Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Forkjølelse og hoste hos små barn

Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet. En forkjølelse kan også utvikle seg til ørebetennelse, astma eller falsk krupp. Her får du tips om hvordan du hjelper en forkjølet baby, og hva du bør passe på.

Under svangerskapet har alle barn de samme antistoffene som mammaen. Antistoffene blir værende i kroppen de første levemånedene og beskytter babyen mot mange sykdommer som mammaen tidligere har hatt. De beskytter imidlertid ikke mot vanlig forkjølelse.
Risikoen for at babyen blir forkjølet, er derfor ganske stor. Det går som regel bra, men kan føre til at dere alle sover dårligere enn dere pleier. Prøv alltid å amme babyen selv om den er snørrete, siden det kan bidra til å forebygge infeksjoner i øre, nese og hals.
Mistenker du at babyen har feber? Les om feber og feberkramper her.
Hvis tilstanden ser ut til å bli verre, og hvis babyen har vanskelig for å få i seg mat og væske og virker sløv, bør du alltid kontakte lege.

Tett nese og nesedråper

Å være skikkelig snørrete er ekstra tungt når man er liten. Det gjør det vanskelig å puste og spise samtidig.
Hvis babyen er tett i nesen, kan du bruke noen dråper morsmelk eller saltvannsoppløsning fra apoteket som nesedråper før du ammer.
Slik gjør du: Legg babyen på et flatt underlag. Hold hodet forsiktig med den ene hånden, mens du drypper dråpene/morsmelken inn i neseborene. Gjenta cirka hver fjerde time.

Snørrete babyer sover dårlig

Hold babyens nese ren, og tørk bort alt snørr for å beskytte huden rundt nesen. Du kan smøre litt sinksalve eller babyolje under nesen hvis huden blir rød, irritert eller tørr.
Når man har tett nese, er det også vanskelig å få sove, og slim som renner ned i halsen, kan føre til hoste. Prøv å heve hodeenden på babyens seng cirka 15 centimeter ved å legge et par tykke bøker under to av sengebeina. Du får også kjøpt spesielle soveklosser som kan brukes til å heve sengen.

Forkjølelse kan føre til ørebetennelse

Ved forkjølelse er barnet som regel sutrete og misfornøyd med feber rundt 38,5 grader eller mer. Ofte kan man kjenne små hevelser ved halsen, i armhulene eller i lysken. Det skyldes at lymfeknutene har hovnet opp på grunn av infeksjonen, noe som er en del av kroppens immunforsvar. Noen ganger fører forkjølelse og feber med seg vondt i ørene. Hvis du mistenker at det dreier seg om en bakterieinfeksjon, for eksempel ørebetennelse, bør du få barnet undersøkt av lege.

Langvarige plager kan tyde på allergi

Hvis barnet nyser, og øynene og nesen klør og renner, kan det handle om allergiplager. Middallergi er mest merkbart om morgenen, og pollenallergi i pollensesongen.
Ta kontakt med lege hvis du mener symptomene tyder på allergi.

Forkjølelsesutløst astma er vanlig

Hvis barnet har perioder med hoste, piping i brystet på utpust og pustebesvær, kan det dreie seg om astma.
Forkjølelsesvirus er den vanligste årsaken til akutte astmaplager hos barn. Det finnes en spesiell type astma hos ikke-allergiske småbarn som kalles infeksjonsastma eller forkjølelsesastma. Slike plager dukker ofte opp i barnets første leveår, og de fleste vokser det av seg når de er 2–3 år. Astmaplager ved forkjølelse rammer cirka hvert femte barn i løpet av småbarnsårene. Vanligvis er symptomene milde, men enkelte barn kan få mer alvorlige plager. Vanligvis er det lettest for barnet å puste i oppreist stilling, sittende på fanget ditt eller i sengen med puter som støtte. Det føles vanligvis også godt å puste inn kjølig luft.
Ta kontakt med helsestasjon eller lege hvis du mistenker at barnet har astmaplager.

Bjeffende hoste kan være et tegn på falsk krupp

Noen barn kan få såkalt falsk krupp i forbindelse med en vanlig forkjølelse. Det får slimhinnene like nedenfor stemmebåndene til å hovne opp. Barnet får en hes, bjeffende hoste som gjør vondt og gjør barnet urolig. Hevelsen øker når barnet ligger, og derfor våkner barnet ofte med hoste og pustebesvær etter noen timers søvn.

RS-virus

Infeksjoner med såkalt RS-virus er ekstra vanlige i vinterhalvåret. Hos oss voksne oppleves det som regel som en vanlig forkjølelse, men spedbarn kan få alvorlige plager. RS-viruset er svært smittsomt, blant annet gjennom nysing og direkte kontakt. Derfor bør du unngå å ta med et nyfødt barn til steder med mange mennesker.
Når barn smittes av RS-virus, får de ofte hoste og katarr med seigt slim, de kan miste matlysten og ikke ville spise eller drikke. Spedbarn kan få pusteproblemer og i verste fall pustestans.
Infeksjoner med RS-virus er vanligvis mer alvorlige enn vanlige forkjølelser, og de varer som oftest lenger, opptil én måned.
Ta kontakt med lege umiddelbart hvis barnet

  • er sløvt og uinteressert i omgivelsene
  • ikke orker å spise eller drikke
  • strever med å puste eller får pustestans
  • hoster mye
  • er blekt eller blåaktig

Legemidler til små barn

Du bør alltid rådføre deg med lege eller helsestasjon før du gir et lite barn medisin. Husk følgende:

  • Følg alltid anvisningene om hvor mye medisin som skal gis, og hvor ofte den skal gis.
  • Oppbevar medisin utilgjengelig for barnet.
  • Gi aldri barnet medisin som er beregnet på en annen person.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...