190918_libero_image_115_Desktop

Hvordan velge barnehage?

Har det blitt tid for å starte i barnehage? Nå starter en ny fase for dere alle. Hva skal man velge? Stor eller liten barnehage, privat eller kommunal, eller kanskje familiebarnehage? Det er flere ting du må ta stilling til og det er ikke alltid like lett. Her får du noen tips som kan være bra å ha tenkt igjennom når du skal velge.

Tanken kan være overveldende - at den lille snart skal ha en del av sitt liv uten deg tilstede. Der hen skal få lære nye ting, utvikle seg og skape nye relasjoner uten at du/dere kan være der og ta del av det. Det blir mange timer i barnehagen og det er viktig at man som forelder finner en barnehage der man opplever at barnet er trygg og får god omsorg, trives og utvikles. Dette er viktig for at man skal kunne gå på jobb og vite at barnet har det bra når man selv ikke kan passe på.

Hvilken barnehage skal vi velge?

Alle barn over ett år har rett på plass i barnehage. Det er dog litt avhengig av hvor man bor om man får plass akkurat når barnet er fylt ett år. Det er hovedopptak til barnehagene med oppstart på høsten, og søknadsfrist til dette er 1. mars hvert år. Det vil si at selv om man ikke ønsker oppstart i barnehage før oktober/november må man søke før 1. mars for å få plass. Dette medfører også at noen ikke får barnehageplass før barnet kanskje er 1,5 år, men blir det ledig plass og man står i kø så tar de inn barn så fort det er ledig plass. Et annet tips er å kartlegge barnehager i området dere bor i, hør med andre foreldre og gå gjerne en tur innom på besøk for å få et inntrykk av personalet og lokaler/uteareal. Når hverdagen skal i gang med jobb og barnehage er det lurt å ha en barnehage som ligger i nærområdet, eller på vei til jobb med tanke på tid og stress på morgenen.

Ulike typer barnehage og pedagogikk

Les igjennom årsplan og læreplan for barnehagen når dere skal velge. Noen legger mye fokus på utetid/utelek andre mere på kreativitet. Det finnes også flere ulike pedagogikker man jobber etter feks; Motessori, Reggio Emilia etc. Hør litt hvordan de jobber og kjenn etter hva som passer deg/dere best.
Sjekk også størrelsen på barnegruppene - de fleste er enige i at det er bedre jo mindre barnegrupper det er.

Hvordan vet man om barnehagen er bra?

Når man er på besøk i barnehagen kan det føles overveldende med de store barna som løper rundt når man selv står der med den lille babyen sin. Hva bør man se etter og hvilke spørsmål skal man stille?
Vi har satt opp noen punkter her som kan være lurt å se etter/spørre om.

  • Hvor store er barnegruppene? Små grupper er ofte å foretrekke.
  • Hvor mange er det i personalet?
  • Hvor lenge har de ansatte jobbet der? Har de jobbet lenge tyder det ofte på god trivsel på jobb.
  • Er det noen pedagogiske prinsipper de jobber etter?
  • Hvordan er lokalene inne og utemiljøet?
  • Hvordan ser dagsplanen ut med inne og utetid?
  • Hvordan er barnegruppene med tanke på aldersinndeling?
  • Hvordan er samarbeidet mellom foreldre/barnehagen og hvordan kan du som forelder påvirke virksomheten?
  • Hvordan pleier tilvenning i barnehagen å foregå?

Det første inntrykket er viktig og ofte riktig. Skulle det allikevel bli feil og dere ikke trives med barnehagen er det alltid mulighet for å bytte etterhvert.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor og Tova Winbladh, autorisert psykolog.

Del artikkel