Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Desktop

Forkjølelse og hoste hos barn

Så kom den da, den snørrete nesen. Vi vet at våkne netter med snørrete og hostende babyer kan være slitsomt. Her kan du lese om forkjølelse, om hvordan du kan kjenne igjen forkjølelsesastma og falsk krupp, og om hvordan du best kan hjelpe en forkjølet liten baby.

Å unngå forkjølelser er umulig i lengden, da de både er veldig smittsomme og vanlige der barn oppholder seg. Det er heller ingen grunn til å styre unna, siden forkjølelser kan hjelpe barnet med å bygge opp immunforsvaret på sikt. Men, det gjør dem jo ikke mindre slitsomme. For spedbarn kan det være spesielt plagsomt å være forkjølet, siden barn under seks måneder hovedsakelig puster gjennom nesen. For en snørrete liten baby kan det derfor bli vanskelig å både puste og få i seg nok væske og næring.

Hva er en forkjølelse, og hvordan smitter det?

En forkjølelse forårsakes av virus og medfører nesten alltid snørr og nysing – ofte kombinert med tett nese, feber og hoste. Det kan også følge med hodepine og vond hals, men det er vanskeligere å vite det hos et lite barn som ikke kan uttrykke seg med ord. En forkjølelse er mest smittsom de første dagene og spres gjennom såkalt dråpesmitte når noen nyser eller hoster i nærheten. Men den kan også smitte på andre måter, for eksempel via leker eller ved at barnet holder en forkjølet venn i hånden og deretter putter hånden i munnen eller klør seg i øynene.

En forkjølelse varer ofte i én til to uker. I tillegg finnes det infeksjoner forårsaket av RS-virus. Disse er vanligvis mer plagsomme og kan vare i opptil en måned. Iblant kan forkjølelser også gi komplikasjoner i form av for eksempel øye- eller ørebetennelse. Selv om det kan høres slik ut, har navnet forkjølelse faktisk ingenting med nedkjøling å gjøre. Det trodde man imidlertid før, og det er trolig der navnet kommer av.

Etter en infeksjon husker immunforsvaret hvordan det aktuelle viruset ser ut. Derfor blir du som regel ikke smittet av det samme flere ganger. Dette høres kanskje lovende ut, men dessverre finnes det veldig mange ulike forkjølelsesvirus. Derfor føler småbarnsforeldre ofte at de er mer hjemme med syke barn enn på jobb. Men det blir bedre! Jo eldre barna blir, jo flere forkjølelser har de vært gjennom, og dermed blir de ikke syke like ofte.

Tips til hvordan du hjelper en forkjølet baby

En forkjølelse kan dere som oftest håndtere hjemme, så lenge barnet virker opplagt, får i seg væske og har god allmenntilstand for øvrig. Det er også mye du kan gjøre hjemme for å hjelpe en baby med forkjølelse. Nesedråper kan være en mirakelkur for et barn som sliter med å spise og sove på grunn av tett nese, men bør ikke brukes til barn under ett år.

Hvis du har et spedbarn som er tett i nesen og sover dårlig, kan du prøve å holde barnets hode høyt, for eksempel ved å gå med barnet i bæresele eller la ham eller henne sitte i vippestol på gulvet. Før barnet skal spise, er det viktig å skylle nesen grundig med saltvannsoppløsning eller saltvannsspray, slik at barnet kan puste bedre når det spiser. Noen få dråper hjelper som oftest ikke. Du må skylle ordentlig for å få ut snørret. Du kan bruke pipetter, spray eller plastsprøyter som du får kjøpt på apoteket.

Slik skyller du nesen til en snørrete baby:

  1. Plasser babyen i halvt liggende stilling, og hold hodet forsiktig med den ene hånden.
  2. Hold pipetten/sprøyten eller sprayen forsiktig mot den ytre delen av neseboret. Babyen er mindre følsom der.
  3. Trykk rett inn (ikke rett opp) i nesen, eller gi en spraydusj. Barnet kan oppleve det som ubehagelig, men det er helt ufarlig.
  4. Gjenta eventuelt flere ganger inntil alt snørret har kommet ut – eller barnet har svelget det.
  5. Se om barnet deretter kan få i seg væske, for eksempel ved å amme eller gi flaske.

Du kan også prøve å bruke en nesesuger, som du får kjøpt på apoteket. Å bruke nesesugeren kan være en prøvelse for både babyer og foreldre, men det kan være effektivt. Prøv å løse opp det seige snørret med litt saltvannsoppløsning først, så løsner det lettere. Hvis barnet har feber, kan du lese mer her om hva du bør tenke på.

Er babyen under tre måneder og får en plagsom forkjølelse, bør du alltid rådføre deg med helsepersonell. Det samme gjelder – uansett alder – hvis du ikke klarer å få i barnet væske, eller hvis barnet har pusteproblemer.

Hoste hos babyer og små barn

Gjennom å hoste prøver kroppen å kvitte seg med det som irriterer luftveiene. Det er altså bra og viktig for at kroppen skal kunne forsvare seg, og et tegn på at hosterefleksen fungerer som den skal. Hoste kan vedvare i én til tre uker etter en forkjølelse. Barnet hoster som oftest mest om natten. Det skyldes at slimhinnene i luftveiene blir mer hovne når man ligger.

For å lindre hoste hos en baby kan du for eksempel la ham eller henne sove en stund i en vippestol på gulvet – forutsatt at en voksen er våken og kan passe på. Hvis barnet er eldre, kan du prøve å heve hodeenden på senga når det er leggetid, for eksempel med et par bøker under sengebeina eller madrassen.

Flere tips ved hoste hos barn: · Gi barnet ekstra mye væske, siden det er slimløsende. Saft pleier for eksempel å være populært. · Hostedempende medisin bør du unngå, siden det som oftest virker mot sin hensikt. Slimet må nemlig komme opp. Dessuten finnes det ingen vitenskapelige bevis for at det hjelper. · Skift på å sove om dere er to foreldre, slik at dere får litt søvn. En baby som er forkjølet og hoster sover nemlig ofte dårlig, noe som vanligvis medfører våkenetter for foreldrene. · Kald uteluft kan ha god effekt på enkelte typer hoste, for eksempel falsk krupp. Du finner mer informasjon om falsk krupp lenger ned i artikkelen.

Hvordan ser jeg om barnet mitt har pusteproblemer?

Et godt tips er å observere barnets pust når han eller hun er frisk – og har bar overkropp. Da lærer du deg hvordan det skal se ut. En frisk person puster nemlig rolig og uanstrengt. Et barn med pusteproblemer vil puste tyngre og vanligvis ha kortere og raskere åndedrag. Barn kan også få såkalte inndragninger. Det innebærer at huden mellom ribbeina (og over magen) trekkes inn ved hvert pust. Det er ikke så lett å se for et utrent øye, men hvis du vet hvordan barnet puster når det er friskt, kan du som oftest se om noe er annerledes.

Det er også greit å vite at det ikke bare er hoste eller slim som kan gi raskere pust. Det kan også være et vanlig tegn når barnet har feber. Pusteproblemer bør tas på alvor, og du bør kontakte legevakten umiddelbart.

Barneastma kan gi mye hoste hos babyer og barn

De fleste barn hoster en stund etter en forkjølelse. Men hvis det føles som om hosten aldri gir seg og fortsetter natt etter natt, kan det være snakk om barneastma. Slimhoste er vanlig og kan føre til at barnet puster tyngre, men iblant medfører det også symptomer som trøtthet og slapphet. Kontakt helsestasjonen eller fastlegen for å få en vurdering. Hvis barnet har alvorlige pusteproblemer, bør du imidlertid straks henvende deg til legevakten.

Mange vokser av seg barneastma når de blir tre–fire år. Inntil det eventuelt skjer, må den ofte behandles med astmaspray (luftveisutvidende og anti-inflammatorisk) via inhalator.

Bjeffende og hes hoste hos babyer kan være tegn på falsk krupp

Noen barn kan få såkalt falsk krupp i forbindelse med en vanlig forkjølelse. Det får slimhinnene like nedenfor stemmebåndene til å hovne opp, og barnet får en hes, bjeffende hoste som gjør vondt. Hevelsen øker når man ligger, og derfor våkner barnet ofte med hoste og pustebesvær etter å ha sovet en times tid. Krupphoste er vanligvis ikke farlig, men kan være svært ubehagelig første gang – for både barn og foreldre.

Din viktigste oppgave er å beholde roen, slik at du kan trøste barnet. Plagene kan nemlig bli verre hvis barnet gråter og er redd. La også barnet sitte oppreist, siden det reduserer hevelsen. Du kan prøve å sitte nær et åpent vindu for å slippe inn frisk, kjølig luft – men pakk barnet inn i en dyne, slik at det ikke fryser. Hvis det fungerer, kan det hende at barnet sovner i fanget ditt, og etter en stund kan du legge det igjen. Krupphoste kan gjøre veldig vondt i halsen, og da kan en dose smertestillende Paracetamol hjelpe barnet med å slappe av. Dersom du ikke får kontroll på hosten, og barnet fortsatt har pusteproblemer, bør du kontakte legevakten.

Barn som en gang har hatt krupphoste, kan få det igjen ved neste forkjølelse. Hvis du vet at barnet ditt har lett for å få falsk krupp, kan du (hvis barnet er over ett år) prøve å gi nesedråper før sengetid når du merker at det er en forkjølelse i anmarsj.

Hosteanfall kan være kikhoste

Alle barn over tre måneder får tilbud om vaksine mot kikhoste. Derfor er det en svært sjelden sykdom, men den forekommer fortsatt. Kikhoste begynner ofte som en vanlig forkjølelse, men går senere over til hosteanfall som kan være så kraftige at barnet nesten mister pusten eller kaster opp. Når barnet til slutt trekker inn pust, hører du en hvesende eller pipende lyd som kalles for kiking. Hvis du har et barn under seks år som du tror har kikhoste, bør du kontakte helsepersonell umiddelbart. Det kan nemlig være behov for antibiotika – også forebyggende hvis noen i familien er syk.

Langvarige plager kan tyde på allergi

Hvis barnet nyser og har kløende eller rennende øyne/nese, kan det være snakk om allergi. Middallergi er mest merkbart om morgenen, og pollenallergi i pollensesongen. Kontakt fastlegen hvis du tror barnet har allergi, slik at barnet kan bli undersøkt.

Husk også at du alltid kan ringe helsestasjonen for å få råd om forkjølelse, hoste eller andre sykdommer.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel