close

Å være aleneforelder

Alenemor? Alenefar? Hvis du er aleneforelder, kan venner og familie være en viktig støtte. Selv om du har en tidligere partner du deler på ansvaret med, ville det i enkelte situasjoner vært greit å ha noen i nærheten, ikke sant?

Aleneforeldre trenger et nettverk

Hvis du er alene, kan det føles godt og trygt å skaffe seg et nettverk av mennesker som du kan snakke med og få hjelp av. Med andre ord et nettverk som hjelper deg med å håndtere daglige utfordringer som sykdom eller henting og levering av barn i barnehage. Den sosiale siden ved å være forelder er også viktig – å ha noen å dele gleder og tanker med. Det er heller ikke så enkelt å gi seg selv gode råd.

Tips til aleneforeldre

• Be om hjelp fra familiemedlemmer, venner og naboer som du stoler på.
• Det er også flere forumer på Internett der du kan komme i kontakt med andre foreldre i samme situasjon.
• Spør på helsestasjonen om det finnes en foreldregruppe du kan ta kontakt med.
• Hvis du får mulighet til egentid uten barn, har du kanskje også overskudd til å møte andre voksne?
• Noen steder har de kino på dagtid for foreldre og små barn. Det kan være et bra sted å møte andre på.
• Lekeplasser og sandkasser er også gode steder for deg som ønsker å treffe andre i samme situasjon.

Foreldregrupper

Å møte andre foreldre med barn på samme alder kan føles som å komme hjem. Selv om dere ikke vet noe om hverandre og kanskje har helt ulik bakgrunn, kan dere være til god hjelp og støtte for hverandre. Sannsynligvis har dere mye felles.

I foreldregrupper kan man snakke sammen, hygge seg, le og utveksle positive og negative erfaringer over en kopp kaffe. Du møter foreldre som forstår hvordan det føles å lengte etter å få gå på toalettet i fred og ro, å sove lenge – om det så bare er én morgen – eller å ha på seg en genser uten flekker på.

Tips fra Libero-foreldre som er alene

Vi spurte hva som er fordelene ved å være aleneforelder. De som svarte, var enige om følgende:

• Du slipper diskusjoner og krangling.
• Når du ikke har barnet eller barna hos deg, har du tid til deg selv: Du kan leve singellivet, spise det du vil når du vil, eller være oppe hele natten og gjøre det som faller deg inn. Kanskje står søvn øverst på ønskelisten i begynnelsen?

Hvis du føler deg trøtt, foreslår Libero-foreldrene følgende:

• Ta en pause. Legg deg nedpå i ti minutter hvis du kan. Du må senke kravene til deg selv. Gjør bare det som er nødvendig.
• Livet kan være godt selv om ikke huset er ryddig. Det handler om å ha tid til barna, slik at alle blir mer harmoniske.
• Prøv å ha faste rutiner. Legg barna for eksempel klokken åtte, selv om de ikke er spesielt trøtte. Du trenger litt tid til deg selv. En uthvilt og opplagt forelder er bedre for hele familien.
• Gå og legg deg i rimelig tid. Det er viktig å få nok søvn.
• Husk at du ikke trenger å gjøre alt selv. Be familie og venner om hjelp.

Fond og legater for aleneforeldre

Strekker ikke pengene til? Har du ikke råd til alt som trengs, eller til å ta med barnet eller barna på ferie? Sjekk om det finnes fond eller legater for aleneforeldre som du kan søke på. Det finnes både nyere og eldre fond, men felles for dem er at de pleier å stille veldig spesifikke krav til søkerne. Sjekk på nettet eller på biblioteket. Kanskje finnes det et fond for personer i din situasjon.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...