close

Samspillet mellom foreldre og barn

Hvis det lille barnet bare vil være hos den ene forelderen kan det være tøft for begge foreldrene. Både for den som alltid må være til stede og sjelden får hvile, og for den som blir avvist.

Barnet og barnets behov er et godt utgangspunkt når man sammen skal finne ut hvordan man skal være foreldre.
Begge foreldrene har samme mulighet til å skape tilknytning til det lille barnet, og det spiller ingen rolle for barnet hvem som er den nærmeste forelderen. Det finnes forskning som viser at babyen har behov for å føle tilknytning til én person i begynnelsen, og at den personen blir den viktigste de første årene. Dette kan imidlertid endre seg flere ganger i løpet av barnets oppvekst.
Les også: Bærele og bæresjal

Samspillet med det nyfødte barnet og forelderen eller familien utvikles på ulike måter:

  • med hud-mot-hud-kontakt
  • med fysisk berøring
  • ved øyekontakt
  • gjennom lyder som snakking og sang
  • under ammestunden eller ved flaskemating
  • når dere skifter bleie
  • ved leggetid
  • i alle andre små og nære øyeblikk i løpet av dagen

Mammaen får oftest den første kontakten

Hvis mammaen ammer er det vanligvis hun som blir den viktigste personen for det lille barnet i begynnelsen. Kanskje må den andre forelderen en stund finne seg i å være på en god andreplass. Kunsten er å ikke ta det personlig, men å ha fokus på barnets behov. Det er også viktig å støtte den forelderen som sjelden får en pause. Som pappa eller partner kan du være barnets trygge favn etter amming og hjelpe det med å finne roen, få det til å rape, skifte bleie, trøste eller trille tur. For de fleste foreldre er det fint å få være alene med barnet innimellom. Begge foreldre har behov for å finne seg til rette i sin nye rolle, og det er viktig å skape sin egen relasjon til det felles barnet.

Hvis dere begge blir utslitte av omstillingen og av mangel på nattesøvn, er det avgjørende at dere kan hjelpe og støtte hverandre. Begge har sikkert behov for noen timers sammenhengende søvn og kanskje en hvil på dagen i helgene. Prøv å avløse hverandre i begynnelsen når alt er nytt og rutinene ennå ikke er på plass. Hvis dere hjelper hverandre, får dere snart tid til å slappe av litt sammen på sofaen mens barnet sover. Det er viktig at dere tar vare på hverandre også.

Gi hverandre mulighet til å hvile og bli kjent med barnet

Er det du som er favorittforelderen? Synes du det er vanskelig å ikke komme med råd når partneren skifter bleie eller koser med barnet? Trekk pusten dypt, og trekk deg litt tilbake iblant. Det virker kanskje som om partneren ikke har noe imot å gi opp når du vil ta over barnet, men i virkeligheten føler mange seg litt utenfor og tror at de ikke duger. Selv om det er du som kjenner barnet best etter den første tiden, er det viktig at barnet får bli kjent med og lærer å stole på begge foreldrene. Og når det fungerer, kan du få hvile og tenke på deg selv en stund.

Møt barnet med fokus på barnets behov

Er du forelderen som akkurat nå kommer på andreplass? Når barnet er modent for mer kontakt med deg, vil din tid komme. Finn ut hva barnet har behov for, og benytt den muligheten til å utvikle relasjonen dere imellom. Samtidig kan partneren din få litt velfortjent hvile og tid for seg selv, noe som sikkert kommer hele familien til gode. Man kan trøste et gråtende barn på flere måter. Man kan også skifte bleie, mate, kose og leke på ulike måter. Og det er viktig at barnet får bli kjent med begge foreldrene. Å være likestilte som foreldre handler om så mye mer enn å gjøre samme ting, på samme måte eller til samme tid. Dere er ulike som personer og skaper deres egen relasjon til barnet. Del opplevelser og snakk om forventninger, så får dere mer forståelse for hverandre og kommer nærmere hverandre som familie.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...