close

Hud mot hud

Hudkontakt er livsviktig for små babyer. Det er en fantastisk måte å styrke babyens immunforsvar, få i gang ammingen og styrke tilknytningen på.

Hudkontakt har en nesten magisk virkning på små babyer. Det er flere faktorer som bidrar til at hudkontakt er så gunstig, og i dag brukes det til og med som medisinsk metode i behandlingen av tidlig fødte barn.

Hva er det som gjør hudkontakt så bra?

  1. Det frigjør det beroligende hormonet oxytocin. Det gjør både baby og foreldre rolige, glade og mindre smertefølsomme. Dessuten stimulerer det vekst og leging.
  2. Å bli lagt hud mot hud med en forelder etter fødselen gjør overgangen til verden utenfor livmoren litt mindre dramatisk for barnet, og puste- og hjerterytmen blir mer stabil. En annen fordel er mindre gråting og en roligere baby.
  3. Bakteriefloraen på forelderens hud overføres til barnet hvis det får ligge hud mot hud, noe som styrker barnets immunforsvar.
  4. Hvis babyen får ligge hud mot hud med moren, blir det ofte enklere å komme i gang med ammingen. Nettopp hudkontakten og lukten av morens hud og morsmelk stimulerer babyens ammerefleks.
  5. Det blir enklere for babyen å regulere blodsukker og kroppstemperatur når han eller hun får ligge hud mot hud.
  6. Tilknytningen mellom forelder og barn styrkes gjennom nærhet til og hud-mot-hud-kontakt med barnet. Det gjelder både for den som har født barnet, og for andre nære familiemedlemmer, f.eks. forelder og søsken.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...