close

De første dagene med babyen

Hjemme igjen, men med en liten bylt i armene. Gratulerer, og velkommen hjem! Det er nok mye som føles uvant i begynnelsen, men dere venner dere fort til den nye tilværelsen.

Mange førstegangsforeldre har hatt de samme tankene: at det føles uvirkelig å forlate fødeavdelingen med sitt første barn. Man kan liksom ikke helt forstå at man får ta med seg bylten hjem. Det er stort, og alt er forandret. Og hva gjør du egentlig med bleieskift, navlestumpen som skrumper inn, barnets tørre hud, det første badet eller babyens søvn? For ikke å snakke om alt styret med å få i gang eventuell amming. Den første tiden med et spedbarn kan være utfordrende. Det tar tid før alt det praktiske fungerer, og før du eller dere føler at dere har gode hverdagsrutiner.

Lykkerus, gråteanfall – eller litt av hvert

Det er ikke sikkert du vil være i lykkerus rett etter fødselen, og kanskje heller ikke i løpet av de første døgnene med babyen. Nybakte mødre er ofte veldig trøtte, har vondt i underlivet og bekymrer seg for hvordan toalettbesøkene etter fødselen skal gå. Og så er de generelt litt forvirret (hvordan kan et så lite menneske oppta så mye tid?). Hormonforandringene i kroppen kan gjøre at du føler deg deprimert eller begynner å gråte uten grunn. Det er verken rart eller uvanlig.
Det tar dessuten tid før du og barnet venner dere til hverandre. Det samme gjelder for en eventuell partner: Han eller hun er sannsynligvis lykkelig, trøtt og forvirret den første tiden med babyen, men kanskje ikke like mørbanket i kroppen.
Hvis den lille babyen har en storebror eller storesøster hjemme, må du dessuten passe på at han eller hun blir en del av prosessen helt fra de første dagene med babyen, slik at søskensjalusi kan snus til stolthet.

Glem alt du føler at du må gjøre!

Nybakte foreldre skal bruke de første ukene til å finne roen og skape et slags system i livet etter den store forandringen som har skjedd. Og ikke minst skal de kose seg med det nye familiemedlemmet! Hvor lang tid det tar før man kommer tilbake til hverdagen, varierer fra familie til familie.Prøv å glemme alt du føler at du må gjøre. Det viktige er at du og det nyfødte barnet får tid til å bli kjent med hverandre. Benytt anledningen til å hvile når barnet sover. Slå av telefonen iblant. Og si nei takk til altfor mange besøk. Barnet vil være like søtt om et par uker, og da har dere blitt bedre kjent med hverandre.
Overlat en større del av de praktiske gjøremålene til partneren. Det er for øvrig gode grunner til at du ikke bør ta med det nyfødte barnet til steder med mye mennesker. Infeksjoner med såkalt RS-virus er spesielt vanlige i vinterhalvåret og kan gi alvorlige plager hos spedbarn. RS-viruset er svært smittsomt, blant annet gjennom nysing og direkte kontakt.
Så len deg tilbake, og forsøk å nyte tiden så godt du kan.

Ro og rutiner er viktig

Å være mett, tørr og varm og ha kroppskontakt med mamma og pappa er det mest vesentlige for et spedbarn. Det sover mesteparten av tiden. Men at du og andre i barnets nærhet koser og småprater med det, er blant livets høydepunkter. Små barn kan ikke bli bortskjemt med nærhet og kjærlighet. Kjente ting og faste rutiner, litt massasje eller en egen voggesang gir barnet trygghet i hverdagen. Gi barnet masse fysisk kontakt. Bær det tett inntil kroppen, og la det komme lenger og lenger opp etter hvert som det blir sterkere i nakken og kan titte over skulderen din.

Les gjerne artikkelen om det nyfødte barnet fra topp til tå – om blant annet fosterfett, griperefleks, hvor mye babyen egentlig ser, og hvorfor den har så kalde føtter.

Les også fakta om hva som skjer på helsestasjonen, og om vaksinering av barnet.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...