essity6430_desktop

Begynne med smokk - eller tommel

Små barn finner trøst og trygghet i å få suge. Matestunden handler med andre ord om mye mer enn næring og nærhet. Det varierer hvor stort sugebehov babyer har. Noen vil ha smokken – eller tommelen – i munnen hele tiden, mens andre er fornøyde med å suge på den innimellom. Andre trenger ikke smokk eller tommel i det hele tatt.

Alle babyer fødes med en sugerefleks. Den er helt nødvendig for at vi skal få i oss mat når vi er små, og mange babyer øver faktisk på å suge på tommelen allerede mens de ligger i magen. Behovet og refleksen gjør at smokken ofte blir en viktig kilde til trygghet. Men ikke alle babyer vil ta smokk, og ikke alle foreldre vil at barna deres skal bruke smokk. Det er fordeler både ved å bruke smokk og ved å ikke gjøre det, så finn ut hva som passer best for deres familie.

Fordeler ved å begynne med smokk

  • Det kan bli enklere å få babyen til å sovne (igjen).

  • Smokk gir en viss reduksjon i risikoen for krybbedød. Vi vet ikke nøyaktig hvorfor, men en forklaring kan være at smokken holder luftveiene åpne.

  • Det kan bli enklere å trøste babyen på andre måter enn med mat. Dersom babyen ammes, kan det med andre ord bli enklere for andre enn den ammende moren å trøste.

  • «Risikoen» (hvis man oppfatter det slik) for at barn begynner å suge på tommelen, er vanligvis mindre hvis de har tilgang til en smokk. Det kan nemlig være vanskeligere å slutte å suge på tommelen enn å slutte med smokk, siden tommelen av naturlige grunner alltid er der. På den andre siden er det (så vidt vi vet) svært få tenåringer som suger på tommelen, så også det pleier å løse seg med tiden.

Ulemper ved smokk til babyen

  • Barn pleier å bli veldig knyttet til smokkene sine. Og det er ikke så rart, siden de er en viktig kilde til trygghet. Husk derfor at når barnet skal slutte med smokk, må du la det ta tid og respektere at smokken representerer trøst og trygghet for barnet.

  • Tannleger pleier ikke å anbefale at eldre barn bruker smokk, siden det påvirker barnets bitt (men bittet pleier også å gå tilbake etter hvert, så rådfør deg eventuelt med barnets tannlege).

  • Når babyer mister smokken om natten, våkner de ofte og er lei seg – noe som kan resultere i desperat leting etter smokken i mørket (et godt tips er at det faktisk finnes selvlysende smokker til bruk når det er mørkt).

  • Det gjelder å huske smokken hvis dere skal på tur. Ellers kan den lille bli svært misfornøyd. Husk også at barn ofte venner seg til bestemte merker, modeller eller materialer. Derfor er det slett ikke sikkert at de godtar eventuelle reserveløsninger.

  • Smokk blir enda en ting som må kjøpes inn til babyen.

Smokk til nyfødte?

Helsemyndighetenes råd om når man kan begynne med smokk, har endret seg, siden det ser ut til å gi en viss beskyttelse mot krybbedød. Før ble man anbefalt å vente noen uker før man gav babyen smokk, men slik er det altså ikke lenger. Det er litt omdiskutert hvor snart etter fødselen man kan introdusere smokk, og om det har negativ innvirkning på ammingen. Dessuten er alle barn ulike. Derfor er det vanskelig å si noe sikkert om hva som er best. Men hvis man ønsker å amme og vil være på den sikre siden, kan det være lurt å vente med å introdusere smokken til babyen har kontroll på sugeteknikken.

Koke smokkene?

Kan man rengjøre smokken ved å selv suge den ren, og må man egentlig koke smokken så ofte som det står på pakken? Når det gjelder smokker og rengjøring, er det ulik praksis, og det er ofte en smakssak hva man vil gjøre. Men det kan være lurt å sterilisere smokken når den er ny, og kanskje med jevne mellomrom i forkjølelsessesongen. Får barnet trøske på tunga, er det også lurt å sterilisere smokkene ofte for å hindre at soppen sprer seg til den ammende morens bryst. Men glem ikke å presse ut eventuelt varmt vann som kan ligge igjen inni den, og dobbeltsjekk at smokken fortsatt er hel. Vær oppmerksom på at noen smokker ikke skal steriliseres ved å kokes. I stedet skal man helle kokende vann på dem og la dem ligge. Les på pakken, og følg produsentens anvisninger.

Smokker har en tendens til å både forsvinne sporløst og lande på gulvet ganske ofte. Når de havner på gulvet, liker mange å vaske av smokken før babyen får den tilbake. Men det avhenger av hva du synes er greit, og hva du trives med.

Sikkerhet og oppbevaring

Hvor lenge varer en smokk? Husk at også favorittsmokken blir eldre og mer slitt, og at den kan utgjøre en kvelningsrisiko for barnet hvis den er skadet. Derfor må du alltid sjekke at smokken er hel. Det gjør du ved å dra litt i sugedelen før du gir smokken til barnet. Det skal heller ikke være hull eller rifter på sugedelen, noe som lett kan oppstå hvis barnet tygger på smokken. En annen ting som er viktig, er å følge produsentens anvisninger om hvilken alder smokken er beregnet på, hvor lenge den kan brukes før den bør byttes ut, og hvordan smokken bør oppbevares.

Fordeler og ulemper ved å suge på tommelen

Suging på tommelen er ofte litt vanskeligere for foreldrene å styre, for tommelen sitter jo fast på kroppen. Det gjør det selvsagt enkelt og praktisk for barnet å suge på tommelen, men som sagt er det også vanskeligere å slutte med. Men du trenger ikke å stresse altfor mye med det, for som sagt pleier også det å løse seg på sikt. Vil barnet suge på tommelen, kan det på samme måte som en smokk være en viktig kilde til trygghet. Også suging på tommelen kan påvirke barnets bitt, så det er lurt å rådføre seg med tannlegen. Iblant kan dessuten huden på tommelen bli irritert, siden den er våt store deler av tiden. Hvis det skjer, bør du prøve å lufte og behandle, og dessuten snakke med barnet om at også tommelen kan trenge litt alenetid iblant.


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg