close

Hvordan velger jeg barnehage?

På tide med barnehage? Nå begynner en ny fase i livet. Men hva er den beste løsningen for dere? Søskengruppe, spesiell pedagogikk, privat eller kommunal barnehage? Dette er en viktig beslutning som kan være vanskelig. Nedenfor finner du noen spørsmål som kan være til hjelp når du skal velge.

Barnet kommer til å tilbringe mange timer i barnehagen eller hos dagmammaen. Det gjelder å finne et trygt miljø der det er morsomt å være, og der barnet kan leke og lære. Samtidig må de ansatte være inspirerende og omsorgsfulle, og du skal kunne føle deg trygg på å overlate barnet til dem i mange timer.

Profiler og pedagogiske retninger

En god barnehage tilbyr et opplegg som er kreativt, men ikke kaotisk. Det gjelder uansett hvilken pedagogikk barnehagen jobber etter, f.eks. Montessori eller Steiner, eller om det er en friluftsbarnehage.
Ofte er det flere barnehager å velge mellom i lokalmiljøet. Avtal et besøk i god tid, og velg en barnehage som dere tror at både barnet og dere vil trives med. Mange steder kan det være vanskelig å få plass i de mest populære barnehagene. I de kommunale køordningene prioriterer man ofte søsken og tar hensyn til hvilke familier som bor nærmest.

Ulike former for barnepass

 • Privat barnehage. Enkelte barnehager drives som et foreldrekooperativ, eller foreldrebarnehage – kanskje et godt alternativ for deg som ønsker å være mer involvert i barnehagehverdagen. Andre drives som personalkooperativer eller ideelle virksomheter. Vær obs hvis eierne har fokus på fortjeneste – sjekk at det ikke går utover kvaliteten. Ofte har barnehagen en bestemt profil eller pedagogisk retning. Se lenger opp.
 • Kommunal barnehage. Det kan finnes ulike pedagogiske retninger også blant de kommunale barnehagene. Gå inn på kommunens hjemmeside, og les om de alternativene som finnes i ditt nærområde.
 • Dagmamma. En dagmamma tar imot en mindre gruppe barn i sitt eget hjem. Det kan være et alternativ hvis barnehagen føles for stor. Spør hvordan det fungerer hvis dagmammaen selv blir syk. Kan barnet da komme til en annen dagmamma eller barnehage, eller forventes det at du selv tar fri fra jobb?
 • Åpen barnehage. Før barnet starter i barnehage på "ordentlig" kan dere sammen benytte dere av åpen barnehage hvis det finnes i deres nærmiljø. Det kan være god trening for barnet.

Hva kjennetegner en god barnehage?

Nedenfor har vi samlet noen spørsmål som du kan ha i bakhodet når du besøker ulike barnehager:

 • Hvor mange pedagoger/ansatte er det per barn? Jo flere, jo bedre.
 • Hvor stor gjennomtrekk av ansatte er det? Hvis det er liten gjennomtrekk, kan det tyde på at de ansatte trives på jobben.
 • Hva legger de særlig vekt på? Følger de noen bestemt pedagogisk retning?
 • Hvordan ser inne- og utemiljøet ut?
 • Har dere som foreldre muligheter til å påvirke, og i så fall hvordan?
 • Finnes det søskengrupper eller aldersblandede grupper?
 • Hvordan foregår overgangen fra barnehage til skole? Har du mulighet til å påvirke den? Les mer om overgangen fra barnehage til skole.


Selvsagt må du også basere deg på magefølelsen din etter besøket. Hvordan var stemningen? Hvordan virket de ansatte? Hvordan møtte de barnet ditt, hvis du hadde barnet med deg? Førsteinntrykket er viktig.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...