Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Vegetarmat til små barn

Foreldre som selv er vegetarianere, ønsker ofte at også barnet skal spise vegetarmat. Det er helt greit, men det krever ofte litt planlegging for å sikre at barnet får i seg alle viktige næringsstoffer.

En del foreldre dropper kjøttet, men gir barnet fisk, egg og melk. Det fungerer vanligvis bra, særlig hvis barnet liker grønnsaker og belgfrukter.
Et vegansk kosthold anbefales imidlertid ikke til små barn.

Vegetarisk kosthold
Vegetarmat inneholder ofte mer grønnsaker og fiber samt en bedre fettbalanse enn ikke-vegetarisk mat, men hvis barnet ikke liker grønnsaker eller belgfrukter er ikke et vegetarisk kosthold å anbefale. Mineraler som jern og sink er livsviktige for barn som vokser, men det kan være vanskelig å få nok av dem i vegetarmat. Jern finnes i bønner, linser og fullkornsprodukter og tas bedre opp i kroppen hvis man samtidig spiser frukt eller grønnsaker med mye C-vitamin.
D-vitaminer er et annet næringsstoff som vegetarianere bør passe på at de får i seg. Det trengs blant annet for at barnet skal kunne bygge opp et sterkt skjelett. Vitaminberikede melkeprodukter dekker vanligvis dette behovet, og veganere kan velge D-vitaminberiket margarin eller flytende margarin.
Les også: Næringsstoffer, vitaminer og mineraler som barn trenger

Nøtter og frø er sunt som snacks – hvis barnet tåler det.
Les også: Matallergi og matvareintoleranse ho barn

Laktovegetarisk kosthold
I et laktovegetarisk kosthold inngår ikke kjøtt, egg eller fisk, men det gjør melk og meieriprodukter. Et godt, balansert laktovegetarisk kosthold kan absolutt dekke barnets næringsbehov, men du trenger likevel kunnskaper for å sikre at barnet får i seg alle viktige næringsstoffer.

Vegansk kosthold
I et vegansk kosthold inngår verken kjøtt, fisk, egg eller melk. Uansett om du selv er veganer, anbefaler man ikke dette kostholdet til barn i barnehagealder. Det krever store kunnskaper om ernæring, og dessuten må barnet få spesielle typer kosttilskudd. Ta kontakt med helsesøster før du begynner å gi barnet fast føde, hvis du vil vite mer.

Les gjerne mer på Helsenorge.no om Helsedirektoratets anbefalinger.
Les gjerne vår artikkel med 20 viktige råd om mat til barn.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...