close

Krybbedød – slik reduserer du risikoen

Krybbedød (plutselig spedbarnsdød) er uvanlig, men noen ganger blir friske, små barn funnet livløse i sengen, helt uten forvarsel.

Tilhører du de foreldrene som med en ekkel følelse i magen har løpt inn til en sovende baby for å sjekke at den puster, har det bra og lever? Krybbedød er svært uvanlig, men et mareritt hvis det skjer.

Størst risiko før seks måneders alder

Man vet ikke årsaken til at barn slutter å puste eller får hjertestopp i forbindelse med søvn. Men i dag kjenner man i hvert fall til flere ting man kan gjøre for å redusere risikoen for krybbedød, SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).
Om lag 1 av 2 000 levendefødte barn dør i krybbedød. Antallet har gått betydelig ned etter kampanjene om at nyfødte og små babyer alltid skal sove på ryggen.
Risikoen for krybbedød er størst før seks måneders alder.

Åtte råd som reduserer risikoen for krybbedød

  • La spedbarnet sove på ryggen. Flere studier viser tydelig at risikoen for krybbedød er mindre hvis barnet sover på ryggen.
  • Unngå å røyke i nærheten av babyen. Risikoen for krybbedød er to til tre ganger større hvis babyen utsettes for tobakksrøyk. Dessuten blir den mer utsatt for luftveisinfeksjoner og astma.
  • Unngå også snus, nikotintyggegummi og nikotinplaster hvis du ammer. Nikotin går over i morsmelken og kan påvirke barnets pustesenter.
  • Amming er bra. Morsmelk antas å redusere risikoen for virusinfeksjoner, som har sammenheng med økt risiko for krybbedød. En baby som ammes, våkner dessuten lettere hvis den rammes av pustestans.
  • La babyen sove i sin egen seng eller i en såkalt bed-in-bed – en madrass eller annen konstruksjon med kanter – i deres seng. Spedbarn under tre måneder bør helst sove i egen seng, men den kan med fordel stå helt inntil din eller partnerens side av sengen.
  • La babyen få smokk når den skal sove. Smokk har vist seg å ha en beskyttende effekt mot krybbedød – selv om man ikke helt vet hvorfor. Men ikke begynn med smokk før ammingen fungerer bra.
  • Sjekk at babyen har passe temperatur når den sover. Spedbarn skal kunne bevege seg og ikke ha for mye klær på seg. Sjekk om babyen er svett i nakken, og ta av litt klær hvis den kjennes for varm ut.
  • Pass på at babyen har ansiktet fritt når den sover, og at puten eller dynen aldri kan dekke babyens ansikt. Unngå å ha mange myke ting, for eksempel kosedyr, i babyens seng.

Mageleie i våken tilstand er bra for barnets utvikling

Når babyen har blitt noen måneder gammelt, kan den innimellom ligge på siden eller på magen når den er våken. Det er gunstig for utviklingen og styrker muskulaturen. Ulike stillinger gjør dessuten at babyens hode blir mindre flatt bak eller på den ene siden. Snu babyen forsiktig over på ryggen hvis den sovner.Det kan være betryggende å vite at små babyer klarer å vri hodet til siden hvis de må kaste opp. Når babyen er så stor at den kan snu seg selv, kan den sove på magen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...