Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Gravid uke for uke

<< Tilbake

Graviditet uke for uke

I praksis regner man første dagen i siste menstruasjon som graviditetens første dag. Men i virkeligheten er det først to uker senere, når du har eggløsning, at egget kan befruktes og et nytt liv utvikle seg. De første to ukene av din graviditet er du egentlig ikke gravid. Ditt barn er altså to uker yngre enn lengden på graviditeten. De fleste kvinner husker når de hadde siste menstruasjon, men ikke alle merker når de har eggløsning. Derfor regner man som nevnt ovenfor.
I oversikten kan dere følge alle graviditetsukene fram til du skal føde, og dere kan se ca. hvor stort fosteret er og hva det veier. Begge deler kan variere fra kvinne til kvinne. Fram til midten av graviditeten vokser de fleste fostre nesten likt, deretter begynner det å bli større forskjell. Både barn som veier 3000 g og barn som veier 4000 g ved fødselen er imidlertid normalvektige.
Allerede på et tidlig stadium kan man måle fosterets størrelse med ultralyd. Opp til uke 14 måles fosterets lengde i mm fra hode til hale (Crown-Rump-Length=CRL). Deretter måles fosteret fra hode til føtter i cm. Man kan også måle fosterets hodeomkrets i mm (lengden mellom hodets bredeste punkter). Hvis man legger til målet av fosterets lårknokkel, får man et helt nøyaktig bilde av hvor stort fosteret er, og hvor lenge du har vært gravid.
Du kan bruke datorubrikken til å skrive datoen for din graviditetsuke.
Les av koden her eller gå inn på libero.no for å lese mer om ditt barns utvikling.

Uke 1-2

De fleste kvinner utvikler et befruktningsdyktig egg hver måned, og det får en slik konsistens at det blir lettere for sædceller å trenge gjennom. Samtidig som kvinnene utvikler et egg, kan menn produsere milliarder av sædceller. Hver utløsning kan inneholde opptil 500 millioner sædceller. Av disse er det kun hver 10. som har de riktige forutsetningene for å nå fram til egget. Sædcellene beholder sin evne til å befrukte egget i ca. 48 timer.
Det tar fra en halv time til to døgn før sædcellen når fram til egget. Den sædcellen som når fram først trenger inn i egget, og befruktningen er et faktum. Sædcellen kvitter seg med halen, og snart er den like stor som eggets kjerne. De to smelter sammen, og prosessen fører til et nytt liv som starter – et foster er i ferd med å utvikle seg.

Mange kvinner sier de har en følelse av når de ble befruktet – en følelse som gikk gjennom hele kroppen – en flyktig fornemmelse over brystene. Kanskje kan du også huske det?


Egget modnes i en av eggstokkene, og legger seg klart i egglederen og venter på å bli befruktet. I dette næringsrike miljøet kan det ligge i et par døgn. Dersom det ikke blir befruktet, fortsetter det ned i livmoren og utstøtes ved neste menstruasjon.

Uke 3

Nå har en sædcelle trengt inn i egget og blir noen døgn i egglederens ytre del, hvor det befruktede egget deler seg om og om igjen. 4 celler, 8 celler og så videre. I graviditetens 4. døgn ligner det befruktede egget på et bringebær. Nå vandrer det gjennom egglederen ned til livmoren, hvor det er betydelig mer plass. Livmoren har en velforberedt slimhinne, og her setter det befruktede egget seg fast. Morkaken dannes der egget fester seg. Det er vanligvis i øverste del av livmoren.
Allerede da sædcellen trengte inn i egget ble det bestemt om det ble gutt eller jente. Det er nemlig sædcellen som avgjør barnets kjønn (se s. 28). Det befruktede egget deler seg. Fra eggløsningen til dette øyeblikket er det gått ca. en uke. Det befruktede egget består nå av ca. 100 celler og er 0,2 mm i diameter, som et knappenålshode. De første primitive anlegg for hjerne- og nerveceller dannes. Noen celler har til oppgave å danne selve fosteret, andre morkaken, hvor røttene trenger seg dypere inn i den næringsrike livmorhinnen. Her dannes hormonet progesteron, og konsentrasjonen øker raskt. Progesteronets oppgave er å ”holde på” graviditeten og sikre at livmorens slimhinne kan utvikle seg og være egnet til at egget blir sittende fast.
Det sendes signaler til hypofysen og eggstokkene om at du er gravid, og at det ikke er behov for nye eggløsninger. Dermed heller ingen menstruasjoner.
Din morgentemperatur er steget til ca. 37 grader, det skyldes også hormonet progesteron.

Uke 4

Du er kanskje mer trøtt enn vanlig, og kan også ha hodepine.
Egget er 0,5 mm stort og kan ses med det blotte øye. Det har satt seg fast i livmorslimhinnen. Noen kvinner får en liten blødning i forbindelse med at egget setter seg fast, dette har ingen betydning. Morkaken (placenta) dannes rundt egget. Den produserer de hormonene som behøves for at graviditeten og fosteret utvikles. Fosteret får oksygen og næringsstoffer gjennom morkaken, som også sørger for å fjerne avfallsstoffer ved å rense fosterets blod.
Husk at oksygen og næring, men også nikotin, alkohol og medisiner går over i fosterets blod. Fra moren får fosteret verdifulle antistoffer, som går over i fosterets blod. De beskytter barnet mot visse sykdommer de første månedene etter fødselen. Morkaken er dekket av hinner, som i løpet av graviditeten vil danne den posen som fosteret svømmer rundt i. Posen er også med på å beskytte fosteret mot trykk, og sikrer at det ikke tørker ut. De første 10 ukene av graviditeten er det fosterhinnene som lager fostervannet. Senere hjelper fosteret selv til, både når det svelger det og tisser i vannet igjen og igjen.
Mor og barn kan ha forskjellige blodtyper, og en blanding av deres blod kan være dødelig for barnet. Den tynne hinnen danner et filter mellom morens og fosterets blod. Det sikrer at blodet ikke blandes.
Det er nå dannet anlegg for tarmkanal, lunger og nervesystem, og visse celler begynner å danne anlegg for hud, muskler og blodkar.
På 20. dag kan man se hjertet slå sine første slag.

Morkaken (Placenta)
Morkaken transporterer næring, oksygen og vann til barnet under hele graviditeten. Fra mor får barnet viktige antistoffer som vil beskytte barnet mot enkelte sykdommer de første månedene etter fødselen. Husk at nikotin, alkohol og medikamenter også passerer gjennom morkaken fra mor til det voksende barnet. Morkaken produserer kontinuerlig de hormoner som trengs for at graviditeten og barnet skal vokse. Den fører bort avfallstoffer og hjelper til å rense barnets blod. Morkaken er dekket av hinner som etter vært danner den fostersekken barnet skal svømme i. Hinnene holder fostervannet på plass og forhindrer at barnet blir uttørket. Det er fosterhinnene som produserer fostervannet som barnet drikker og tisser ut om og om igjen.

Uke 5

Fosteret er 24 dager og 4 mm stort.
Du har sikkert begynt å merke at du er gravid. Noen kvinner merker spenning i brystene og kvalme nå, og går oftere på do. Hvis du gjør det, skyldes det at det er større blodtilstrømning til området rundt livmoren. Det kan trykke på blæren slik at du føler at du hele tiden må tisse. Det er helt normalt å føle seg trøtt og mer sulten.
En graviditetstest vil nå være positiv.
Den siden av morkaken som vender inn mot fosteret er dekket av to hinner, fosterhinnene.
Begynnelsen på det som blir til armer og bein stikker ut fra kroppen. Ryggraden er i ferd med å bli dannet, og hjernegrunnlaget er delt i 2 halvdeler. Fostergrunnlaget er forutbestemt til å bli en jente, derfor påvirkes det nå av et Y-kromosom som kan frigjøre store mengder testosteron. Dersom dette ikke skjer, blir det en jente.

Uke 6

Fosteret måler ca. 5 mm i sittehøyde. Vekten er ca. 1 g.
Kanskje går du allerede og gleder deg over å bære din graviditet i hemmelighet, føler deg i ett med fosteret og ønsker å beskytte det? Kanskje smaker morgenkaffen annerledes, og du er muligens også i dårlig form når du våkner? Det kan også hende at gleden helt overskygges av ømme bryster, trøtthet og kvalme. Magen er kanskje litt mer treg enn vanlig? Årsaken til dette er at det tar lenger tid for maten å passere gjennom tarmene, og det betyr at du også har mer luft i magen. Mer om det og hvordan du kan lindre det kan du lese om senere i boken (bruk f.eks. stikkordsregisteret).
Din livmormunn er blålig.
Nå kan man skjelne øyne, munn og nese. Utviklingen er utrolig intensiv i disse ukene, og følsomheten for negative påvirkninger som for eksempel bruk av alkohol er stor. Det er nå grunnlag for lunger og lever dannes og man kan så vidt se øynene begynne å dannes.

Uke 7

Fosteret måler 10 mm fra hode til hale.
Av og til kan du føle deg svimmel og svært trøtt – lytt til kroppen og sørg for hvile. Kvalmen kan være overveldende. De små knoppene på brystvortene kan være tydelige nå. Ennå er det ingen som kan se på deg at du er gravid, men de fleste kvinner føler forandringene på kroppen. Det lille fosteret vokser ca. 1 mm hver dag nå, og på en uke har det fordoblet sin lengde. På slutten av denne uken er det så stort som en ert. Det lille hjertet slår og pumper blod ut i fosterets vev. Knoklene består i begynnelsen av brusk, men nå begynner beinbygningen og dannes. Dette fortsetter til barnet er i tjueårene. Man kan se en kropp med et hode som har små forhøyninger, dette er begynnelsen til barnets ansikt. Øyet med øyenlinse er dannet, men det er ennå ikke laget øyelokk. Man kan ane hvor øret kommer til å sitte. Fosterets hud er neste gjennomsiktig. Underhuden er ennå ikke dannet, men bindevevet, som er begynnelsen til hud, har begynt å komme på plass. Hendene har samme form som en åre, og man kan ane hva som vil bli fingrene. I det som skal bli hjernen er det hektisk aktivitet allerede. Ulike deler av den primitive hjernen får sine egne spesielle funksjoner, og det utvikles løpende forbindelser mellom nervecellene.
Med ultralyd kan man måle lengden og registrere hjerteslagene. Man kan også se om du venter mer enn ett barn.

Uke 8

Fosteret måler ca. 15 mm. Vekten er ca. 2 g.
Kanskje har du litt utflod fra skjeden, dette er normalt. Din livmor vokser, og båndene den henger i strekkes. Dette kan gi deg små stikk av smerter helt nederst i magen, for livmoren er så stor som en appelsin nå. Små blødninger er heller ikke uvanlig. Er du imidlertid usikker, og får tiltakende smerter i forbindelse med blødningen, bør du kontakte din lege.

Kanskje har du merkelige spisevaner allerede nå?


En del kvinner opplever at det som pleier å smake godt ikke lenger gjør det.
Det kommende barnet ligner et lite menneske i miniatyr. Hodet er proporsjonalt større enn overkroppen, og svært mye større enn underkroppen. Kroppen retter seg mer og mer ut, og begynnelsen til både over- og underarmer, lår, legger og fot dannes.
Fosteret har nå anlegg for de viktigste indre organer. Man kan se hjernestammen. Hjertet slår regelmessig, fosteret beveger seg hele tiden og sover kun korte perioder av gangen. Det sendes allerede nå ut nerveimpulser fra hjernen ut til musklene i armer og bein om hvordan de skal bevege seg, og det går også impulser tilbake fra kroppen til hjernen. Det har stor betydning for utvikling av muskler og ledd.

Uke 9

Fosteret måler ca. 25 mm fra hode til hale.
Din blodmengde stiger. Tannkjøttet blir kanskje litt bløtere, og du kan blø neseblod, noe som skyldes den økte blodgjennomstrømmingen i alle slimhinner.
Humøret ditt svinger kanskje både titt og ofte. Det er helt naturlig, siden det er mange følelser og tanker som skal bearbeides i din graviditet. Kanskje er du også trøtt og utilpass, men hold ut. Dette går over for de fleste når de kommer til 12. graviditetsuke. Det er heller ikke uvanlig at du har mindre lyst på sex under graviditeten. Men sex skader ikke fosteret.
Fosterets hud er mindre gjennomsiktig nå, selv om den fortsatt er tynn. Man kan se hullene til nesebor. Nervesystemet utvikles og modnes, og det er mest vekst i de nervecellene som ligger der hvor hjernen blir dannet – hvert minutt lages 100 000 nerveceller. Barnets indre kjønnsdeler dannes, og hodet er nesten halvparten så stort som kroppen.
Morkaken vokser i takt med fosterte. Det er avgjørende for fosterets vekst at den fungerer uten problemer, både når det gjelder transport av mat og oksygen. I navlestrengen finnes det 3 blodkar, 2 vener og en arterie. Morkaken regulerer hormonnivået, slik at det er et konstant nivå av hormonet progesteron. Det gjør at livmorveggens muskulatur holder seg avslappet. Mot slutten av graviditeten, når tiden er kommet for å føde, synker progesteronproduksjonen, og det betyr at livmoren kan trekke seg sammen og lage rier.

Uke 10

Fosteret måler ca. 35 mm fra hode til hale. Vekt ca. 15 g
Fosterets vekt er fordoblet siden 7. uke.
Hjertet har slått i en måned. Det er 56 dager siden befruktningen.
Alle organer er på plass, men de er ennå svært umodne.Fosteret danner små mengder urin, som blir en del av fostervannet. Den tynne hinnen som har dekket endetarmsåpningen forsvinner.
Det indre øret er dannet, men fosteret kan først oppfatte lyd senere. Grunnlaget for melketennene og smaksløkene dannes. Øynene er på vei fra siden av hodet til der de skal sitte. De kan oppfatte lys, men kan ennå ikke blunke.
På fingre og tær kan man se antydning til ledd og negler.
Hvis du venter tvillinger, kan det ses på ultralyd.
Din livmor er på størrelse med en grapefrukt.
Det er vanlig at du må opp å tisse om natten, og at du har en del luft i agen. Brystene er tyngre enn vanlig.

Uke 11

Fra hode til hale måler fosteret 45 mm.
Fosterets hjerte slår raskt – ca. 110-160 slag i minuttet. Det er nødvendig både for at fosteret skal kunne vokse og utvikles, og for å transportere nærings- og avfallsstoffer. Leveren er stor, og fyller det meste av bukhulen. Tarmene er det ikke plass til ennå, derfor ligger de kveilet rundt navlestrengen.
Fosterets testikler eller eggstokker er dannet. Fosteret kan åpne munnen, og tungen er ferdig utviklet. Hodet er like stort som resten av kroppen.
Har du hatt kvalme, har den kanskje begynt å bli litt lettere. Mange er mer følsomme enn de pleier, og humøret svinger opp og ned. Det skyldes både at hormonene, trøttheten og tankene om framtiden tar mye energi. Vær oppmerksom på livsstilen din. Din blodmengde har økt, og det vil den fortsette å gjøre inntil du har født.

Uke 12

Fosteret veier ca. 25 g. Fra hode til hale 55 mm. Dette er siste uken i 1. trimester.
Fosteret beveger seg svært raskt rundt i livmoren, uten at du merker det.
Det har øyenlokk, og grunnlaget for tenner er lagt. Den lille halen – et minne om at vi ligner andre virveldyr – skrumper inn og blir til halebenet.
Det kan svelge små mengder fostervann. Det er ca. 60 ml fostervann på nåværende tidspunkt.
Kanskje har klærne begynt å bli for små?
Noen kan, når de ligger på ryggen, merke noe hardt like over kjønnsbenet. Det er toppen av livmoren din, på størrelse med en knyttet hånd.
Hvis du skal gjennomføre morkakebiopsi, skal dette skje nå rundt uke 11-12. Undersøkelsen kan også gi svar på om barnet er en gutt eller en jente, hvis dere ønsker å vite det.

Uke 13

Fosterets kropp måler ca. 70 mm fra hode til hale.
Nå er det et fullt utviklet, om enn et meget lite barn, som vokser i din livmor. Alle knokler består fremdeles av brusk, men er i ferd med å bli erstattet av ben, og organene er dannet. Fosterets øyenlokk er fortsatt lukkede. Selv om fosteret ikke kan svette inne i livmoren, er svettekjertlene ferdigdannet nå. I slutten av uken kan man se linjene på fingertuppene som senere danner barnets spesielle fingeravtrykk.
Gutter begynner allerede nå å danne mannlig kjønnshormon, og hos jenter finner man nå de millioner av primitive anlegg til egg i de umodne eggstokkene.
På ultralyd kan man se hvordan hendene ofte søker mot munnen, og hvordan armer og bein begynner å strekke seg.
Nå går du inn i den 2. tredjedelen av graviditeten, 2. trimester. Mange opplever dette som en roligere periode. Det meste er falt på plass, og mange er beroliget over at den største abortrisikoen er overstått. Har du muligheten, bør du allerede nå gjøre det til en vane at du tar en hvil midt på dagen.

Uke 14

Fosteret måler ca. 85 mm og er ca. det samme rundt magen.
Fosteret blir sterkere, og bevegelsene er mer bevisste. Det kan holde hodet oppe et øyeblikk,å bevege det bakover.
Hånden kan gripe,og foten kan sparke et øyeblikk. Beina er lengre enn armene,og fosteret har kanskje litt hår på hodet nå. Det beveger armer og bein, men du kan ikke merke det ennå.
Det kan hende du er mindre trøtt nå. Kanskje er du en av dem som tidlig fikk en utstyrlig lyst til å spise bestemte matvarer – eller kanskje har dette først startet nå? Det kan være lakris, pølser eller mat du ikke tidligere har likt. Noen har nå fått en mørk strek fra navlen og ned. Den forsvinner når du har født.

Uke 15

Fosteret er ca. 10 cm langt og veier ca. 85 g.
Har barnet anlegg for mørkt hår, begynner det å produsere mørk pigment, mens huden dekkes av det fargeløse lanugohåret, som antas å holde det beskyttende fosterfettet fast på fosterets tynne hud. Lanugohåret forsvinner først i slutten av graviditeten. Øyenbrynene vokser ut. Huden er fortsatt gjennomsiktig, og man kan se de tynne, små blodkarene gjennom huden. Fosteret har enkelte bevegelser i brystkassen som om den trekker pusten. Lillehjernen og ryggmargen er utviklet. Kalsium lagres for å omdanne brusk til ben i knoklene. Fosteret avgir hele tiden små mengder fosterfett til fostervannet, og det øver seg på å trekke pusten.
Hjertet ditt har økt kapasitet, slik at det nå slår litt raskere. Enkelte kvinner føler det som hjertebank, men dette betyr ingenting. Kanskje er den hyppige trangen til å tisse forsvunnet for en periode, fordi livmoren hovedsaklig vokser oppover, og dermed trykker mindre på blæren.

Uke 16

Fosteret er ca. 17 cm langt og veier ca. 140 g. Hodets tverrmål ca. 30 mm.
Fosteret beveger seg rykkvis, og har både aktive og stille perioder. Man kan nå se hår, øyenbryn og tydelige negler.
Fosteret drikker av og tisser i fostervannet gjennom hele graviditeten, noe som ikke har noen betydning siden urinen er helt ren. Noen ganger får fosteret hikke av å drikke fostervannet, det kan du merke senere i graviditeten.
Stikkende smerter langs siden av magen er stadige tegn på at dine livmorbånd strekkes. Gravide kvinner, oftest med mørk hud, kan få pigmentflekker i ansiktet. Allerede fra denne uken kan noen oppleve at det kommer litt klar elle gulaktig melk ut av brystene. Det er helt vanlig (les mer under uke 21).
Hvis du har født tidligere, kan du kanskje merke de første spede tegnene til liv allerede?

Uke 17

Fosteret er ca. 20 cm langt og veier ca. 190 g.
Fosteret veier nå mer enn morkaken, og det beveger seg svært hurtig rundt i fostervannet. Noen ganger så hurtig at det oppstår knute på navlestrengen.
Dette har ingen betydning, fordi navlesnoren er så elastisk. Fosteret kan reagere på lyder, og det gaper. Man kan se barnets kjønn. Kroppen er tynn, og armer og bein er spinkle. Det meste av skjellettet er mykt og bøyelig. Fosteret har nesten ikke underhudsfett. Øyenlokkene dekker øynene, men åpner seg først rundt uke 26. Fosteret opplever sine omgivelser, og reagerer på det som skjer. Kanskje merker du et lite spark ved plutselige høye lyder. Hjernen beskyttes av løst sammensatte knokler. De samler seg senere, men de to åpningene, fontanellene, lukker seg først helt når barnet er 2 år.
Du svetter mer og kan være tett i nesen, men dette forsvinner når du har født.Det skyldes den økte blodmengden, og det kan gjøre det vanskeligere å bli kvitt forkjølelse enn vanlig. Slimhinnene i kroppen, også i nesen sveller. Hvis du har behov for nesedråper bør du bruke saltvannsdråper.

Uke 18

Fosteret er ca. 21 cm langt og veier ca. 230 g.
Fosterets talgkjertler er utviklet tidligere, og det er disse som produserer talget som dekker fosteret med fosterfett.
Hvis det er ditt første barn, merker du kanskje liv nå, men det kan hende at det ikke skjer før om et par uker. De som har født før merker det som nevnt ofte et par uker tidligere. Det avhenger av hvor barnet ligger, og hvor mye tid du gir deg selv til å legge merke til det. Det kan merkes som bobling eller små spark. Når du senere merker dem tydeligere, vet du at det er disse du har kjent før, bare mildere. Noen dager kan du merke mange små spark, andre dager få. For mange er denne tiden svært harmonisk, og en del opplever at både huden, håret og øynene får en spesiell glans.

Uke 19

Fosteret er ca. 23 cm langt og veier ca. 300 g.
Barnets anlegg for tenner er dannet. Man mener nå at fosteret kan skjelne mellom ulike smaksstoffer. Mellom uke 15 og 20 utvikles barnets hørsel, og livet i livmoren er stille, men ikke lydløst. Fosteret hører blodet strømme, det hører mors hjerte slå, det hører tarmene som rumler og at du nyser, hoster, kremter eller ler. Din stemme trenger også inn i barnets tidlige bevissthet. Grunnlaget for tenner er tydelig, og du kan se negler på fingre og tær.
Kanskje har du blitt bredere over hoftene, og du blir mer andpusten og svetter mer når du mosjonerer. Dette skyldes stoffskifteendringer,skjoldbruskkjertelen er litt mer aktiv. Båndene som holder livmoren oppe strekker seg mer og mer, mens livmoren vokser. Du merker det tydelig og ofte plutselig, og det kan gjøre vondt både i lyske og i siden. Det er ikke farlig. Sett deg ned og hvil med beina høyt.

Uke 20

Fosteret er ca. 25 cm og veier ca. 350 g.
Hjernen er inne i en intensiv utviklingsperiode. Det behøves flere hundre millioner nerveceller til barnets motorikk. Utviklingen av nervebanene resulterer i at fosteret kan gjøre bevisste og koordinerende bevegelser som å suge på tommelen og drikke fostervann. Det er en medfødt refleks som er viktig for barnets overlevelse etter fødselen. Fosteret øver seg på å die. Nå er det ca. en halv liter fostervann. Man mener at fosteret drikker halvparten av fostervannet hvert døgn, og fornyer det når det tisser i det. Fosterets hjerteslag kan høres med et trestetoskop eller med ultralydsapparatet som gjengir fosterets hjertelyd. Det slår ca. 120-160 slag i minuttet. Det utvikles flere forskjellige hudlag, og fosterets hud blir tykkere.
Nå er du halvveis. Den øverste delen av livmoren når navlen. Din navle ”vrenger” seg kanskje utover.
Er du trøtt, skyldes dette at du har økt din blodmengde til det dobbelte, og fosterets behov for jern stiger. Derfor behøver du kanskje jerntilskudd. Det får du i så fall beskjed om hos jordmoren eller legen din.

Uke 21

Fosteret veier ca. 400 g. og er ca. 26 cm. Det er nesten halvparten så langt som når det fødes. Det veier imidlertid kun 10% av fødselsvekten.
Den første avføringen er begynt å dannes i fosterets tarm. Fosteret er ivrig etter å bevege seg. Du kan merke det hver dag, og det virker som om graviditeten nå går framover. Fosteret har øyenvipper, og hvis det har hår på hodet når det fødes, begynner det å vokse ut nå.
Kanskje har du halsbrann eller sure opp-støt, fordi livmoren presser på din magesekk og indre organer?
Melkekjertlene i brystene dine har utviklet seg de siste ukene, og blodkarene har blitt tydeligere på brystene. Noen gravide får litt råmelk nå, som er den første melken barnet får når det legges til brystet. Det har ingen betydning for din melkemengde eller evne til å amme når du har født. Selve brystvortene blir litt større og mørkere, pga. hormonene i graviditeten.

Uke 22

Fosteret er ca. 27 cm langt og veier ca. 450 g.
Fosterets hjerte slår omkring dobbelt så mange slag som ditt. Fosteret er sikkert mest aktivt mens du hviler. Årsaken til dette er at fosteret lett vugges i søvn når du beveger deg, og kanskje gjenkjenner du dette som barnets egen døgnrytme når barnet er født. Fosteret føler med hendene på ansiktet og kroppen. Nakkevirvelen ses helt tydelig, og fosteret har nå utvikletet øre, som fortsatt er mykt, som det kan høre med. Huden er fortsatt svært tynn, og huden er lett rødlig pga. de tydelige blodkarene.
Livmoren når opp over navlen, og fosterets bevegelser kan merkes utenpå magen. Tannkjøttet kan være litt hovent. Hjertet ditt slår fremdeles ca. 15 slag mer i minuttet enn når du ikke er gravid.

Uke 23

Barnet er ca. 28 cm og veier ca. 550 g.
Selv om lungene først er helt ferdig utviklet like før fødselen, lager barnet små pustebevegelser, som kan ses på ultralyd. Det fostervannet barnet svelger og som ikke tisses ut, vil bli presset ut når barnet fødes. Hudens pigment dannes.
Noen gravide merker kanskje nå kynnere mer og mer. Det betyr ikke at du ikke skal mosjonere, men lytt til kroppen din, og ta noen flere pauser. Små sammentrekkninger i livmoren i forbindelse med sex er ikke farlige, barnet er godt beskyttet inne i livmoren.

Uke 24

Barnet er ca. 28 cm og veier 700 g.
Barnets livlige bevegelser betyr at du kanskje får et inntrykk av barnets temperament og begynnende personlighet. Bevegelsene kan føre til at barnet får tak i navlestrengen, men den er så elastisk at den ikke kan klemmes av, barnet har behov for å bevege seg for å utvikle kroppen. Det indre øret er dannet, og det betyr at barnet kan føle forskjell på hva som er opp og ned. Balansen sitter nemlig i det indre øret.
Du kan føle deler av barnets kropp. Barnet reagerer på ulike sanseinntrykk. Av alle lydene er det din stemme barnet foretrekker. Vi har alle en helt unik stemme, med våre helt egne toner og vårt eget stemmeleie. Lyden av din stemme spiller en viktig rolle for de aller første bånd mellom deg og ditt barn. Kanskje gjenkjenner barnet de sangene du synger nå, når det er født. Det ufødte barnet hører også omgivelsenes stemmer, og det lærer på denne måten hele familien å kjenne. Forskjellen mellom de ulike stemmene stimulerer dannelsen av celler i det området av hjernebarken hvor vårt hørselssenter dannes. Hvis du snakker et fremmedspråk, som har et annet tonefall, reagerer barnet. Ved fødselen foretrekker det nok sitt morsmål.
Stryker du med hånden langs barnet utenpå magen, kan det hende at det svarer deg ved å stoppe opp og falle til ro hvis det var i bevegelse. Hvis det sover, kan det hende det svarer med å bevege seg eller gi hånden din et lite spark. Eller kanskje sover det så godt at det ikke reagerer, siden barnet bruker mesteparten av tiden i livmoren til å sove.
Hvis barnet ble født nå har det stor sjanse til å overleve.

Uke 25

Barnet er ca. 29 cm og veier ca. 800 g.
Barnets knokler har begynt å bli faste. Hendene er fullt funksjonsdyktige, og fingrene har negler. Knoklene fortsetter å omdannes til ben.
Det stoffet som sørger for at lungene folder seg ut ved fødselen, er i ferd med å bli dannet. Derfor ville barnet fremdeles ha behov for litt hjelp til å trekke pusten hvis det ble født nå. Hvis man setter en høyttaler på magen, kan lydene få barnets hjerte til å slå raskere, og beina kan bevege seg rykkvis. Vil du ha en følelse av hva barnet hører, kan du sette en konkylie til øret og høre hvordan blodet ditt høres ut, eller merke den rytmiske dunkingen fra din kjæres bryst når du lener deg mot ham. Lyden endres naturligvis gjennom fostervannet til barnet.
Du har lettere for få leggkrampe nå. Kanskje må du tisse hele tiden.Det er vekten av barnet som presser mot blæren din, men vær oppmerksom på om det kan være en urinveisinfeksjon. Er du usikker kan du levere en ekstra urinprøve der du går til kontroll.

Uke 26

Barnet er ca. 30 cm og veier 900 g.
Barnets hud blir mindre gjennomsiktig. Øynene kan skjelne lys og mørke, og de åpner og lukker seg og ser til sidene – barnet trener øyemuskulaturen. Dette har man funnet ut ved kikkertundersøkelser i livmoren i forbindelse med undersøkelser for sjeldne sykdommer. Her har man sett at barnet holder seg for øynene ved skarpt lys. Barnet har mer sammenhengende søvnperioder, noen ganger er de som dine egne. Hvis du en dag er sliten, har det travelt eller kanskje er stresset, merker barnet også det, og reagerer på de stresshormonene som frigjøres. Eller hvis du blir redd, er det adrenalin som sendes gjennom morkaken over til barnet. Hvis du er glad, er det på samme måte endorfiner som sendes til barnet. Hjernen utvikler seg svært raskt nå. Hjernebarken begynner å få sine furer.
Navlestrengen, som transporterer blod til barnet og avfallstoffer vekk fra barnet, har blitt lang og elastisk, og kan være viklet rundt barnet, uten at dette påvirker bevegelsesfriheten. Noen ganger får barnet tak i den sterke navlestrengen, og det er en fin måte å utvikle følesansen på.

Uke 27

Barnet er ca. 1 kilo og 35 cm langt.
Barnets hud er rynket og mørkerød. Det er fortsatt magert, siden fettet i underhuden ennå ikke er dannet. Barnet blunker regelmessig. Ansiktet blir rundere, og barnet har mye fosterfett. Hvis barnet blir født nå, har det mer enn 90% sjanse til å overleve. Barnet har alt det behøver til å klare seg utenfor livmoren.
Mange kvinner har på dette stadiet i graviditeten en del plager. Det er vanlig å ha vondt i ryggen, og vekten av barnet kan gjøre at du svaier. På s. 44 kan du se hvordan du kan lindre plagene. Kanskje kan du få din kjære til å gi deg litt massasje?

Uke 28

Barnet er ca. 36 cm langt og veier ca. 1150 g. Den gjennomsnittlige vektøkningen videre er ca. 200 g/uke. 3. trimester er i gang.
Barnet vokser og stiller større krav til din kropp. Kontakten blir mer intensiv og føles nærmere. Hvis du gir magen et puff, kan barnet sparke igjen. Noen ganger opplever du kanskje også at barnet reagerer med spark på høye lyder, selv om fostervannet legger en demper på lyden. Undersøkelser viser at barnet kan drømme, og har nå evnen til å huske.
De siste tre månedene av graviditeten har barnets tunge utviklet så mange nerveender at det kan begynne å bruke følesansen. Dette gjør barnet blant annet ved å undersøke fingrenes størrelse og fasong.
Lungene modnes fra dag til dag, og pustebevegelsene blir mer regelmessige. Fra 7. graviditetsmåned er barnets vekst avhengig av dets evne til å lage hormonet insulin. Insulin stimulerer til opptak av sukker fra blodet. Inne i cellene omdannes sukkeret til proteiner og fett. På denne måten bidrar insulin til å gi barnet litt fett på kroppen. Nå siver det kanskje litt råmelk (kolostrum) fra brystene, hvis du ikke har hatt det tidligere.

Uke 29

Barnet er ca. 37 cm langt og veier ca. 1300 g.
Barnet tisser og drikker fostervann hver dag. Nå kan man begynne å vurdere barnets vekt og størrelse. Hodet er stort i forhold til kroppen, og den rynkede huden mangler fortsatt fettlaget i underhuden. Barnet trykker på dine innvoller, det beveger seg og strekker seg. Det er fortsatt så god plass at det er mange måter å ligge på.
Livmoren kan trykke en del nedover nå, og legge press på de store blodkarene. Det kan føre til at blodkarene vises tydeligere på bena, og noen gravide får åreknuter av trykket. Noen får også væske i kroppen pga. livmorens trykk på de store blodkarene. Det beste du kan gjøre er å sette deg med bena høyt.

Uke 30

Barnet er ca. 38,5 cm langt og veier ca. 1400 g.
Barnets hjerne utvikles og vokser. For å få plass vikler den seg sammen, og får de karakteristiske furene som har begynt å bli dannet litt tidligere. Nå er barnets lunger nesten helt modne, og barnet øver seg ved å heve og senke brystkassen.
Det kan hende at du merker kynnere, og at du fortsatt er svært følsom og tar lett til tårer – dette er helt normalt. Morkaken jobber fortsatt hardt for å sørge for at barnet kan vokse seg stort. Derfor bør du lytte til kroppen og hvile deg innimellom.

Uke 31

Barnet er ca. 40 cm langt og veier ca. 1.5 kilo.
Det sover mye av tiden, og har fortsatt stor bevegelsesfrihet. Det har ikke lagt seg til rette med hodet nedover ennå, selv om noen få kan ha gjort det allerede nå.
Du begynner kanskje å føle at magen plager deg, og at du blir mer andpusten når du går i trapper. Du kan gjøre det litt lettere for deg selv hvis du fordeler vekten fra ting du bærer likt mellom dine to hender.

Uke 32

Barnet er ca. 41 cm langt og veier ca. 1750 g. Morkaken veier ca. 380 g.
Fettlaget vokser, og barnet har nådd halvparten av sin fødselsvekt. Det kommer til å legge på seg ytterligere 2 kilo de siste 8 ukene. Testiklene hos guttene er nå klar til å legges i pungen. Hos jenter er klitoris stor og enda ikke dekket av kjønslepper. Barnet har aktivitet i hjernen, både når det sover og når det er våkent. Nyfødte barn kan huske et bestemt musikkstykke som de har hørt jevnlig, fra omkring denne uken. Er det beroligende musikk, hvor barnet merker at du slapper av, antas det også at barnet lærer å slappe av.
Barnet veier mer og tar større plass.Tyngdepunktet ditt endrer seg.Får du vondt i ryggen skal du huske på å rette deg opp når du sitter og står. Dersom du lekker urin kan det være fordi barnet har blitt sterkt og sparker deg rett på blæren. Blæren påvirkes også av de hormonelle endringer som skjer i kroppen.

Uke 33

Barnet er ca. 42 cm og veier ca. 2 kilo.
Nå kan du kanskje kjenne en liten fot eller andre kroppsdeler på utsiden av magen innimellom, hvis du ikke har lagt på deg mange ekstra kilo. Fettet i underhuden øker, og musklene utvikles stadig. Barnets evne til å regulere temperaturen modnes ytterligere, og det kan svette, noe barn som er født for tidlig ikke kan. Kanskje har barnet lagt seg med hodet nedover. Hjertet slår ca. 120-160 slag pr. minutt. Barnet hikker innimellom, kanskje fordi det sluker fostervann.
Din livmor tar nå så stor plass at den legger press på dine organer, og det kan være vanskelig å få plass til et helt måltid av gangen.

Uke 34

Barnet er ca. 43 cm langt og veier ca. 2150 g. Foten måler 6-7 cm.
Barnet er lyserødt i huden nå. Sugerefleksen er tydelig, og en del barn suger på sin egen finger. Pupillene i øynene kan åpnes og trekkes sammen. Noen mener at barnet nå kan fokusere med øynene. Det kan skjelne mellom natt og dag. Barnet øver seg på gårefleksen ved å sette føttene mot den faste livmorveggen. Det er ca. 1 liter fostervann.
En del kvinner har fått en mørk linje fra navlen og ned til kjønnsbenet. Den blekner og forsvinner i de fleste tilfeller helt etter fødselen.

Uke 35

Barnet er ca. 44 cm og veier ca. 2300 g., og foten måler ca. 65 mm. Det øker sin vekt med 25-30 g hver dag.
Barnet kan fortsatt svømme rundt. Huden er dekket av et tykt lag fosterfett, som beskytter barnets hud i fostervannet. Hvis barnet endrer bevegelsesmønster, kan dette skyldes at det har snudd seg. Ellers merker du liv hver dag. Mange forteller at barnet er mest livlig om kvelden.
Kanskje lengter du etter å føde, å se barnet i virkeligheten og snart få din egen kropp tilbake igjen?

Uke 36

Barnet er ca. 45 langt og veier ca. 2,5 kilo. Hodet er ca. 90 mm i tverrmål.
Barnet er nesten fullt utviklet. Det øker sin vekt med 200-250 g hver uke. Sugemusklene har blitt sterkere, og det har blitt rundere i ansiktet.
Barnet har trengt dypere ned i bekkenet og magen har sunket ned, det føles kanskje lettere å puste? Hvis barnet ligger med baken nedover, vil man nå kunne forsøke å snu det. Dette gjøres under nøye overvåking på sykehuset. Ved å dytte utvendig på magen etter først å ha sett hvordan barnet og morkaken ligger plassert.
Det er helt normalt at du blir rastløs og urolig, sover mer uregelmessig, må tisse flere ganger om natten og har halsbrann slik at du må sove høyt med hodet. Kanskje tenker du mye på det store ansvaret du får når du har født.

Uke 37

Barnet er ca. 46,5 cm langt og veier ca. 3100 g., og det er drøye 1 liter fostervann rundt barnet.
Barnet regnes for fullt utviklet, og tarmene er fylt med den første avføringen, mekonium. Koordinasjonen er så velutviklet at barnet kan gripe tak i ting med fingeren. Barnet lagrer næring til å kunne klare den anstrengelsen fødselen er.
Din livmor når helt opp til brystbenet nå.
Jordmoren kan fortelle deg om barnets hode har festet seg i bekkeninngangen. Hvis barnet blir født nå, regnes det ikke som for tidlig fødsel.

Uke 38

Barnet er ca. 50 cm langt og veier ca
3250 g.
Det beveger seg nok litt mindre nå, men det kan legge på seg 30-40 g per dag. Fostervannet fornyes hver 3. time gjennom hele graviditeten. Det dannes av barnets urin og væske fra barnets lunger.
Barnets hud er helt lyserød. Kanskje merker du barnets hode mot bekkenåpningen.
Det er barnet som bestemmer når det er på tide å bli født. Forskning viser at graviditetslengden er programmert i genene. Det er nedarvet fra deg og far, og det er bestemt ut fra hva som er normal graviditetslengde i nettopp deres tilfelle. Morkaken (placenta) er mellom 20-25 cm i diameter. Hos mødre som røyker vises det ofte kalkavleiringer i den, og det betyr at den ikke fungerer helt som den skal. Det kan medføre at barnet ikke klarer strabasene ved fødselen like godt som dersom mor ikke røyker.
Svangerskapspermisjonen har startet. Det er en god idé å bruke den til å hvile deg.

Uke 39

Barnet er ca. 50 cm og veier ca. 3500 g. og hodets tverrmål er ca. 90 mm
Du kan føle deg tung, og vil ofte ha vanskelig for å hvile skikkelig om natten.
Hvil deg i løpet av dagen – for kanskje er årsaken til at du sover dårlig nettopp at du skal venne deg til å være våken om natten når du skal amme? Er det lettere å trekke pusten fritt nå? Dette skyldes sannsynligvis at barnets hode er trengt ned i bekkenet, hvis dette ikke allerede har skjedd for et par uker siden.
Livmorhalsen er i ferd med å bli bløt.

Uke 40

De fleste barn er mellom 50-53 cm og veier mellom 3500-4000 g.
Fødselen nærmer seg. Barnet fyller hele magen din. Hodet presser mot din nå bløte livmorhals. Navlestrengen er ved fødselen ofte like lang som barnet selv. Noen kvinner plages av diaré mot slutten av graviditeten. Det skyldes antakeligvis at hormonet prostaglandin øker, og får tarmen til å tømme seg. Det er helt naturlig.
Kommer det kraftige kynnere, bidrar de til å gjøre livmorhalsen kortere. Likevel kan det godt hende at det ennå tar et par uker før du blir mor.

Uke 41

Den store dagen er nær forestående. Det er tungt og gå å vente, men forsøk å være tålmodig. Prøv å hvile deg å samle krefter.
Ved kontrollen denne uken skal det bestilles time for overstidskontroll.

Uke 42

Denne uken er det tid for en overstidskontroll med time på sykehuset. På sykehuset blir barnet vurdert med CTG, en maskin som måler fosterlyden, barnets puls over 20-30 minutter.
Mormunnens (cervix) modenhet vurderes ved at du undersøkes nedentil. Til slutt gjøres en ultralyd undersøkelse. Funnene her avgjør om det er grunn til å sette fødselen i gang eller om du kan vente til den starter av seg selv. Det er litt forskjellig rutiner fra sykehus til sykehus,, men det er avgjørende hvordan du og barnet ditt har det.
Mye av det hvite fettet barnet har hatt på seg går nå av og blander seg med fostervannet. Derfor er barn som fødes litt over termin ofte tørre og skrukkete i huden. Dette retter seg i løpet av noen få dager.
Din kropp er klar til å føde.
Når fødselen starter bruker du ca. 500 kalorier i timen. Det kan være lurt å forberede seg på det. Spis noe du får energi av, for eksempel karbohydrater.
Forbered deg og husk at kroppen din er skapt til å føde når du lar den gjøre det.
Du har noe riktig stort og overveldende å se fram til.

Lykke til!

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...