close

Den gode desserten

Barn har godt av dessert – så lenge den er sunn. Frukt og bær er fint, men dropp sjokoladepudding og is. Småbarn bør heller ikke spise salt snacks som potetgull.

Du trenger ikke lære barn å like søtsaker.

De venner seg til søt smak helt fra starten av, siden morsmelken er søt. Du gjør barnet en stor tjeneste ved å vente så lenge som mulig med å introdusere godteri, kaker og rosiner. Det høres kanskje trist ut, men det er helt unødvendig med godteri og sukker.
Les også: 20 gode råd om barnemat

Eplebåter og bananskiver
Som snacks kan du gi barnet usøtede kjeks eller en bit agurk, eple eller annen frukt. Små barn synes ofte det er gøy med båter av epler og pærer eller bananskiver. De er lette å både holde og spise.Det er populært å gi små barn rosiner som snacks, men de fester seg lett i tennene og inneholder veldig mye sukker.

Unngå sukkerbomber som mellommåltider
Man tenker ofte ikke over at det er mye sukker i fruktyoghurt, yoghurtdrikker, frokostblanding, jus, risdesserter og mange ferdige snacks for barn. I stedet for fruktyoghurt kan du for eksempel gi barnet naturell yoghurt eller surmelk blandet med frukt eller bær. Frokostblanding og müsli finnes i varianter som ikke inneholder så mye sukker.

Dessert – så klart!
Dessert anbefales etter både lunsj og middag. Men det betyr ikke is, kake eller sjokoladepudding. Mos av frukt eller bær smaker godt og inneholder massevis av vitaminer. Server smoothie eller fruktsalat som dessert i stedet for is og andre søtsaker.
C-vitamin hjelper kroppen med å ta opp jern, som også er viktig i denne alderen. Frukt, bær og usøtet fruktpuré passer fint sammen med jernberiket grøt. Gjem syltetøyet.

Drikk vann til måltidene
Ingenting slår vann til måltidene. Dessuten er vann den beste drikken å slukke tørsten med. Du kan introdusere vann i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning fra sju måneders alder.

Jo lenger du venter med å gi barnet sukker, jo bedre er det for tennene. Du vil sannsynligvis ikke kunne unngå søtsaker i all fremtid. Men når du begynner å gi barnet godteri, bør du bare gjøre det ved spesielle anledninger. Det samme gjelder brus, jus og andre sukkerholdige drikker.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...