Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Gravid uke for uke

Graviditet uke for uke

Uke 1

Barnet ditt

Magen din ...

Ikke noe ennå. Bare en ønskedrøm.

Mor

Den første dagen i siste menstruasjon

Det høres kanskje rart ut, men selv om du har mensen, er du faktisk i den første uken av svangerskapet. Derfor bruker man første dag i siste menstruasjon til å regne ut termindatoen, altså datoen da man forventer at barnet kommer til verden.


Uke 2

Barnet ditt

Magen din ...

Bare stillhet. Men snart kommer de mest fantastiske ting til å skje. Når som helst!

Mor

Rett etter eggløsningen

Når jenter kommer i puberteten, er bare 40 000 av de opprinnelige to millionene eggene igjen. Og bare 400 av disse, som regel ett i måneden, blir fullt utviklet.  Rett før eggløsningen holder flere egg på å modnes i eggstokkene. Snart sprekker den eggsekken som er mest moden, og egget vandrer ut i egglederen. Det tar en sædcelle mellom 30 og 48 timer å nå frem til egget. I løpet av de neste to dagene blir du kanskje gravid.


Uke 3

Barnet ditt

Begynnelsen

Nå har det begynt. En sædcelle har nådd frem til egget. I det øyeblikket sædcellen trengte inn i egget, ble det avgjort om du venter en gutt eller jente. Tolv timer etter befruktningen er det to celler, etter enda tolv timer er det fire, og så videre hver tolvte time. I slutten av den første uken, altså sjette eller syvende dag av svangerskapet, når en klump med celler på størrelse med et knappenålshode frem til livmoren og fester seg i livmorveggen. Som regel fester den seg i den øverste delen, som regnes som det beste stedet. Nå blir det sendt kjemiske signaler til hypofysen din om at du er gravid, og at den kan avslutte eggløsningssyklusen inntil videre. Det blir altså ingen flere menstruasjoner med det første.

Mor

Gravid eller ikke?

Noen sier at de visste at de var gravide i det øyeblikket sædcellen nådde frem til egget. Men hvis du ikke har peiling før du ser den positive graviditetstesten, til tross for den dramatiske utviklingen i kroppen din, tilhører du likevel flertallet. Det skyldes at de store hormonforandringene som skjer i løpet av første trimester, og som fører til at adferden og følelsene dine endrer seg, først begynner tre til fem dager etter befruktningen. Det finnes imidlertid noen tidlige tegn på graviditet som du kan holde utkikk etter: metallsmak i munnen, økt tørst, kvalme, trøtthet, og forandringer og ømhet i brystene. Hvis du prøver å bli gravid, har du en ukes nervøs venting foran deg, før en graviditetstest kan bekrefte om du eventuelt er gravid. Hvis du ikke prøver ... ja, da er du sikkert også litt nervøs frem til du får svaret.


Uke 4

Barnet ditt

Inne i livmoren

Cellene er ikke lenger bare celler – nå omtales de som et embryo (og det gjør de helt frem til uke 10). Men vi kaller det for barnet. Barnet er nå dekket av en beskyttende membran, og det har gravd seg inn i slimhinnen inne i livmoren, slik at blodet ditt kan forsyne cellene med næring via en morkake (placenta) som gradvis utvikles. Det er veldig lite (0,5 mm), men de første nervecellene holder allerede på å dannes.  Nå går det an å se konturene av den grunnleggende strukturen som senere skal bli fordøyelsessystemet, blodårer og lunger.

Mor

Første trimester

Av omtrent 500 millioner sædceller klarte rundt 50 000 reisen opp gjennom egglederne, der de møtte egget ditt. Den raskeste og sterkeste sædcellen vant kappløpet – og så ble du gravid. Gratulerer! Kanskje du er usikker. Er jeg virkelig gravid? Det kan være vanskelig å tro på, særlig siden du føler deg helt som vanlig ...  På den annen side gjør et positivt testresultat at alt endrer seg. Nye tanker melder seg: Hva innebærer dette for meg, og for oss? Hvilken betydning får dette for livet mitt, for livet vårt? Det er ingen grunn til panikk. Alt løser seg etter hvert – du har 40 uker på deg til å venne deg til tanken, planlegge og forberede deg. Se det på denne måten: Dere har akkurat begynt på deres livs største reise.


Uke 5

Barnet ditt

Begynnelsen på hjertet

Se på barnet – selv om det bare er fire millimeter stort, kan man allerede se konturene av en kropp og et hode. Allerede i denne uken dannes kimen til det som senere blir hjertet – en liten klump med fett.  Rundt 22–23 dager etter befruktningen begynner hjertet å slå. I denne uken kan hjerteslagene registreres med ultralyd. I tillegg til hjertet og blodomløpet begynner også det sentrale nervesystemet (hjerne og ryggrad), musklene og knoklene å ta form. Hjernen deler seg i to halvdeler, og mellom ryggvirvlene vokser det frem nervebunter fra ryggmargen som siden forgrener seg gjennom hele kroppen. Barnet er festet til livmoren med en tynn streng. Etter hvert som barnet vokser, utvikler strengen seg på samme måte som en såpeboble som blåses opp: Den svulmer opp innenfra og strekker seg ut. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Allerede nok hormoner

Du produserer allerede nå nok hormoner til hele svangerskapet, og disse hormonene (de ukjente heltinnene i alle svangerskap) påvirker deg på ulike måter.   I tillegg til trøttheten og kvalmen kan det også hende at du føler deg oppblåst, har ømme bryster, får utrolig lyst på mat eller er tissetrengt hele tiden. Men det er bare de fysiske virkningene. Du kan også veksle mellom å føle deg alt fra opprømt, sårbar og glad til bekymret og ustabil. Det er helt normalt. Og setningen "Det er helt normalt" kommer du til å få høre mange ganger fremover, gjerne sammen med "Bare ta det med ro, det går over". Det er på tide å tenke på om du skal legge om livsstilen litt, for det lille barnet er veldig følsomt. Det dreier seg om stress (mindre), mat (sunnere), kaffe (mindre), alkohol (ingen), fisk (ofte) og hvile (mer) – du driver faktisk og bygger et barn. Det vokser et barn inne i deg!


Uke 6

Barnet ditt

100 000 nerveceller i minuttet

I løpet av denne uken tredobles barnets størrelse. Hodet er enda tydeligere, og hjernen vokser raskt for å fylle ut hodet etter hvert som det vokser. Hvert minutt blir det dannet rundt 100 000 nerveceller. Det er også mulig å se begynnelsen på øynene, konturene av ørene, en kul som senere blir til munnen, og kanskje begynnelsen på nesen. Det er en fantastisk utvikling. Fordøyelses- og luftveissystemet er hele tiden under utvikling. Illustrasjon av Karoline Lenhult

Mor

Føler du deg trøtt?

Du kan regne med å bli trøtt. Det er et tegn på at stoffskiftet ditt tilpasser seg svangerskapet. I tillegg øker produksjonen av østrogen og progesteron, hormoner som er viktige for svangerskapet. Særlig progesteron kan gjøre deg litt søvnig. Det er som regel ikke så lurt å kjempe imot trøttheten – du må bare sove litt mer enn vanlig. Du kan trøste deg med at dette går over. Legg deg godt til rette på sofaen og prøv å hvile litt i blant. Det går snart over, så ikke få dårlig samvittighet. Bare ta det med ro.


Uke 7

Barnet ditt

Hjernen kobles til

Barnet vokser utrolig fort denne uken, hele én millimeter om dagen! I løpet av disse syv dagene blir barnet mer en dobbelt så langt. Det lille hjertet slår og pumper blod til alt cellevevet. Det er allerede full aktivitet i de cellene som kommer til å danne hjernen. De ulike delene av den primitive hjernen begynner å få sine spesielle funksjoner. Hjernen blir altså mer og mer kompleks, og det er allerede aktivitet der – det dannes hele tiden nye forbindelser mellom nervecellene. Og barnet kan allerede bevege seg. Ansiktet tar form. Øynene begynner å utvikle seg, linsene blir dannet, og fargen på iris kan også være synlig. Navlestrengen er fullt utviklet. Etter rundt 40 uker kommer den til å være rundt 55 cm lang og én til to cm tykk. Den forsyner barnet med oksygen og næring og frakter vekk avfallsstoffer. Tarmene blir dannet inne i navlestrengen, siden det ikke er plass til dem inne i barnets mage ennå. Illustrasjon av Karoline Lenhult

Mor

Morgenkvalme

For noen kvinner er kvalme et av de første symptomene på at de er gravide, enten de kaster opp eller ikke. Dette kalles ofte "morgenkvalme", noe som kan være litt rart når man ofte er dårlig hele dagen. Du er ikke alene om dette. Hele 7 av 10 kvinner opplever kvalme i begynnelsen av svangerskapet. Det er tross alt gode nyheter, for kvinner som er plaget med kvalme og oppkast, har lavere risiko for å spontanabortere. Den viktigste årsaken til denne ubehagelige tilstanden er de store hormonforandringene som foregår i kroppen. En annen grunn er at hormonene hele tiden transporteres rundt i kroppen, siden morkaken ennå ikke har tatt over denne hormonproduksjonen. Og så noen andre gode nyheter – relativt sett – kvalme er noe du vil merke før uke 12. Så kryss fingrene hvis du fremdeles føler deg bra (bortsett fra at du er trøtt, føler deg oppblåst og ikke helt vet hvor midjen din har gjort av seg ...). Noen ganger kan kvalmen overskygge gleden over å vente barn. Det trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for. Det går helt sikkert over når kvalmen forsvinner.


Uke 8

Barnet ditt

Hjertet tar form

Hjertet har nå riktig form og slår ca. 150 slag i minuttet, dobbelt så raskt som hos voksne. Dette er nødvendig for at barnet skal kunne vokse og utvikle seg, og for at transporten av nærings- og avfallsstoffer skal gå som den skal.  Nå er funksjonene og blodomløpet snart helt utviklet. Se på hodet – ansiktstrekkene begynner å tre frem. Du kan ane nesetippen! Øynene ligger fremdeles så langt fra hverandre at det ser ut som om de befinner seg på siden av hodet. Øyelokkene begynner å dannes. Og ørene utvikler seg både innvendig og utvendig. Nå begynner sanseorganene for alvor å komme på plass. Nå kan du se konturer av hendene, og du kan såvidt ane hvor fingrene kommer til å utvikle seg – og tærne på føttene. Nervesystemet er nå knyttet sammen, håndledd og albuer kan bøyes, og barnet beveger allerede på seg! Men det går ennå mange uker før du kan kjenne det. De viktigste indre organene med de grunnleggende funksjonene er nå på plass. Du kan se hjernestammen! Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Opplever du humørsvingninger?

Det er helt vanlig, og det skyldes de hormonelle endringene i kroppen din. Dessuten har du lov til å være i dårlig humør når du føler deg trøtt hele tiden. Det er det ingen tvil om. Hvis du er vant til å trene regelmessig, bør du fortsette med det utover i svangerskapet.  Men lytt til kroppen din. Mellom uke 8 og 12 bør du ta kontakt med fastlegen din eller en jordmor. Der får du møte en jordmor. Ta gjerne med partneren din! Husk at du kan fortelle og spørre om alt. Det finnes ingen spørsmål som er feil eller dumme. Før svangerskapet var livmoren din på størrelse med en klementin, og etter seks uker er den på størrelse med en appelsin. Du kan kanskje merke at den vokser. Det føles som kramper eller kanskje mer som smerter i underlivet eller i sidene, og det kan minne om menstruasjonssmerter. Dette er ikke noe å bekymre seg for, men dersom krampene eller sammentrekningene blir etterfulgt av blødninger, må du ringe til lege eller jordmor eller til sykehuset..


Uke 9

Barnet ditt

På størrelse med en rosenknopp

Barnet får en mer og mer menneskelignende form, det strekker seg mer ut, og halsen er nå synlig. Det ser mer og mer ut som et lite menneske, og på nesen kan du se bittesmå hull som kommer til å utvikle seg til nesebor. Hodet er nesten halvparten så stort som kroppen, og barnet retter seg stadig mer ut. Nervesystemet, og særlig hjernecellene, utvikler seg og modnes. Armene og hendene vokser raskere enn bena og føttene. Barnet beveger nå albuene og leddene, siden musklene har begynt å dannes. I øyeblikket da egget og sædcellen møttes, ble det bestemt om barnet skulle bli en gutt eller jente, og nå begynner det å danne seg testikler eller eggstokker.

Mor

Hormonene løper løpsk

I denne uken når HCG-nivået (graviditetshormonene) nye høyder – men det betyr også at det snart kommer til å synke igjen. Du kan dessverre gå en tøff uke i møte, med kvalme og humørsvingninger for full musikk. Føler du deg av og til litt varm og svimmel? Det skyldes at morkaken nå trenger store mengder blod for å få nok næring. Derfor begynner mengden blod i kroppen å stige, og dette fortsetter gjennom hele svangerskapet. Dette kan påvirke blodprosenten din, som vanligvis synker noe. Det er derfor viktig at du spiser mat som inneholder mye jern. Jordmor eller lege vil sjekke jernlageret ditt. Kankje bør du ta litt jern, men sjekk det først. Alt i alt er det ikke uvanlig at du av og til føler deg litt slapp. Prøv å spise sunt, hvile og drikke mye vann.


Uke 10

Barnet ditt

Risikoen for spontanabort reduseres (for hver dag)

Det har gått 56 dager siden unnfangelsen. Nå er alle indre organer, som nyrer, lunger, kjønnsorganer, mage og tarmer dannet og har begynt å samarbeide, men de er fremdeles ikke ferdig utviklet. Hjertet er fullt utviklet og slår rytmisk. Mange av funksjonene i hjernen og nervesystemet er nå helt utviklet. Barnet skiller allerede ut litt urin, som blir en del av fostervannet. Huden mellom fingrene og tærne forsvinner (det går an å se antydninger til ledd og negler), og du kan se barnets skuldre, albuer, hofter og knær. I denne uken begynner skjoldbruskkjertelen å produsere hormoner. Og nå kan barnet få hikke for første gang. I munnen dannes anleggene til de første melketennene. Smaksløkene og det indre øret er på plass, men barnet kan ikke høre ennå. Du kan si at skissen er ferdig, og at de neste 30 ukene handler om å forbedre og gjøre ferdig hele bildet.   Hvis du kunne tatt på barnet, ville han eller hun føle det nå. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Den indre gløden

Barnet flyter rundt i fostervannet, og temperaturen er perfekt. Alle organene er på plass, så nå skal hun eller han bare utvikle seg ferdig. Er det ikke helt utrolig? Og du gløder! Den ville berg-og-dal-banen av hormoner har nemlig også en positiv effekt: den indre gløden.  Hormonene påvirker huden din. Den økte blodmengden gir huden din et rødmende skjær og får den til å se sunn ut. Noen kvinner kjenner seg oppsvulmet, buksene strammer, og magen arbeider langsommere enn noen sinne. En del gravide opplever derfor forstoppelse og/eller luft i magen. Da er det bare rettferdig at du i hvert fall gløder litt. Husk på å sove, spise og slappe av. Det er en god måte å takle denne og andre krevende uker på.


Uke 11

Barnet ditt

Nå er tiden kanskje inne for den første ultralydundersøkelsen.

Nå som nesten alt er på plass, begynner en periode med rask vekst i uke 11. Barnets lengde fra topp til tå dobles i løpet av de neste tre ukene. Frem til uke 20 av svangerskapet øker barnets vekt 30 ganger. Mot slutten av denne uken er hodet og kroppen nesten like lange. Barnet kan åpne munnen, og tungen er fullt utviklet. Leveren tar opp mye av plassen i bukhulen.  Testiklene eller eggstokkene er dannet, og man kan se de ytre kjønnsorganene. Han eller hun går også inn i en mer aktiv fase. Barnet har god plass og masse fostervann å flyte rundt og strekke seg i. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Første trimester går mot slutten

Mens barnet har gjennomgått store forandringer, har ting gått langsommere for deg så langt. Men nå har du 10 uker med rask vekst foran deg, akkurat som barnet. Du er snart ferdig med første trimester, og livmoren vokser nå i takt med fosteret. Den er nesten stor nok til å fylle bekkenet. Du befinner deg ennå på et stadium der ingen kan være sikre på at du faktisk er gravid. Det kan være frustrerende! Du ser blikkene fra venner og kollegaer som ikke tør å spørre. Kanskje er du glad for at de ikke spør. Hvem du velger å si det til, og når du sier det, er en veldig personlig avgjørelse. Uansett hvordan du opplever det, bør du ikke prøve å gå ned i vekt. Det er aldri lurt å gå ned i vekt når du er gravid. I kroppsfettet ditt er det lagret giftstoffer som blir frigjort dersom du går ned i vekt. Det er ikke bra for barnet. I stedet bør du være oppmerksom på hva du spiser, og hvor mye du beveger deg. Hvis du ikke pleier å trene regelmessig, kan du kanskje begynne å gå turer, eller hva med å svømme litt? For øvrig forbrenner du kalorier for harde livet nå – opptil 25 prosent raskere enn før du ble gravid. Et godt råd for denne uken er å drikke mye vann. Det trenger du for å kunne produsere både blod og fostervann.


Uke 12

Barnet ditt

Nå er øyelokkene på plass!

Hodet vokser stadig, og det gjør også de ytre delene av ørene og øynene. Hjernen gjennomgår en periode med viktige forandringer.  Anleggene til de kommende tennene er også på vei. Nå kan barnet svelge. Tarmene begynner så smått å flytte seg inn i bukhulen, siden det blir mer og mer plass til dem der. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Si hei til de nye brystene dine!

På slutten av denne uken begynner morkaken og barnet å produsere mer progesteron og østrogen enn du og eggstokkene dine. Det kan gjøre at du føler deg bedre, hvis du har vært mye kvalm tidligere. Hvis ikke, er det i alle fall håp om at du kommer til å bli bedre i løpet av de kommende ukene. Livmoren din fyller hele bekkenet og presser seg opp i bukhulen. Passer klærne fremdeles? Du kan bruke en strikk til å utvide bukselinningen litt – eller gå over til tights. Når du puster, trekker du inn 40 til 50 prosent mer luft enn vanlig. Brystkassen din har utvidet seg, noe som forklarer hvorfor BH-ene dine ikke passer like godt som før. Og så er det de nye brystene! De har helt sikkert vokst, og brystknoppene og området rundt har blitt litt mørkere. Brystene kan også føles ømme, og særlig brystknoppene er mer sensitive.


Uke 13

Barnet ditt

Alt er på plass og kan ses

Ute av faresonen! Nå er alle organene, skjelettdelene, nervene og musklene dannet, så nå skal de bare utvikle seg ferdig og begynne å fungere sammen. Og det er akkurat det som skjer nå: Barnet er travelt opptatt med å bevege seg og utvikle muskler og ledd. Alle knoklene består foreløpig bare av brusk, men langsomt omformes de til et skjelett – brusken hardner og blir til ben. Selv om barnet ikke kan svette inne i livmoren, er svettekjertlene allerede fullt utviklet. Barnet beveger brystkassen som om det puster. Det øver seg, og det kommer det til å fortsette med helt frem til fødselen. Det første besøket hos jordmoren finner vanligvis sted mellom uke 13 og 15.

Mor

Nå begynner andre trimester!

Forhåpentligvis føler du deg mindre kvalm og trøtt. Andre trimester oppleves ofte som en roligere tid enn første. Men dersom det er noen smaker og lukter du ikke kan utstå, kommer dette sannsynligvis til å fortsette. Selv om hormonene roer seg litt, og morkaken tar over mer og mer av hormonproduksjonen, er det ikke uvanlig at man føler seg sårbar, trist eller nedstemt. Det skjer mye i kroppen din. I tillegg har kanskje frykten for spontanabort forsvunnet litt. I denne uken er den avgjørende delen av barnets utvikling ferdig. Er det noen typer mat du har veldig lyst på? Vi vet faktisk ikke hvorfor noen kvinner får lyst på bestemte typer mat. Kanskje er det de hormonelle og følelsesmessige endringene som er årsaken. Eller kanskje det stammer fra tidligere tider, da mennesker ikke spiste like variert som i dag. Hva man har lyst på, varierer også mye. Mange er sugne på sjokolade og lignende, mens andre har lyst på sitrusfrukter og juice. Denne trangen kan være både positiv og negativ, det avhenger helt av hva det er du har lyst på. På fagspråket kalles denne trangen for pika. Hvis du ellers spiser ganske variert, med mye grønnsaker, proteiner, kalsium og vitaminer, kan du med god samvittighet sende partneren ut midt på natten på jakt etter hva det nå er du bare MÅ ha!


Uke 14

Barnet ditt

Litt hår på hodet

Barnets muskler vokser og blir sterkere, og det betyr at det kan holde og vri på hodet, samt at bevegelsene blir mer merkbare. Hendene kan gripe, og føttene kan sparke i korte perioder. Bena er nå lengre enn armene. Det lille ansiktet blir mer og mer menneskelig, og de individuelle trekkene, likheten med deg eller partneren din, blir hele tiden tydeligere. Det kan til og med hende at barnet har fått litt hår på hodet. Nå begynner myelinproduksjonen å komme igang. Myelin er et stoff som fungerer som isolasjon rundt nervene, som sender meldinger gjennom hjernen. Produksjonen fortsetter gjennom de første leveårene. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Magen vokser

Klærne har sikkert begynt å stramme, og kanskje du må kjøpe noen nye. Og det til tross for at livmoren din ikke er større enn en grapefrukt. Mengden fostervann som barnet flyter rundt i, øker nå drastisk, og det gjør at magen din vokser. Går det en mørk stripe nedover magen? Denne stripen kalles linea nigra, og en del kvinner får den omtrent på denne tiden. I de fleste tilfeller blekner den og forsvinner etter at barnet er født. Håret ditt holder på å komme seg igjen etter den slitsomme første delen av svangerskapet, og nå er det mer skinnende og fyldig enn noensinne. Hvis du fortsatt er trøtt, må du passe på å få i deg nok jern.  Snakk med jordmoren din. Og husk at svangerskapet er en mer enn god nok grunn til å takke nei til invitasjoner når du ikke orker. Det er både fantastisk og ganske praktisk.


Uke 15

Barnet ditt

De første antydningene til øyebryn

Se på ansiktet: Øynene fortsetter å bevege seg fremover i ansiktet, men de er ikke helt på plass ennå. Nå kan du se øyebrynene. Dersom barnet har anlegg for mørkt hår, begynner det nå å produsere mørke pigmenter. På slutten av denne uken kan barnet knytte nevene. Lillehjernen og ryggmargen er nå dannet. Huden er tynn, og du kan faktisk se blodårene gjennom den. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Ny garderobe

For første gang i livet kan du helt ærlig si at du ikke har noe å ha på deg! For midjen din finnes rett og slett ikke lenger. I stedet har du en liten kul under navlen. Etter hvert som livmoren vokser oppover og utover, har antagelig behovet for å gå på do hele tiden, forsvunnet litt. Hjertekapasiteten din har økt med 20 prosent for å kunne håndtere den økte blodmengden og barnets oksygenbehov. Dette kan av og til føre til at du får hjertebank. Det er ikke noe å engste seg for.


Uke 16

Barnet ditt

Masse plass å boltre seg på

Barnet får nå plass i håndflaten din. Føttene er to centimeter lange, og hodet er omtrent tre centimeter i diameter. Han eller hun kan rynke brynene, sutte på tommeltotten og svelge vann, noe som kan føre til hikke – men det merker du ikke før litt senere. Håret har begynt å vokse. Barnet har øyebryn, og neglene er synlige. Kroppen begynner nå å dekkes av tynt, fargeløst hår, såkalt lanugohår. Man antar at formålet med dette håret er å beskytte hudfettet som dannes i løpet av de kommende fire ukene. Dette er et fettstoff som dekker barnets tynne hud. Lanugohåret forsvinner først mot slutten av svangerskapet. Akkurat nå er det deilig å være barn. Det har masse plass til å sparke og bevege seg. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Det første sparket

Dersom du har fått barn før, kjenner du kanskje sparkene allerede. Mange kvinner beskriver følelsen som "luftbobler" eller "dirring" i magen. Dette har du kanskje merket uten å vite hva det var. Noen merker disse boblene først om noen uker. De fleste begynner å kunne kjenne fosterbevegelser mellom uke 18 og 24. Noen barn er mer aktive enn andre. De har allerede sin egen personlighet. Har du merket at det ikke er behagelig å ligge på ryggen lenger? Da kan du bare la være. I denne stillingen presser barnet mot hovedpulsåren og svekker blodgjennomstrømningen i kroppen. Det er derfor det føles som om du holder på å besvime.


Uke 17

Barnet ditt

Nå kan barnet gjespe

Kroppen er tynn, armene og bena er magre, og mesteparten av skjelettet består av myk og fleksibel brusk. Lanugohåret ligger i virvler som kan minne om fingeravtrykk over hele kroppen, og huden er fortsatt helt gjennomsiktig og uten underhudsfett. Øynene er dekket av øyelokk, og de åpner seg først rundt uke 27. Han eller hun er oppmerksom på omgivelsene sine og reagerer på det som skjer. Du merker kanskje at barnet reagerer på lyd.   De ytre kjønnsorganene viser nå om det er en gutt eller jente.  Fra og med denne uken veier barnet mer enn morkaken.

Mor

Den store overraskelsen i andre trimester!

Hjertet ditt pumper nå rundt 20 prosent mer blod, men det er ikke noe du trenger å bekymre deg over. Den økte blodmengden får slimhinnene i kroppen til å svulme opp. Det betyr at du får litt mer utflod enn vanlig, og at du kan bli tett i nesen. Slimhinnene i skjeden er nå fylt med mer blod enn noen sinne. Kanskje ble sexlysten overskygget av trøtthet og kvalme i første trimester? Hvis den begynner å komme tilbake nå som du føler deg bedre, kan du glede deg over veldig god sex.  Mange kvinner forteller at de aldri har hatt bedre sex enn i andre trimester!


Uke 18

Barnet ditt

Ørene er på plass

Ansiktsmusklene er utviklet nok til at barnet kan danne mange ulike ansiktsuttrykk. Kanskje skjærer barnet grimaser til deg ... selv om det ikke er bevisst. Ennå. Barnet fortsetter å vokse og utvikle seg, men nå skjer det i et litt langsommere tempo. Ørene har fått sin endelige plassering og stikker nå ut fra hodet. Øynene har beveget seg lenger fremover. Øynene har fått øyebryn og en antydning til øyenvipper. Netthinnen reagerer på lys gjennom de lukkede øyelokkene. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Du får tilbud om såkalt rutinemessing ultralydundersøkelse, der hele barnet kontrolleres.

Mange sier at det er en fantastisk opplevelse å se barnet sitt, kanskje for aller første gang. For partneren som ikke selv er gravid, er det som regel første gang han eller hun virkelig forstår eller tar inn over seg at det faktisk er et barn på vei. På ultralydundersøkelsen føles plutselig alt så virkelig. Veldig virkelig. Ultralydundersøkelsen er selvsagt frivillig.


Uke 19

Barnet ditt

Livet i livmoren

Hørselen utvikles mellom uke 15 og 20. Selv om tilværelsen i livmoren er stille, er den ikke lydløs, og det får barnet nå glede av. Barnet hører blodet ditt strømme, og det hører hjerteslagene dine. Det hører rumlingen fra tarmene dine, og det hører når du nyser, hoster, raper eller ler.  Barnet blir på et tidlig stadium bevisst stemmen din. Nervecellene i hjernen som har med smak, følelse, lukt, syn og hørsel å gjøre, blir mer spesialiserte og danner mer komplekse forbindelser. Et lag med fett dekker og beskytter den voksende huden mot fostervannet. Dette kalles fosterfett, og det sitter fast i lanugohåret. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Pigmentflekker

Mange gravide får lett små, blå merker i ansiktet, på skuldrene og på armene på grunn av sprukne blodkar. Noen får også veldig røde håndflater. Enda synligere er pigmentflekkene som kan dukke opp i ansiktet og andre steder på kroppen. Flekkene forsvinner vanligvis etter fødselen, men vær forsiktig når du er ute i solen. Bruk solkrem med høy solfaktor, slik at du ikke blir solbrent, for da kan flekkene bli permanente.


Uke 20

Barnet ditt

Ett steg nærmere fingeravtrykk

Barnets hud blir tykkere. Den begynner å få flere lag. Ett av lagene inneholder overflatemønstre til fingertupper, håndflater og fotsåler. Disse mønstrene, fingeravtrykkene våre, bestemmes av genene. Hjernen gjennomgår en rivende utvikling. Barnet trenger flere hundre millioner nerveceller for å kunne bruke alle musklene. Nervebanene holder på å utvikle seg, og det gjør at barnet allerede nå kan bevege seg bevisst og koordinere bevegelser som å sutte på tommelen og drikke fostervann. Hodet er ca. 43 mm i diameter (BPD-mål). Frem til uke 20 følger alle barn samme utviklingsmønster. Fra og med denne uken blir veksten mer individuell, og det har sammenheng med foreldrenes vekt og høyde. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Gratulerer! Nå er du halvveis!

Livmoren din befinner seg nok i nærheten av navlen. Er du trøtt igjen? Etter et par uker med velvære opplever mange kvinner at trøttheten kommer tilbake. Det skyldes at væskemengden i blodet har økt til det dobbelte. Derfor er det lurt å fortsette å ta jerntilskudd. Snakk med jordmor om dette.


Uke 21

Barnet ditt

Hodet vokser

Barnets hode har vokst tre mm i diameter siden forrige uke. Håret vokser, og nå er øyebrynene på plass. Tarmene har utviklet seg slik at barnet kan ta opp næring fra fostervannet det svelger. Selv om det først og fremst er morkaken som forsyner barnet med mat, passerer en del av maten også gjennom tarmene og ned til tykktarmen.  Barnets første avføring, som kalles mekonium, begynner allerede å samle seg i tarmene. Det er en grønnsvart masse som barnet skiller ut gjennom tarmen før, under eller etter fødselen. Barnet er nå halvparten så langt som det kommer til å være ved fødselen, men det veier bare 10 prosent av fødselsvekten.

Mor

Hele kroppen svulmer opp

Når du har kommet til denne uken, er midjen garantert forsvunnet. Nå er det vanskelig å skjule at du er gravid. Kanskje vil du oppleve at det er i de kommende ukene du legger på deg mest. Selv om kroppen din krever mat, bør du forsøke å unngå for mye søtsaker, sjokolade, chips, kaker og iskrem. Melkekjertlene dine har vært i stadig utvikling siden du ble gravid, og kanskje merker du allerede at det lekker litt væske fra brystene. Det kan føles litt merkelig. Du opplever kanskje at bena og føttene dine hovner opp, særlig på slutten av dagen. Hele 75 prosent av alle gravide får hovne fingre, ankler og føtter. Et godt råd er å bruke støttestrømper. De er både effektive og behagelige, og det er en god måte å unngå åreknuter på. I dag finnes det mange modeller som ser ut som vanlige strømpebukser.


Uke 22

Barnet ditt

Følelsen av berøring

Barnet ser ut som et nyfødt barn, bare i miniatyr. Sansene utvikler seg og modnes fra dag til dag, og hjernen og nerveendene er nå tilstrekkelig utviklet til at de kan formidle følelsen av berøring. På ultralydundersøkelser av barn i denne alderen kan man se at de berører den indre fosterhinnen og sitt eget ansikt, og at de strekker ut hånden og griper rundt navlestrengen. De er allerede små oppdagelsesreisende. Man kan tydelig se et par lepper. Forplantningssystemet holder på å utvikle seg. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Varm og svett

Er du varmere og svetter mer enn du pleier? Som så mange andre organer i kroppen blir også skjoldbruskkjertelen mer aktiv under svangerskapet. Dette kan gjøre at du føler deg varmere. På denne tiden synes mange kvinner at det er ganske behagelig å være gravid. Du kan fremdeles bøye deg ned og sitte behagelig, det er vanligvis ikke noe problem å gå, og kvalmen er som regel borte. Sannsynligvis har du det ganske bra.


Uke 23

Barnet ditt

Pustebevegelser

Barnets kropp er i ferd med å bli rundere, men huden er fremdeles rynkete, og det har begynt å danne seg pigmenter.  Lårbenet er nå rundt fire cm langt, og hodet er mellom fem og seks cm i diameter. Denne uken tar lungene et kjempeskritt fremover ved at det dannes lungeblærer. Barnet fortsetter å øve seg på å puste. Det er kanskje vanskelig å se for seg, men hvis barnet hadde blitt født nå, hadde det hatt muligheter for å overleve. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Humørsvingninger

Nå begynner magen din virkelig å ta plass. Du kan fremdeles oppleve humørsvingninger. Noen ganger bekymrer du deg kanskje for om du noen gang blir deg selv igjen. Denne typen følelser er ganske vanlige i denne fasen av svangerskapet. Det skyldes som vanlig hormonforandringene. Det er ikke så mye du kan gjøre med det. Å være følsom er en del av svangerskapet. På en måte kan det hjelpe deg å forberede deg på det som skal skje. Hvis du føler deg full av energi, bør du utnytte det. Du har store utfordringer foran deg. Du merker kanskje at det av og til lekker noen dråper urin når du hoster, nyser, trener eller prøver å løfte noe. Ta det med ro! Men det er kanskje lettere sagt enn gjort. Dette kalles stressinkontinens, og det er helt vanlig, siden livmoren din nå befinner seg rett over urinblæren og trykker på den. Gjør knipeøvelser, og fortsett å gjøre dem – også etter at du har født. På TENA.no kan du se film og få noen gode øvelser som du kan bruke både nå og etter fødselen. De hjelper sårene å gro og gir deg tilbake styrken i bekkenbunnsmusklene, slik at du slipper flere små uhell ...


Uke 24

Barnet ditt

Nå kan barnet merke forskjell på opp og ned.

Huden blir mindre gjennomsiktig etter hvert som pigmentene dannes, og den ser rynkete ut, siden kroppen produserer hud raskere enn den produserer fettet som skal fylle ut huden. Barnet kan antagelig merke om det ligger opp-ned eller ikke. Det skyldes at det indre øret, som styrer balansen i kroppen, nå er utviklet. De ytre ørene er myke, men ferdigutviklet, og hørselen fungerer. Barnet liker godt å bevege på seg, og det har det fremdeles plass til. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Skjem bort føttene dine.

Livmoren din beveger seg oppover og frem mot navlen, og den skyver organene dine oppover og bort. Du kan oppleve halsbrann, åndenød, svimmelhet og ømme føtter. Nettopp derfor er det på tide å skjemme bort føttene! Bruk gode og behagelige sko. Ta et fotbad når føttene føles ømme. Gi dem oppmerksomhet. Føttene dine kommer til å bære mye av vekten i ukene som kommer. Få noen til å massere føttene dine. Kanskje er det noen i huset som gjerne vil gjøre hva som helst for deg, nå som du venter barn?


Uke 25

Barnet ditt

Øynene er fullt utviklet

Barnets skjelett begynner å bli stivere. Hendene er nå helt funksjonsdyktige og har små fingernegler og fingeravtrykk. Barnet bruker hendene til å utforske de ulike kroppsdelene sine, men bare ved å føle seg frem. Øynene er fremdeles lukket. Lungene begynner å produsere et stoff som legger seg på innsiden av lungeblærene. Dette gjør at de senere kan blåses opp og forhindrer at de kollapser og klistres sammen når de slipper ut luften. Nå er øynene fullt utviklet, med øyevipper som skal beskytte dem etter fødselen. Øyelokkene er likevel fremdeles lukket.

Mor

Au, krampe!

Livmoren din er nå på størrelse med en fotball, og toppen av livmoren befinner seg halvveis mellom navlen og brystbenet. Dette er også uken der mange gravide opplever at trøttheten, svimmelheten og tissetrengtheten kommer tilbake. Det kan hende at du våkner om natten av at musklene i bena trekker seg samme. Au, krampe! Det er ikke den hyggeligste måten å bli vekket på. Masser forsiktig for å få krampen til å slippe taket, eller reis deg opp og stå med benet helt rett og foten bøyd opp mot veggen.


Uke 26

Barnet ditt

Hjernen forandrer seg

Frem til nå har barnets hjerne sett helt glatt ut. Nå danner hjernen de karakteristiske sporene og fordypningene for å få plass til alle nervecellene. Vi vet også med sikkerhet at barnet nå reagerer på lys. Barnet holder faktisk hendene opp foran øynene når lyset treffer dem. Barnet sover nå i lengre, sammenhengende perioder, noen ganger samtidig som deg. Illustrasjon av Karoline Lenhult  

Mor

Du deler alt med barnet

Livmoren din når opp til den nederste delen av brystkassen. Barnet føler det samme som deg. Hvis du kjeder deg, er trøtt eller stresset, merker barnet dette. Det reagerer på stresshormonene som kroppen din produserer. Hvis du blir redd, reagerer barnet på adrenalinet i blodet ditt. Det reagerer også på positive ting, som når du er glad, fornøyd og føler deg elsket. Alle endorfinene fraktes via blodet gjennom navlestrengen og til barnet.  Har du merket at barnet har fått en fast døgnrytme? Kanskje ser du et mønster. Sammenfaller det med ditt? Eller er det noen som lever livet i magen din om natten?


Uke 27

Barnet ditt

Føttene er fire cm lange

Nå ser barnet ut som en tynnere, mindre og rødere variant av seg selv ved fødselen. Selv om systemene ikke er helt ferdigutviklet ennå, har barnet det som trengs for å overleve utenfor magen. Nå åpner barnet øynene. Øynene kan skille mellom lys og mørke, og de åpner og lukker seg og ser begge veier. Barnet trener øyemusklene. Foten er nå fire cm, låret er fem cm, og hodet er sju cm i diameter. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Nå begynner ribbena, mellomgulvet og magen å presses sammen

Den tunge magen blir en belastning for ryggen. Nesten halvparten av alle gravide har vondt i ryggen på et eller annet tidspunkt, mange av dem rundt denne perioden. Begynn å gjøre strekkøvelser for ryggen – det hjelper faktisk. Ta et deilig, varmt bad. Ømme ryggmuskler har godt av litt forsiktig massasje, og kanskje er det noen i huset som kan hjelpe deg med det? Mengden fostervann er nå redusert til det halve, slik at det er lettere å merke om det er en albue, hånd eller en liten fot som dytter eller sparker i deg.


Uke 28

Barnet ditt

Legger på seg

Fra sjuende måned avhenger veksten av evnen til å produsere insulin. Insulin gjør at sukker fra blodet kan trenge inn i fettcellene, og når sukkeret har kommet inn i cellene, stimulerer insulinen stoffskiftet slik at det produseres proteiner og sukker. På denne måten bidrar insulinet til at det bygges opp litt kroppsfett. Dermed blir barnets kropp stadig rundere. Barnet ditt har mer enn tidoblet vekten sin på 11 uker! Fra og med nå øker vekten med 25–30 gram hver dag. Her er et betryggende faktum: Ni av ti barn som blir født på dette tidspunktet, overlever. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Mindre plass til lungene

Tredje trimester! Barnet vokser, og det kjennes på kroppen din – du blir tyngre og svetter mer. Har du også merket at du blir litt fortere andpusten enn vanlig? Det er helt normalt. Det skyldes at barnet vokser, og at det er mindre plass til magen og lungene dine. Hjertet ditt slår også litt raskere for å kunne transportere den økte blodmengden, og derfor puster du litt raskere enn vanlig. Men selv om det lille mennesket inni deg har blitt litt mer krevende, har du kanskje oppdaget at du får mer kontakt med det? Hvis du trykker lett på magen, er det kanskje noen som trykker tilbake. Be jordmor om å hjelpe deg å kjenne igjen de ulike kroppsdelene. Det er morsomt å vite om det er en fot eller hånd du kjenner, eller om du klapper på et hode eller en liten stump.


Uke 29

Barnet ditt

Enda mer fett

Mer fett kommer til, hjernen utvikler seg, og barnet beveger seg og strekker seg. Det er fremdeles plass til å prøve ut ulike stillinger. For hver uke som går, blir det mer og mer sannsynlig at alt går bra dersom barnet blir født for tidlig. Det er virkelig en lettelse.

Mor

Åreknuter

Kanskje du opplever at du har en tendens til forstoppelse. Det skyldes at tarmene dine ikke fungerer like effektivt som vanlig. Det er delvis på grunn av hormonene, men også fordi de har mindre plass å arbeide på. Dessuten trykker den voksende livmoren på hovedpulsåren, noe som kan føre til åreknuter. Her er noen gode råd: Reis deg opp og strekk på bena, bruk støttestrømper, løstsittende klær og sko uten høye hæler. Unngå å sitte med bena i kors. Ligg på siden eller med bena høyt så mye som mulig. Åreknuter kan være arvelige. Det kan gi deg en pekepinne på betydningen av støttestrømper.


Uke 30

Barnet ditt

Hikke

Hjernen fortsetter å utvikle seg og får flere og flere rynker, og lungene er nå nesten helt ferdig utviklet. Når barnet øver seg på å puste, kan det få hikke, som du opplever som små sammentrekninger eller rykk i livmoren. Dette kommer du til å oppleve ofte i ukene som kommer. Kroppen vokser, og det dannes mer fett under huden. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Toalettjakten

Velkommen til siste del av svangerskapet! Hvordan har du det? Dette kan være en tung tid, både fysisk og psykisk. Mange sier at de føler seg trøtte og innimellom opplever "kynnere". Ikke glem å ta en pause i løpet av dagen der du sitter med bena høyt. Spis sunt, gå en tur, eller gjør noe som får deg til å føle deg bra. Man skulle nesten tro du var blitt pensjonist, men du har lov til å være litt kjedelig og gammeldags. Lytt til kroppen din og vær snill mot den – du har fremdeles 10 uker igjen, og dette er 10 uker der barnet skal vokse seg større. Er du tissetrengt hele tiden? Kanskje er det vanskelig å unngå en liten lekkasje når du ler eller beveger deg? Det er ikke så rart, for barnet fyller ut livmoren mer og mer, slik at de indre organene dine får mindre og mindre plass. Nå er det blæren som kommer i klem, og den rommer ikke like mye som den gjorde før. Gjør knipeøvelsene dine – de hjelper deg på mange måter.


Uke 31

Barnet ditt

En liten drømmer

Ved å overvåke barn i magen over lange perioder ved hjelp av ultralyd, har man kunnet se at de drømmer mens de sover. Det er i alle fall slik forskerne tolker det, siden barnets øyne beveger seg på samme måte som øynene til sovende voksne når de befinner seg i REM-fasen av søvnen. Lurer på hva de drømmer om ... Barnet begynner å utvikle underhudsfett, og det ytterste hudlaget er mer rosa enn rødt. Det har sannsynligvis ikke snudd seg med hodet nedover ennå, men det kan hende at barnet gjør det allerede nå. Illustrasjon av Karoline Lenhult

Mor

Vann overalt

Føles bena hovne? Får du ikke på deg ringene dine lenger? På dette punktet er det ikke uvanlig med en del vann i kroppen. Kroppen din produserer opptil 50 prosent mer blod og kroppsvæske under svangerskapet for å dekke barnets behov. En del av væsken siver ut i vevet i kroppen din. Når den voksende livmoren presser mot blodårene i bekkenet, blir blodgjennomstrømningen i den nederste delen av kroppen redusert. Dermed presses væsken ned i bena og føttene, slik at de hovner opp. Det er som regel ikke farlig, men for å være på den sikre siden måler jordmor eller legen blodtrykket ditt hver gang du er til kontroll. Hva kan man gjøre med det? Ikke sitt med bena i kors! Det hindrer gjennomstrømningen enda mer! Tenk på at fingrene dine kan bli hovne, så fest gjerne ringene dine på et kjede og ha de rundt halsen så lenge. Og drikk mye væske, beveg deg slik at du øker sirkulasjonen, og hvil med bena høyt!


Uke 32

Barnet ditt

Føttene er ca. 6 cm lange.

Barnet øver seg på å puste og beveger brystet inn og ut. Det tisser og drikker rundt én liter fostervann i døgnet. Fettet under huden fortsetter å utvikle seg, og barnet legger på seg to kilo i løpet av de kommende åtte ukene. Ansiktet og kinnene blir rundere. Hvis det er en gutt, er testiklene nå klare til å vandre ned i pungen. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Bekkenløsning

Nå er magen virkelig i ferd med å bli stor! Du trenger hvile, sunn mat og nok væske for å ha det bra. Har du vondt i rygg, hofte og lysken? Senene og musklene holder på å bli slappere, slik at fødselskanalen lettere kan utvide seg. Dette kalles bekkenløsning, og det kan variere veldig fra kvinne til kvinne. Enkelte kvinner får smerter på et tidlig tidspunkt og sliter med dette gjennom hele svangerskapet. Andre får bare en strammende følelse i lysken og føler seg litt stive. Les om hvordan du reduserer ubehaget, i boken "Gravid for første gang" eller "Gravid igjen".


Uke 33

Barnet ditt

Legger på seg nesten 250 gram i uken!

De neste fire ukene vokser barnet i et voldsomt tempo. Det sover mye, og siden det går an å se pustebevegelser selv når barnet sover, vet vi at respirasjonssenteret i hjernen er utviklet. Musklene er utviklet, huden er blitt glattere, og lanugohåret begynner å falle av, selv om det fremdeles kan være litt hår igjen på ryggen eller skuldrene etter fødselen. På dette tidspunktet har de fleste barn lagt seg med hodet ned i bekkenbunnen og er klare til avreise. Dersom du har fått barn før, kan det hende at barnet ikke fester seg i bekkeninngangen før fødselen er igang. Barnets evne til å regulere kroppstemperaturen utvikler seg. Nå kan det svette, noe for tidlig fødte barn ikke kan.  

Mor

Magen synker

Har du merket at magen har beveget seg litt nedover? Kanskje er det for tidlig ennå, men da vet du i alle fall hva som kommer! Noen uker før riene begynner, eller i forbindelse med riene, merker du kanskje at magen forandrer seg. Når barnets hode beveger seg ned i fødselskanalen, synker alt nedover. Noen opplever det som en lettelse, siden det blir lettere å puste. Andre påstår at de har fått midjen tilbake ... Ikke bli engstelig dersom du ikke opplever at magen synker. Det skjer ikke i alle svangerskap. Det er også helt normalt at magen ikke synker før rett før eller under fødselen. Det kan være litt ubehagelig når hodet berører bekkenbunnmusklene. Det kan være en stikkende følelse. Ligg på siden. Det bidrar til å redusere trykket på bekkenet, nervene og blodårene i bekkenområdet.


Uke 34

Barnet ditt

Føttene er seks til syv cm lange.

Barnet er nå fullt utviklet, og kroppen har fått riktige proporsjoner. Det har blitt sterkere, og nå kan du kjenne bevegelsene enda tydeligere enn før. Huden er lett pigmentert. Pupillene er nå godt utviklet og kan utvide seg og oppfatte lys, slik at barnet merker forskjell på natt og dag. Enkelte mener til og med at barnets øyne kan fokusere. Barnet kjenner igjen stemmen til deg og partneren din. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Ikke glem bekkenbunnen. Last ned programmet fra Libero.no

Har navlen begynt å stikke ut? Kanskje du begynner å bli litt øm under brystkassen, særlig når du puster? Det skyldes at livmoren er blitt veldig stor. I løpet av svangerskapet øker vekten på livmoren minst 10 ganger, og volumet øker minst 50 ganger. Du går fortsatt opp i vekt, omtrent et halvt kilo i uken. Da er vi fremme i uke 34, og det er "bare" seks uker igjen. Det kan føles som en evighet når du venter og lengter etter å få kroppen din tilbake.  Av og til kan man lure på om de kvinnene som sier "bare seks uker igjen", noensinne har vært gravide selv ... Ikke glem å trene bekkenbunnen! Disse øvelsene hjelper deg å reparere og bygge opp igjen musklene.


Uke 35

Barnet ditt

Legger på seg 25 til 30 gram om dagen

Barnets hjerte slår mellom 120 og 160 slag i minuttet. Det begynner å bli trangt om plassen, men du kjenner godt at barnet beveger seg mange ganger om dagen. Barnet kan også ha snudd seg, slik at det ligger med hodet nedover og er klart for fødselen. Dessuten legger barnet på seg 25 til 30 gram om dagen. Dermed har det ikke like mye plass som før. Lårbenet er ca. 66 mm langt. Illustrasjon av Karoline Lenhult

Mor

Kløe og krympende armer

Noen kvinner opplever veldig kraftig kløe, særlig på magen. Dersom du opplever sterk kløe, spesiet inni hendene og under føttene, skal du ta det opp med jordmor eller legen din. Som regel er det ufarlig men noen ganger kan det være tegn på leversykdom hos den gravide. Ved moderat hudkløe, kan det hjelpe og smøre med fuktighetskrem. Du må alltid si fra til jordmor eller legen din dersom du lider av kløe. Du føler deg sikkert tung og klønete. Du blir sikkert lett irritert. Magen din er ofte i veien, og armene føles litt for korte. Det er vanskelig å finne en behagelig sovestilling. Prøv å sove på siden. Et par strategisk plasserte puter kan være til hjelp. Gå gjerne i lave sko. Det er stilig med høye hæler og platåsko, men akkurat nå trenger du litt stabilitet. Fotmassasje er alltid en god idé under hele svangerskapet. Spør partneren din om du kan få litt massasje. Nå med én gang.


Uke 36

Barnet ditt

Akkurat som en nyfødt baby

I denne uken har barnet vokst så mye at det nesten fyller ut hele huden, som tidligere var så rynkete. Nå er den glatt og fin, siden fettet under huden er ferdigutviklet. Ansiktet er litt rundere, og hodet er 90 mm i diameter. Barnet kan få hikke innimellom – det skyldes at det øver seg på å puste, som en forberedelse på livet utenfor livmoren. På dette tidspunktet kan barnet gjøre nøyaktig det samme som en nyfødt baby. Det har flyttet seg lenger ned i bekkenet. De fleste barn ligger med hodet nedover, og bare noen få ligger med rumpen først. Hvis dette er tilfellet, er det på tide å prøve å få det til å snu seg. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Bare fire uker igjen!

Livmoren din befinner seg sikkert rett under ribbena dine. Rundt uke 34 undersøker jordmoren magen din for å finne ut hvordan barnet ligger i livmoren. Det kan ha flyttet på seg mange ganger i løpet av svangerskapet. Mellom uke 34 og 36 legger barnet seg som regel i rett stilling og blir værende der. Har du merket at kulen har flyttet seg litt lenger ned? Har den sunket litt? Kanskje det er litt lettere å puste. Selv om det har blitt lettere å puste, er det ikke uvanlig at kvinner på dette tidspunktet begynner å føle seg lei av hele svangerskapet. Du sover antageligvis ikke nok, du har vondt i ryggen, du føler deg stor, du blir andpusten av selv den minste anstrengelse, og du svetter mer enn du pleier.  Alt dette er helt normalt, selv om det neppe er noen trøst. La oss i stedet snakke om noe mye morsommere: Hvordan vet du når fødselen er igang? Du har kanskje allerede opplevd sammentrekninger, såkalte kynnere. (De ekte riene er regelmessige og blir gradvis sterkere og sterkere. De forsvinner ikke når du hviler, selv om det er pauser mellom dem.) Ett av de første tegnene kan være at du støter ut slimproppen, et geléaktig slim som har dekket livmorhalsen de siste ni månedene. Det kan fremdeles drøye en stund til du føder, men dette er ett av tegnene.


Uke 37

Barnet ditt

Større og større

Barnet holder på å ta til seg all næringen det trenger til fødselen. Det trekker fostervann ned i lungene og presser det ut igjen, gang på gang. Siste rest av vannet blir presset ut under fødselen.

Mor

På tide å lade opp med karbohydrater.

Du kjenner sikkert flere og kraftigere sammentrekninger. Det er helt vanlig. Det er på tide å spise masse karbohydrater som pasta og brød. Når fødselen setter igang, kommer du til å forbrenne rundt 500 kalorier i timen. Det kan være litt av et maratonløp å føde barn, og du gjør lurt i å forberede deg skikkelig. Hvil mye, spis godt og fyll på med karbohydrater, slik at du klarer å stå løpet ut.    


Uke 38

Barnet ditt

Barnet er ferdig utviklet

I flere uker har utviklingen dreid seg mer om å forbedre funksjonene til organene enn om å bygge dem opp. Hjernen og nervesystemet fungerer nå bedre dag for dag, og denne utviklingen kommer til å fortsette gjennom hele barndommen og store deler av tenårene. Barnet anses nå for å være ferdig utviklet. Men når er tiden inne? Barnet ditt bestemmer selv når det er på tide å bli født. Forskning viser at det er genene våre som bestemmer hvor lenge vi blir værende i livmoren. Barnet har arvet disse genene fra foreldrene. Du kan ikke gjøre så mye annet enn å vente. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Søvnproblemer

Når barnets hode eller rumpe har festet seg, blir det ofte lettere for deg å puste, men vekten i den nederste delen av magen øker. Kanskje du opplever en "tung" følelse der hodet trykker mot bekkenbunnen.  Det kan være vanskelig å finne en behagelig sovestilling. Men nå er du nesten i mål. Prøv å unngå å bli altfor irritert når folk spør hvorfor du ikke har født ennå ("Hvordan skulle jeg kunne vite det?"). Prøv å overse det. Finn på noe å gjøre hver dag, dersom du orker – gå turer, gå til frisøren eller ta fotpleie, spis middag med gode venner og nyt de siste dagene av svangerskapet.


Uke 39

Barnet ditt

Hodeleie

De fleste barn ligger med hodet nedover og haken mot brystet i såkalt hodeleie, og dette er den vanligste fødselsstillingen for barnet. Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Bare det skjer snart

Sover du urolig og våkner ofte? Det gjør de fleste kvinner. Det sies at dette skyldes at kroppen forbereder seg på det du har i vente: et barn som vil ha mat både dag og natt. Mange sier at de ikke føler seg helt på topp de siste to dagene. Det er helt normalt at du opplever humørsvingninger. Kanskje du blir mer innadvendt og tenker mye på hvordan ting kommer til å bli. Andre får plutselig mye energi. Det er ikke uvanlig at høygravide kvinner begynner å gjøre rent, kaster seg ut i store bakeprosjekter eller lager enorme måltider. Denne trangen til å "bygge rede" kan være et instinkt: Huset må være klart til barnet kommer.


Uke 40

Barnet ditt

Venting

Nå fyller barnet hele bukhulen din. Hodet trykker mot livmorhalsen, som begynner å mykes opp. Når fødselen begynner, er navlestrengen ofte like lang som barnet selv. Det venter på å komme igang med fødselen. Venter på det riktige øyeblikket. Det er trangt. Veldig trangt. Barnet venter tålmodig. Sikkert mer tålmodig enn deg ... Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Over tiden

De siste ukene og dagene kan gå sakte. Du er spent på å møte barnet ditt, nå som du nesten er helt i mål! Du tenker sannsynligvis mer på fødselen enn over det å bli forelder. Noen ord på veien for fødselen: Stol på kroppen din – den klarer å føde et barn. Men det er én ting å skulle føde et barn, det er noe helt annet å være forelder. Det er først etterpå, når barnet endelig er kommet, at det egentlige eventyret begynner. Nå har dere blitt foreldre! Gratulerer så mye, og lykke til!


Uke 41

Barnet ditt

Barnet lar vente på seg ...

Illustrasjon av Karoline Lenhult 

Mor

Det er kanskje frustrerende å gå over tiden..

..men du er ikke den eneste. Det er ikke uvanlig å gå over tiden, og 90 prosent av alle kvinner som går over uke 40, har født innen slutten av uke 42 ...


Uke 42

Barnet ditt

Og barnet venter ...

Illustrasjon av Karoline Lenhult

Mor

Det er helt normalt å føde opptil to uker før eller etter beregnet termin

Det første barnet bruker som regel lengre tid på å komme seg ut enn nummer to og tre. Bare fire prosent av alle barn blir født på termindatoen. Det er kanskje en mager trøst, for disse dagene kan ofte virke like lange som resten av svangerskapet til sammen. Ventetiden er anstrengende, men snart er den over.


Uke 43

Barnet ditt

Tja, vi venter fortsatt ...

Illustrasjon av Karoline Lenhult

Mor

Ventetiden kan være vanskelig!

Det er utrolig at du ikke har blitt gal. Det føles sikkert som om barnet aldri har tenkt å komme. Men det har det. Denne uken. Hvis du går mer enn to uker over tiden, blir du kalt inn til nærmere undersøkelse hos jordmoren. Dessuten settes det en dato for når fødselen skal settes igang. Lykke til! 


Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...