190917_libero_UG5_446_Desktop

Vegetarisk kosthold til små barn

Kanskje er du selv vegetarianer og vil at også barnet skal spise vegetarmat? Eller kanskje er hele familien i ferd med å gå over til et plantebasert kosthold? Uansett hvorfor man vil spise grønt, går det vanligvis helt greit for små barn å vokse opp med et vegetarisk kosthold.

Vegetarmat inneholder ofte mer grønnsaker og fiber, og har en bedre fettbalanse, enn ikke-vegetarisk mat. Utgangspunktet er med andre ord godt hvis du vil at barnet skal spise vegetarisk. Det er nemlig bra for både kroppen, lommeboken og miljøet hvis store deler av eller hele matinntaket kommer fra et plantebasert kosthold.

Tenk på energiinntaket når du lager vegetarmat til barn

Mange tror nok at det vanskeligste ved et plantebasert kosthold er å finne erstatningsprodukter som inneholder protein, men det er sjelden et problem. Det finnes nemlig protein i mange matvarer, for eksempel bønner, erter, linser, quorn, quinoa og tofu. Det som derimot kan bli en liten utfordring i et vegetarisk kosthold for barn, er at de må få i seg nok energi til at de vokser og går opp i vekt. Små barn har små mager og orker jo ikke å spise så store porsjoner. Og siden kjøtt, egg og fet fisk inneholder mye energi per gram, trenger man ikke å spise så mye for å få i seg energi.

Avhengig av hvor mange matvarer du kutter ut, må du sørge for at barnet får i seg viktige næringsstoffer via erstatningsprodukter eller berikede matvarer. Hvis du vil at barnet skal spise vegansk mat, trenger du ekstra kunnskap om ernæring, og du må gi ytterligere tilskudd av berikede produkter og visse kosttilskudd, for eksempel vitamin B12.

Akkurat som med mat generelt bør du også huske å variere kostholdet. Det er ikke bare viktig fra et ernæringssynspunkt. Et variert kosthold er også nødvendig for barns små mager og tarmflora.

Introduksjon av smaksprøver og mat til en baby som skal spise vegetarisk

Måten du introduserer smaksporsjoner og senere litt større porsjoner på, er den samme som hvis babyen også spiser animalske matvarer. Men allerede fra starten av må du gi berikede matvarer med de næringsstoffene barnet ikke får i seg via et plantebasert kosthold, for eksempel kalsium og jern. Akkurat som ellers, er det også enkelte matvarer du må styre unna i barnets første leveår, og enkelte matvarer du faktisk bør introdusere tidlig – for å redusere risikoen for visse matallergier.

Tips til god vegetarmat til barn

Det er altså helt greit at små barn har et vegetarisk kosthold, og her kommer noen konkrete tips du kan bruke på kjøkkenet:

  • Barn trenger jernberiket grøt, siden de vokser så mye. Vil du lage grøten selv, bør du bruke jernrike kornsorter som hirse, havre eller bokhvete og servere grøten sammen med C-vitaminrik frukt.
  • Lag gjerne mat i en støpejernsgryte, som naturlig avgir litt jern og dermed gjør maten litt mer jernrik.
  • Frukt, rotfrukter, grønnsaker og bær inneholder masse C-vitamin og hjelper kroppen med å ta opp jern. Alle dagens måltider bør derfor inneholde grønnsaker, rotfrukter, frukt eller bær.
  • Hummus, peanøttsmør eller bønnepostei er supert som pålegg på brødskiva – både energirikt og fullt av næring.
  • Belgfrukter som linser, bønner og erter inneholder karbohydrater, men tilfører også kroppen det proteinet – og det viktige næringsstoffet selen – som ellers skulle ha kommet fra kjøtt. Prøv for eksempel kokte og moste røde linser i pannekakerøra eller moste hvite bønner i vaflene. Plantebasert «kjøttdeig», for eksempel sånn som er laget av erter, er også en god kilde til protein. Det er supert til både bolognese og taco.
  • Vil du ikke gi barnet melk eller yoghurt, kan du kjøpe beriket havre- eller soyadrikk for å dekke barnets behov for kalsium . Siden soyamelk inneholder mer protein, bør man foretrekke det.
  • Bruk ekstra rapsolje, linfrøolje, malte valnøtter eller knuste chiafrø i maten for å tilsette omega-3-fett – noe som er spesielt viktig hvis barnet ikke spiser fisk. Husk at algeolje bør brukes med forsiktighet til barn, siden det (i for store mengder) kan føre til at blodet ikke levrer seg. Andre algeprodukter kan inneholde skadelig høye doser av jod for barn og må derfor ikke brukes.
  • Andre gode energikilder i et vegetarisk kosthold er for eksempel avokado (supert som base i smoothie) eller nøtter, som kan hakkes fint og blandes med tørket frukt. Nøtter inneholder dessuten de viktige næringsstoffene selen og sink, som man ellers får i seg via animalske matvarer.
  • Varier mellom ulike kornsorter når du kjøper brød, kjeks, frokostblanding og pasta, for å få så mange ulike næringsstoffer som mulig.
  • Hvis barnet ikke spiser, egg, fisk og melk (som er en viktig kilde til jod), er det viktig å gi et kosttilskudd som inneholder minimum D-vitamin, vitamin B12 og jod.

Kan alle barn spise vegetarisk?

I utgangspunktet ja. Et vegetarisk kosthold kan man ha uansett alder, men det finnes enkelte personer som ikke bør spise bare vegetarmat. Det skyldes at de ganske enkelt ikke får i seg nok næring og energi hvis de bare spiser plantebasert. Det kan være barn som ikke vokser eller legger på seg som de skal, eller barn som har mange matallergier og derfor må styre unna veldig mange andre matvarer. I slike spesielle tilfeller bør man alltid rådføre seg med lege.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege og forsker på tarm, kosthold og allergi hos barn

Del artikkel