_mgl3031_articleimage

Vondt i magen hos nyfødte og spedbarn

At babyen har vondt i magen, er ofte helt normalt, men det kan likevel gjøre foreldrene urolige. Vi har listet opp forskjellige ting som kan forårsake magesmerter og når man bør søke hjelp.

At et spedbarn har perioder med mageknip er ofte helt normalt. Også den lille magen trenger å venne seg til et liv utenfor livmoren. Men som forelder er det vanlig å kjenne seg både hjelpeløs og frustrert, siden en baby med magevondt kan gråte unormalt mye. Småbarn som har passert spedbarns stadiet kan også ofte få vondt i magen. Vanligvis er det ikke farlig, men går over av seg selv. Det kan imidlertid være fint å vite hva man bør være ekstra oppmerksom på.

Mageknip hos spedbarn

Spedbarn får ofte vondt i magen, siden tarmsystemet først må venne seg til å håndtere brystmelk eller morsmelkerstatning. Det er kanskje ikke så rart. Etter å ha fått næring gjennom en navlestreng, skal plutselig et komplekst system settes i gang, som inkluderer magesekk og tarm. Tarmen som dessuten ofte ikke er helt utviklet. Så en følsom babymage kan ha det litt strevsomt før alt faller på plass. Av og til kan mageknip også skyldes at babyen svelger mye luft i forbindelse med amming og flaskemating, noe som gjør at barnet får ekstra mye luft i magen. En annen årsak, som ikke er like vanlig, er at den lille er følsom for enkelte matvarer, for eksempel kumelk.

Spedbarnsmassasje, kan være effektivt for å lindre mageknip. Legg babyen på ryggen og lag små sykle-/løpebevegelser med beina før du skyver beina forsiktig opp mot magen. Helsestasjonen kan helt sikkert demonstrere dette for deg.

Kan det være kolikk?

En del nyfødte har vondt i magen med jevne mellomrom gjennom hele døgnet, men det aller vanligste er at det forverres om kvelden og om natten. At en baby har vondt i magen om natten, trenger ikke å bety kolikk, men hvis barnet skriker i flere timer, gjennom flere uker på omtrent samme tidspunkt på døgnet – kan det være spedbarnskolikk, eller tremånederskolikk, som det også kalles.

Vondt i magen kan skyldes forstoppelse

En av de vanligste grunnene til at litt eldre barn har vondt i magen, er at de har fått hard mage og har problemer med å bæsje. Det kan skyldes både livsomstillinger og endringer i kosten, for det meste er forstoppelse svært uvanlig hos barn som utelukkende ammes. Les flere tips om hvordan du hjelper et barn som har forstoppelse.

Vondt i magen kan skyldes uro eller stress

Hjernen og magen henger tett sammen. I tarmene har vi nemlig mange nervetråder som kommuniserer med hjernen. Når vi er stresset eller urolige, kan magen eller tarmen også reagere, for eksempel med mageknip eller forstoppelse. Og ja, også spedbarn kan faktisk føle stress, for eksempel hvis de ikke får tilstrekkelig med nærhet. Hos litt eldre barn kan det ofte handle om forskjellige typer omstillinger, som å begynne i barnehage, flytte eller reise på ferie. Tenk over om det er noe som har skjedd i barnets liv som kan være grunnen til at magen gjør vondt.

Av og til er det ikke magen det gjelder

Det er vanskelig for små barn å gi en nøyaktig beskrivelse på hva som faktisk gjør vondt. Små barn kan fort peke mot magen hvis de for eksempel har vondt i foten. Da må de voksne være litt oppmerksomme og følge med på barnets tilstand. Er barnet feberfritt, spiser og har normal avføring, er det som regel ingen fare. Men hvis smerten ikke går over, bør du kontakte legen. Er babyen liten, kan du snakke med helsestasjonen.

Når skal jeg oppsøke hjelp ved mageknipe?

Det er ikke så vanlig, men av og til kan smerter i magen hos barn skyldes sykdom, for eksempel urinveisinfeksjon. Det kan også være lysken/pungen som gjør vondt, men det er som regel vanskelig for barnet å beskrive dette. Ofte vil smertene da uttrykkes som vondt i magen. Rådfør deg alltid med lege hvis:

  • Barnet får feber uten forkjølelsessymptomer sammen med vondt i magen.
  • Smertene kommer i tydelige intervaller.
  • Smertene ikke går over i løpet av et par dager eller forverres.
  • Barnet nekter å spise, kaster opp og har vondt i magen – uten at det ser ut til å være omgangssyke.
  • Barnet har blod eller slim i avføringen.
  • Du kjenner deg urolig og har en følelse av at noe ikke er helt som det skal.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel