Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Fødselsdepresjon hos far

For både kvinner og menn er det en mentalt og identitetsmessig krevende omveltning å få barn og å bli foreldre. Når man har mange sterke følelser og nye tanker å bearbeide, kan det iblant føre til fødselsdepresjon. Både menn og kvinner kan rammes, og opplevelsen kan bli så vanskelig at man trenger hjelp til å komme gjennom krisen.

Det kan virke paradoksalt at negative følelser tar overhånd samtidig som man er så lykkelig over å ha blitt pappa.

Hvis du som pappa kjenner deg igjen

Da hjelper det å vite at reaksjonen er et tegn på at du trenger å bearbeide det du har vært med på, og ganske enkelt få orden på det mentale. Det er et menneskelig behov. En fødselsdepresjon kjennetegnes av samme tanker, følelser, reaksjoner og symptomer som en vanlig depresjon. Forskjellen er at den henger sammen med opplevelsene rundt å bli forelder.

Fødselsdepresjon hos menn kan gi seg andre uttrykk enn hos kvinner

Menn kan ha litt andre symptomer enn kvinner som rammes av fødselsdepresjon. Kvinner føler ofte stor håpløshet og skyldfølelse. Menn kan rammes av de samme følelsene, men også få reaksjoner som lav stressterskel, misbruk av for eksempel alkohol, uforklarlige raseriutbrudd, uro og innesluttethet.

At den nybakte pappaen begynner å jobbe mer, kan være et symptom

Enkelte nybakte pappaer viser plutselig et voldsomt engasjement for jobben sin og avviser alle forsøk på hjelp. Man tenker ofte ikke på at denne atferden kan skyldes en depresjon. Det er lettere å tro at det er mannen som er et problem, enn at det er mannen som har et problem. Deprimerte menn kan også rammes av en sterk følelse av å være bundet og ufrie.

Menn kan bli redde for å miste kontrollen

Belastningen det nye ansvaret medfører, kan gi seg uttrykk i redsel for at det er noe feil med barnet, frykt for barnets reaksjoner eller behov for å være borte fra barnet. Det finnes eksempler på menn som har vært redde for å miste kontrollen og skade barnet, og på vrangforestillinger om at barnet ved sin blotte eksistens kan skade sin far.

Det er en styrke å innse sine egne begrensninger og kunne oppsøke hjelp

Ofte forstår mannen selv at slike tanker og følelser er irrasjonelle. Det gjør frustrasjonen enda større. Det kan være vanskelig å komme ut av en fødselsdepresjon på egen hånd.

Hvis du som nybakt pappa har ett eller flere av disse symptomene, er det profesjonell hjelp å få. Du kan få hjelp ved å snakke med en psykolog. Det bidrar til at du forstår deg selv bedre, kommer deg gjennom den vanskelige perioden og på sikt får et avslappet og godt forhold til både barnet og deg selv som ansvarlig forelder.
Les også om fødselsdepresjon hos kvinner. Hjemme med baby – etterkontroll og samtale og Deprimert etter fødsel, som handler om en mildere form for usikkerhet etter fødselen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...