Essity6254-final_Mobile

Hvordan slutte å amme?

Iblant går dette med ammeslutt av seg selv. Andre ganger er det langt fra enkelt. Ekstra utfordrende er det hvis den ene parten er mer klar for å slutte enn den andre. Enten dere står midt oppi det, eller du bare vil ha litt informasjon, gir vi deg våre tips til å slutte å amme både på natten og om dagen.

Dette med amming, og hvor godt man trives med det, varierer veldig. Noen ammer lenge, andre i en kortere periode, og atter andre ikke i det hele tatt. Men før eller senere må man slutte, og avhengig av når det skjer, er det ulike hensyn å ta for å gjøre overgangen enklest mulig for både mor og barn.

Hvordan slutte å amme?

Den beste måten å slutte å amme på er å avvenne barnet gradvis. Det innebærer at man til ett måltid per døgn slutter med amming og tilbyr annen mat i stedet. Er barnet under seks måneder, handler det om å erstatte morsmelk med morsmelkerstatning. Etter en ukes tid kan man droppe amming ved ett måltid til, og slik fortsetter man til man har sluttet med all amming. Denne gradvise nedtrappingen gjør at melkeproduksjonen vil avta av seg selv, samtidig som overgangen blir mindre dramatisk for babyen. De små krabatene blir dessuten ofte lei av å amme når det ikke lenger kommer like mye melk fra brystet.

Når bør man slutte å amme?

Det beste tidspunktet for å slutte å amme er når både babyen og den ammende moren er klare. Det skjer ofte naturlig etter hvert som babyen blir interessert i annen mat. Men det er veldig individuelt hvor lenge man vil fortsette å amme, og det er noe mor og barn bør få bestemme selv.

Hvis moren er mer klar for å slutte enn babyen, bør man – om mulig – velge en periode i babyens liv der det ikke skjer andre store forandringer, siden amming i stor grad handler om trøst og trygghet. Ved 7–8 måneders alder pleier det for eksempel å skje veldig mye i barns utvikling. Det gjør at babyen i en periode kan bli mer urolig og ha større behov for nærhet. Hvis amming er den beste måten å finne roen på, kan man altså vurdere å fortsette med amming noen ganger i døgnet. Samtidig må man ta hensyn til hva som fungerer rent praktisk. Det er viktig å huske på at fra 6 måneders alder er ikke amming lenger nok. Da må babyen også få næring fra annen mat. Men morsmelk kan være et supplement lenge, så det er ingen grunn til å slutte helt med amming hvis man ikke vil.

Slutte å amme tidlig

Noen bestemmer seg allerede før eller like etter fødselen for at de ikke vil amme. Da begynner man å gi morsmelkerstatning allerede når babyen er nyfødt. Men alle nybakte mødre produserer morsmelk selv om de ikke har tenkt å amme. De må derfor regne med melkespreng og ømme bryster i 1–2 uker, men melkeproduksjonen vil avta ganske raskt. De første ti dagene etter en fødsel er det uvanlig å få brystbetennelse. Dermed er det mindre risiko for komplikasjoner hvis man slutter tidlig med ammingen, enn hvis man har ammet en stund og så vil eller må slutte.

Det hender også at nybakte mødre begynner å amme, men vil slutte tidlig. Det kan skyldes komplikasjoner som at brystene er konstant ømme, at babyen strever med sugeteknikken, eller at man ikke trives med å amme. Avhengig av hva årsaken er, kan man enten få hjelp til å løse det grunnleggende problemet (for eksempel babyens sugeteknikk) eller slutte å amme. Det generelle rådet er alltid at man bør trappe ned ammingen litt etter hvert. Hvis babyen er under seks måneder, handler det om å gå gradvis over til morsmelkerstatning.

Slutte å amme raskt

Hvis man kan unngå det, anbefales det ikke å slutte raskt med amming. Det øker nemlig risikoen for plager i brystene, og det kan gjøre barnet veldig urolig. Men iblant kan for eksempel sykdom eller medisiner skape problemer og gjøre at man faktisk ikke kan fortsette å amme barnet. Kanskje tåler ikke babyen morsmelk, eller kanskje må moren plutselig begynne å ta medisiner som ikke er forenlige med amming. Hvis det skjer, er det ekstra viktig å redusere risikoen for brystbetennelse. Vanligvis må man i starten pumpe ut morsmelken. Da er det viktig å pumpe bare litt med jevne mellomrom for å lette på trykket. Man må altså ikke pumpe så mye at melkeproduksjonen bare fortsetter. Noen trenger medisin for å få melkeproduksjonen til å stoppe. Den skrives i så fall ut av lege. Det er viktig å være klar over at hvis man slutter å amme raskt, vil babyen sannsynligvis ha større behov for nærhet i en periode. Amming er jo forbundet med trygghet og trøst.

Husk også at utpumpet morsmelk på flaske kan være en løsning dersom man i en periode ikke kan amme. Deretter kan man gjenoppta ammingen. Selv om man må begynne å jobbe på dagtid igjen eller skal reise bort uten babyen, trenger det altså ikke å innebære ammeslutt – med mindre man ønsker det selv.

Slutte å amme babyen i søvn

Ofte er amming om kvelden det vanskeligste å slutte med – ganske enkelt fordi babyen er vant til å sovne på den måten og kanskje trenger litt ekstra kos på den tiden av døgnet. Hvis det fortsatt er den enkleste måten å få babyen til å sovne på, kan man for husfredens skyld fortsette å amme om kvelden, samtidig som man prøver å trappe ned ammingen på andre tidspunkter når babyen skal sove. Hvis man på dagtid klarer å få babyen til å sovne på andre måter enn ved brystet, kan man kanskje prøve det samme om kvelden. Ellers kan man teste ulike metoder for å ikke måtte amme babyen i søvn. Her er noen forslag:

  • Prøv å introdusere grøt før kveldsammingen, slik at babyen blir mett.
  • Forsøk andre leggerutiner. Kanskje et bad, litt massasje, en vuggesang og et kosedyr?
  • Prøv å amme litt tidligere enn vanlig på kvelden, slik at babyen holder seg våken. Når hen etter en stund begynner å vise tegn på trøtthet, forsøker du ganske enkelt å legge babyen.

Slutte med nattamming

Mange har et sterkt ønske om å slutte å amme om natten – ganske enkelt fordi de er utslitt av mangel på søvn. Hva man bør gjøre, avhenger av hvor gammel babyen er, og av hvor alvorlig søvnmangelen er. Spedbarn trenger næring også om natten – ofte frem til de er rundt et halvt år gamle, men iblant lenger. Men amming er ikke det eneste alternativet. Hvis dere er flere i husstanden, kan jo noen andre gi utpumpet morsmelk eller morsmelkerstatning på flaske. Er barnet litt eldre og man føler det er på tide å slutte med nattamming, trenger man ikke å tenke på næringsbehovet. Man bør imidlertid regne med litt protester fra babyen i begynnelsen. Å slutte med en koselig vane er nemlig ikke lett for en liten krabat.
Hvis alle forsøkene på ammeslutt bare fører til lengre våkenetter og enda trøttere foreldre, går det selvsagt an å revurdere situasjonen. Kanskje er det da bedre å gå tilbake til nattamming og prøve igjen litt senere. Det går også an å prøve å styre nattammingen slik at den forstyrrer søvnen minst mulig, for eksempel ved å amme babyen før man legger seg.

Åtte tips for å slutte å amme

1. Prøv om mulig å velge en litt rolig periode. Pass på at babyen ikke er syk eller gjennomgår mange andre store forandringer i hverdagen. Prøv å ikke stresse, men la avvenningen ta den tiden den trenger.

2. Trapp deretter gradvis ned. Dropp amming ved ett måltid om gangen – kanskje ett nytt måltid per uke. Det pleier å være best for både babyen og brystene.

3. I en overgangsperiode kan det være enklere hvis noen andre kan mate babyen med flaske. Det er riktignok ikke alle familier som består av to foreldre, men hvis det er mulig, godtar babyen ofte lettere å få flaske fra en som vanligvis ikke har et bryst å by på.

4. Hvis babyen er over 6 måneder, kan du prøve å introdusere fast føde på dagtid. Noen satser på BLW-metoden, der babyen spiser selv fra første stund. Andre mater babyen med skje (eller kombinerer de to metodene).

5. Liker babyen grøt? Prøv i så fall å gi litt før det er tid for amming. En baby som er mett, er ikke like interessert i å die.

6. For å redusere mengden morsmelk kan man dusje i varmt vann og stryke lett over brystet eller lene seg over en håndvask med varmt vann og dyppe brystvortene nedi for å lette litt på trykket. Da vil en del melk renne ut av seg selv. Men det er viktig å ikke massere, håndmelke eller pumpe, siden det vil stimulere melkeproduksjonen.

7. Prøv å trøste babyen på andre måter enn med brystet – et kosedyr eller en smokk kan iblant være en god erstatning.

8. Be om hjelp på helsestasjonen hvis det er vanskelig å slutte å amme. Hvis ikke melkeproduksjonen avtar, kan legen på helsestasjonen skrive ut resept på medisin som hemmer melkeproduksjonen.

Hva skjer i kroppen når man slutter helt å amme?

Når man slutter å amme, skjer det mye i kroppen. Hormonforandringer påvirker oss på mange måter. Noen er positive, mens andre kan oppleves som plagsomme. Iblant kan det også oppstå komplikasjoner.

Hormonforandringer når man slutter å amme

Når man ammer, produserer man blant annet mer av hormonet prolaktin, som stimulerer melkeproduksjonen. Prolaktinet hemmer også eggløsningen, noe som igjen reduserer østrogennivået. Og det er det lave østrogennivået som kan gi det klassiske ammehåret – altså at man kan bli litt tynn i håret. Når man slutter å amme, får man igjen et mer normalt østrogennivå i kroppen, og etter hvert får man sitt vanlige hår tilbake. Mer østrogen kan også stimulere sexlysten. Men husk at sexlyst også avhenger av andre ting. Blant annet har den sammenheng med søvn, noe man som nybakt forelder kanskje ikke får så mye av . Når prolaktinet minsker og østrogenet blir normalnivå vil man også få tilbake menstruasjonen hvis man ikke har fått det enda.

Når man slutter å amme, får man også mindre av hormonet oxytocin – altså fred-og-ro-hormonet. Det fine med oxytocin er at det også produseres på andre måter, for eksempel gjennom nærhet, klemmer og hud-mot-hud-kontakt.

Brystbetennelse og andre bivirkninger av å slutte å amme

Brystene kan lekke mye i starten, så for å slippe våte flekker på genseren er det lurt å bruke innlegg. Lekkasjen er imidlertid forbigående. En litt mer plagsom komplikasjon av ammeslutt kan være tette melkeganger og brystbetennelse. Det er ikke sikkert man får det, men risikoen øker hvis ammingen avsluttes for raskt eller blir veldig uregelmessig. Vi har samlet noen råd om å unngå brystbetennelse (og hva du bør gjøre hvis du får det) som du kan lese gjennom for å forberede deg.

Mange får også en følelsesmessig reaksjon av å slutte å amme. Noen tenker kanskje at de får friheten tilbake, mens andre føler seg veldig nedstemt – og noen kjenner kanskje litt på begge deler. Alt dette er selvsagt helt normalt. Å føle seg nedfor samtidig som man slutter å amme, kan ha mange ulike årsaker. Har man sluttet å amme før man følte seg klar, har selvsagt det mye å si. Men uansett hvor klar man er, kan tanken på å aldri mer få amme babyen sin vekke sterke følelser. Et kapittel er i ferd med å avsluttes, og kombinert med hormonforandringer kan det naturligvis gjøre en litt nedfor. De fleste føler seg bedre etter noen uker, men varer det lenger, bør man oppsøke hjelp hos for eksempel helsestasjonen eller fastlegen. Det er viktig å få tidlig hjelp til å bryte negative tankemønstre og bli seg selv igjen.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.

Del artikkel