende når barnet finner riktig sted med blikket.
 • Morsomme og spennende lyder
  Prøv å skrasle med litt papir, plystre, skramle med en rangle eller tromme på noe hult. Se om barnet synes det er gøy med forskjellige spennende, nye lyder. Du kan også teste med litt mer kjente lyder: lag kysselyd, prompelyd eller andre lyder med munnen. Se om den lille synes noen lyder er morsomme – kanskje får du belønning i form av et lite smil eller en boblende latter.
 • Lek tittei
  En klassisk favorittlek! Det holder at du tar øyekontakt for så å gjemme ansiktet bak hendene eller dukke bak noe en bitteliten stund og så titter frem igjen og sier tittei med glad og rolig stemme.
 • Gripe og slippe
  Det kan være en lek å øve på motorikk. Gi babyen noe å holde i. Når den lille slipper, tar du opp gjenstanden og gir den tilbake. Etter en stund pleier barnet å forstå, og det blir en morsom babylek som kan gjentas mange ganger.
 • Syng
  Nesten alle barn blir glade av musikk, så syng for barnet eller, hvis du ikke vil synge selv, spill av noen barnesanger. Det kan være spennende å se og lære seg hvilken musikk barnet liker. Kanskje har det samme musikksmak som deg, eller en helt annen.
 • Kroppsbevissthet og språk gjennom lek
  Ta barnet på fanget og pek på de forskjellige kroppsdelene mens du sier hva de heter. Pek på barnets nese og så på din egen. Ta så barnets hånd og pek på din nese, så på babyens nese.
 • Lek med dufter
  La babyen oppdage med luktesansen. Ha barnet på fanget, og hold forskjellige naturlige duftprøver under nesen på ham eller henne, som krydder og frukt. Vær oppmerksom på om den lille rynker på nesen, kanskje lukten oppleves som for sterk. Men det kan også være en spennende opplevelse i passe dose.
 • Oppdag farger
  Synet til nyfødte barn utvikles raskt i løpet av de første månedene. Det kan være morsomt for barnet å få øve opp ferdighetene sine ved å se på skarpe mønstre, kontraster og sterke farger, som gult, rødt og blått. Skriv ut de fargeglade og kontraststerke kortene våre, gjerne på et tykkere papir. Klipp ut de små kortene, hold dem opp foran barnet, og beveg litt på dem for å fange barnets søkende blikk.

Skriv ut kortene her

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel