mjuk_1200x450_image

Slik tar du vare på babyens hud

Myk babyhud er noe av det beste som finnes. Men babyens hud er ømfintlig og må beskyttes mot blant annet sol, fuktighet og kulde. Babyhud har også lett for å bli tørr. Her får du vite hva du bør tenke på når det gjelder hudpleie for babyer. 

Huden vår består av tre lag som alle har ulike funksjoner. Sammenlignet med voksne har babyer mye tynnere hud. Det gjør den mye mer følsom for ytre påvirkning, for eksempel varme, sol, fuktighet og kulde. Nettopp derfor må vi ta ekstra godt vare på babyhuden.

Tørr hud hos babyer

Mange nyfødte spedbarn har tørr og litt flassende hud. Det skyldes at hudens naturlige talgutskillelse ikke har kommet ordentlig i gang. Det pleier å stabilisere seg noen uker etter fødselen. 

Men hvis huden fortsatt er tørr, kan du tilsette noen dråper babyolje i vannet når babyen skal bade. Du kan også smøre babyen med litt olje rett etter bading – gjerne mens huden fortsatt er fuktig, slik at oljen trenger lettere inn i huden. Siden babyhud er mer følsom enn voksen hud, bør du bruke uparfymerte produkter som er tilpasset de minste. Spør gjerne helsesykepleieren om kremen eller oljen du har valgt, passer for den tynne huden. Er du usikker, kan du også be helsesykepleieren sjekke at huden ser ut som den skal. Hvis babyen har eksem og/eller veldig tørr hud, kan du godt bade ham eller henne litt sjeldnere, siden vann tørker ut huden.

Kvisete hud på babyen

Det er kjempevanlig at nyfødte barn har kvisete hud i ansiktet. Det er en form for hormonutslett som vil forsvinne av seg selv i løpet av noen uker – uten at du må behandle det på noen måte. Forsvinner det ikke, kan det hende at babyen har en allergi eller er følsom mot noe. Også atopisk eksem kan medføre rød og irritert hud i ansiktet på små babyer. Kontakt helsestasjonen hvis den nuppete huden ikke forsvinner. 

Prøv å unngå fuktighet og varme mot babyens hud

Fuktighet og varme – særlig i kombinasjon – er ikke bra for babyens hud. Husk derfor å bruke en bleie som puster godt, og la babyen være uten bleie en stund når du skifter bleie. Da reduserer du risikoen for å bli møtt av en rød og irritert stump ved neste bleieskift. 

Både babyer og små barn får lett varmeutslett. Det skjer særlig når det er varmt om sommeren, men utslettet kan også dukke opp om vinteren hvis babyen har vært for varmt kledd. Varmeutslett er ikke farlig, men det forsvinner raskere hvis du får ned temperaturen ved å ta på babyen tynnere klær som puster bedre. Små babyer klarer jo ikke å si fra om det er for varmt eller for kaldt. I tillegg er det vanskelig for dem å regulere sin egen kroppstemperatur. Hos små babyer bidrar faktisk hud-mot-hud-metoden til å holde kroppstemperaturen stabil.

Beskytt babyens hud mot sol, vind og kulde

Den beste måten å beskytte babyhud mot sol på er å være i skyggen. Barn under ett år bør helst ikke være i solen i det hele tatt. Men også vind og kulde kan være hardt for små babykinn. For å unngå frostskader bør du unngå å vaske barnets ansikt samme dag som dere skal ut i kulden. Vasking fjerner nemlig det naturlige, beskyttende fettlaget fra barnets hud. Hvis det blåser veldig kraftig og er kaldt, kan det være smart å holde seg inne hvis du har et spedbarn. Nettopp vinden har mye å si for hvordan vi opplever kulden: Hvis det blåser 10 m/s, kan det føles dobbelt så kaldt som det termometeret viser. 

Utslett og eksem hos babyer og små barn

Utslett, eksem og ulike typer irritert hud kan ha mange ulike årsaker, blant annet hormoner, sykdommer, arv og ytre påvirkning som varme og fuktighet. Hvis du vil lære mer om babyers ømfintlige hud, kan du lese vår veiledning om ulike typer utslett og prikker som er vanlige hos barn, hva de kan skyldes, hvilke symptomer de gir, og hvordan man bør behandle dem. 

Vil du lære enda mer om babyhud? Da kan du besøke Liberos hudskole – der har vi samlet alt om hudpleie for små barn.


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel