close

Beskytte babyen mot sol og varme

Små barn er følsomme for varme og kan lett få væskemangel, men det er mye man som forelder kan gjøre for å hindre det. Her får du tips til hva du bør tenke på når det gjelder varme, solkrem og væske for babyer og barn.

En liten kropp inneholder mye mindre vann enn en voksen kropp. Derfor har den i utgangspunktet mindre å gå på når det gjelder væskemangel og dehydrering. Babyer kan jo heller ikke si fra når de blir tørste. For små barn er det dessuten vanskeligere å regulere kroppstemperaturen, og derfor må de fylle på med væske oftere. Det er også vanlig at varmeutslett dukker opp på babyer som har blitt for varme.

God temperatur for babyen

Har babyen passe mye klær? Ja, hvor ofte har man som forelder ikke lurt på det? En varm sommerdag når du selv går med shorts og T-skjorte, kan du trygt gå ut fra at også babyen klarer seg med maks. ett lag tynne klær. Er det veldig varmt, holder det med bare bleie og et tynt laken når babyen sover i skyggen. I motsetning til oss voksne trenger babyer imidlertid alltid å beskytte hodet når solen er sterk – selv om de er i skyggen. Hodeplagget må ikke bli for varmt. En solhatt eller en tynn lue passer bra.
Når det er varmt ute, må man se og kjenne på barnet ofte. Kjenn etter med en finger i nakken og på brystet. Er barnet varmt eller svett, må du ta av litt klær eller finne et kjøligere sted. Hvis det derimot føles passe varmt mot fingeren, har barnet sannsynligvis riktig temperatur.

Slik beskytter du en baby mot sol og varme

  • I sommerhalvåret bør de minste barna være i skyggen, og på veldig varme dager kan det være lurt å holde seg innendørs midt på dagen når temperaturen er på sitt høyeste.
  • Hvis barnet skal sove ute i vognen, er det superviktig at vognen står i skyggen. Husk også at svarte og mørke vogner blir varmere enn hvite.
  • Legg aldri et teppe eller sjal over vognen for å beskytte barnet. Det kan bli uutholdelig varmt der inne. Kombinert med at lufttilførselen blir dårligere, kan det være livsfarlig for små barn. Insektsnett kan man imidlertid bruke, siden det slipper gjennom luft.
  • Tilby ofte bryst eller flaske når det er varmt ute. Vann kan man gi til barn som spiser fast føde, men spedbarn trenger næring, og derfor er amming eller morsmelkerstatning bedre.
  • La aldri babyen være alene i en parkert bil, uansett hvor kort tid det er snakk om. Selv på en overskyet dag med bilvinduet på gløtt kan lufttilførselen forsvinne helt, og det blir fort dobbelt så varmt inne i bilen som ute.
  • Kjenn ofte etter med hånden i nakken på babyen for å sjekke at temperaturen er passe.

Hvordan vet jeg om babyen er for varm eller har symptomer på væskemangel?

Er babyen varm og sutrete, bør du være oppmerksom. Men husk at små barn også kan reagere helt motsatt, og i stedet bli stille og sløve når de er for varme. Derfor må man sjekke med hånden at de er passe varme, at de våkner lett – og at de tisser like mye som de pleier. At de ikke tisser ordentlig, er nemlig det vanligste symptomet på væskemangel. Hvis bleien har våtindikator, vet du at barnet har tisset når den endrer farge.
Opplever du at babyen har blitt for varm, må du raskt finne et kjøligere sted og prøve å få i barnet drikke. Du kan også kjøle ned babyen med et vått håndkle. Hvis babyen er for sløv til å ville spise, kan du prøve å kile den litt under foten. Også kontakt hud mot hud kan stimulere sugerefleksen. Hvis det ikke hjelper, og babyen fortsatt virker sløv eller ikke får i seg væske, bør du kontakte legevakten umiddelbart.

Kan babyer få heteslag?

Siden spedbarn oftest befinner seg i skyggen og har solhatt eller tynn lue på seg, er heteslag ganske uvanlig hos de aller minste. Heteslag skyldes varmestråling rett mot hodet, og symptomene er blant annet kvalme og svimmelhet. Litt eldre barn er mer utsatt, siden de kanskje leker i vannet og tilbringer store deler av dagen i solen. En kaps eller hatt på hodet kombinert med solbeskyttelse anbefales derfor også til eldre barn – og til deg selv. Husk at symptomene på heteslag ikke dukker opp med en gang, men pleier å komme snikende senere. Pass derfor på å ikke være for lenge ute i solen – selv om barnet har solbeskyttelse.

Solkrem for baby og barn

I tillegg til at barn ikke tåler varme spesielt godt, er den tynne huden deres også veldig følsom overfor solstråler. Barn under ett år bør helst ikke være i solen i det hele tatt, spesielt ikke midt på dagen når solen er på sitt sterkeste.

Solkrem og solhatt anbefales på de delene av kroppen som ikke dekkes av enten skygge eller klær. Solkremen bør være beregnet på barn og ha minst solfaktor 30, helst 50 – jo høyere solfaktor, jo bedre holder den lille kroppen seg, siden sterk varme gir enda større væsketap.

Det kan være interessant å vite at det finnes ulike typer solbeskyttelse, både kjemisk og fysisk. Solkremer med fysisk filter danner en hinne på huden og blokkerer sollyset umiddelbart. De har ofte tykkere konsistens og kan være litt vanskeligere å smøre utover hele kroppen. Til gjengjeld ser du lettere hvor du ikke har smurt. Solkremer med kjemisk filter trekker inn i huden på en annen måte. De har ofte litt tynnere konsistens og er derfor enklere å smøre inn, men samtidig er det litt vanskeligere å se om man har smurt inn alle deler av kroppen. Vanligvis sitter solkremer med kjemisk filter litt bedre ved bading. Husk imidlertid at den ikke gir umiddelbar beskyttelse, men må smøres på ca. 20 minutter før dere går ut i solen. I mange kremer er det en blanding av begge typer filter. Det enkleste er derfor å spørre apotekpersonalet om hjelp til å velge noe som passer for ditt barn. Selv om de fleste solkremer i dag er vannfaste, er det likevel lurt å smøre seg flere ganger mens dere er ute i solen – selv om barnet kanskje protesterer.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...