close

Det mykeste som finnes

Myk babyhud er noe av det herligste som finnes, og faktum er at den skiller seg fra voksenhud når det gjelder både oppbygning og omsorgsbehov. I denne artikkelen går vi gjennom forskjellene på barne- og voksenhud samt de vanligste spørsmålene om babyhud

Kjekt å vite

  • Huden hjelper barnet med å opprettholde kroppens varme- og fuktighetsbalanse.
  • Barnets hud beskytter mot skadelige bakterier og virus. Den er en del av immunforsvaret.
  • Enkelte viktige næringsstoffer, for eksempel D-vitamin, dannes i huden.
  • Barnets immunforsvar er ikke fullt utviklet. Hvis barnet ligger nakent (eller med bare bleie) mot din nakne hud, overføres din beskyttende bakterieflora til barnet.
  • Barnets hud er bare halvparten så tykk som din, og derfor er den mer følsom.
  • Barns hud har høyere væskeinnhold enn voksnes, og den har vanskeligere for å opprettholde en optimal væskebalanse.
  • Barn fødes med inaktive svettekjertler. Det betyr blant annet at det er vanskeligere for barn enn for voksne å regulere kroppstemperaturen.
  • Bruk gjerne svanemerkede produkter som er tilpasset barns følsomme hud.
  • Huden er også en del av kroppens sansesystem. Barnet bruker den til å føle og til å danne seg en oppfatning av verden omkring.

Skurv i hodebunnen

Noen babyer får skurv – små, ufarlige hudskorper – i hodebunnen. Les om hva du gjør med skurv.

Tørr hud

Mange nyfødte barn har tørr hud som til og med kan flasse litt. Det er naturlig og krever ikke spesiell hudpleie. Hudens naturlige talgutskillelse er ganske enkelt ikke kommet ordentlig i gang og fått stabilisert seg ennå. Det viktigste er at barnets hud er ren, og at du vasker nye klær, nye håndklær og nytt sengetøy før bruk. 

Du kan med fordel tilsette noen dråper babyolje i badevannet. Du kan også smøre babyen med babyolje etter bading, gjerne mens huden fortsatt er fuktig, siden det gjør at oljen trenger lettere inn i huden. En salve med sink hjelper også godt mot røde babystumper.

Rød stump

Babyens hud er følsom. Både tiss og bæsj inneholder stoffer som gjør at området under bleien lett blir rødt og irritert. Det beste rådet er å bytte bleie så fort den blir fuktig og lufte ved hver bleieskift. Vask huden med vann og olje, og bruk en sinksalve om huden er rød.
Her kan du lese hvordan du unngår eller behandler bleieutslett

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...