Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Desktop

Hva er krybbedød, og hvordan reduserer man risikoen?

Krybbedød (sudden infant death syndrom) vil si at et spedbarn dør plutselig og uventet. Det er svært uvanlig, men dypt tragisk for de som rammes. Vi vet ikke helt hva årsaken er, men det finnes ting man kan gjøre for å redusere risikoen for krybbedød.

At foreldre ser til sitt sovende barn, er et instinkt som ligger dypt i oss. Vi vil se at den lille har det bra, er passe varm – og selvsagt at han eller hun puster. Å sjekke at barnet har det bra i tide og utide er altså en del av det å være forelder. Men selv om det kan føles godt og betryggende å se på babyen mens den sover, kan man ikke stå som en hauk over ham eller henne og følge med på hvert eneste åndedrag. Det finnes imidlertid noen råd man bør følge for å redusere risikoen for krybbedød.

Når er faren for krybbedød over?

Krybbedød er vanligst når barnet er under seks måneder, og inntreffer når barnet sover. Hva som er årsaken til at noen få barn – cirka 1 av 6000 ifølge statistikken – plutselig slutter å puste, vet man dessverre ikke. Men man vet hva som kan redusere risikoen drastisk.

Sju råd som reduserer risikoen

  1. Babyer under seks måneder skal alltid sove på ryggen, siden øvre del av luftveiene da er frie. Flere studier viser tydelig at risikoen for krybbedød er mindre hvis barnet sover på ryggen. Selv om barnet ser ut til å foretrekke å ligge på siden eller magen – noe mange babyer gjør – er det ikke verdt å ta sjansen. Det kan også føles betryggende å vite at små barn faktisk klarer å snu hodet til siden hvis de gulper eller kaster opp, så du trenger ikke å bekymre deg for det. Hvis babyen ligger ved brystet ditt, og du selv er våken, kan du la den sove der – da merker du jo at den puster. Hvis babyen snur seg i søvne, er den sannsynligvis stor nok til at den største faren er over – men man kan likevel legge den på ryggen igjen når babyen (og du) våkner av at den er sulten.
     
  2. Unngå alle former for nikotin, både under svangerskapet og etter at babyen er født. Det er mye høyere risiko for krybbedød hvis barnet utsettes for røyking, snus, nikotinplaster eller nikotintyggegummi.
     
  3. Pass på at babyen har ansiktet fritt når den sover, og at dynen aldri kan dekke babyens ansikt. Kosedyr, tepper og andre myke ting må ikke være i sengen når barnet sover – det er fort gjort at barnet griper tak i dem i søvne og plasserer dem foran ansiktet.
     
  4. La barnet sove i egen seng. Spedbarn skal også ha mulighet til å bevege armer og bein ordentlig.
     
  5. Sjekk at babyen ikke har for mye klær på seg, og at den kjennes passe varm når den sover. Kjenn etter i nakken. Er barnet for varmt eller svett, kan du ta av litt klær.
     
  6. Hvis barnet vil, kan det få sove med smokk. Smokk har nemlig vist seg å ha en beskyttende effekt mot krybbedød – selv om man ikke helt vet hvorfor.
     
  7. Det viser seg at amming i barnets første levemåneder gir en viss beskyttelse. Hva det skyldes, er det ulike teorier om. Det kan være fordi babyer som ammes, våkner lettere og oftere om nettene. Men det kan også være fordi selve morsmelken gir en viss beskyttelse gjennom å påvirke immunforsvaret positivt.

Av de sju rådene er disse de absolutt viktigste å huske på: sove på ryggen det første halvåret, unngå alle former for nikotin og sørge for at barnets ansikt ikke er tildekket av dyner, eller annet når det sover.

Utviklende å ligge på magen for våkne babyer

Når barnet er våkent, kan man gjerne la ham eller henne ligge litt på magen for å trene muskulaturen i nakke og rygg. Ulike stillinger gjør også at barnets hode, som fortsatt er formbart, blir mindre flatt på siden eller bak. Men man bør selvsagt ikke la babyen ligge slik alene. Babyen trenger som oftest litt oppmuntring når den trener slikt, og fremfor alt at noen som følger med på når den blir trøtt. I begynnelsen tar det ofte ikke mange sekunder før babyen legger hodet på underlaget, og da må man være der og hjelpe til. Når det har gått noen måneder, synes mange babyer det er kjempegøy å ligge på magen og se seg omkring, og da er det naturlig at de vil prøve å rulle rundt.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel