close

Hvis babyen får trøske i munnen

Plutselig er ikke babyens lille tunge lenger rosa, men hvit. Da er det ikke helt usannsynlig at babyen har fått trøske i munnen. Det er en vanlig, overflatisk soppinfeksjon i munnen på spedbarn.

Hvis du ser et hvitt utslett eller hvitt belegg på tunga, i ganen eller på innsiden av kinnene, er det sannsynligvis snakk om trøske. Trøske – eller oral candidose, som det også kalles – er en slags sopp som forekommer naturlig i babyers munnflora, men som i perioder kan komme i ubalanse. Da kan trøsken spre seg i munnen. Vanligvis går det over av seg selv, uten at man trenger å gjøre noe. Men iblant dannes det så mye sopp at det kan gjøre vondt når barnet skal spise, og da må det behandling til. Husk at soppen også kan spre seg til brystet til en ammende mor.

Behandling av trøske hos babyen

Som sagt forsvinner trøsken oftest av seg selv, uten behov for behandling. Hvis du vil, kan du prøve å vikle litt gasbind eller et håndkle rundt fingeren, fukte det med kullsyrevann og deretter gni fingeren forsiktig over slimhinnene i babyens munn. Denne metoden har ingen dokumentert effekt, men en del opplever at det hjelper. Det varierer hvor lenge babyer har trøske, men et par uker er ikke uvanlig. Hvis det varer lenger og soppen ikke vil forsvinne, eller hvis babyen har det vondt og får problemer med å spise, bør trøske behandles med reseptbelagt medisin. Snakk med eller fastlegen, så hjelper de deg. Iblant kan trøske også spre seg via fordøyelsessystemet og forårsake en soppinfeksjon i baken på barnet. Da pleier stumpen å bli blank og rød. Hvis det skjer, bør du også kontakte helsestasjonen eller fastlegen for å få hjelp med behandling.

Kok tåteflaske og smokker – og følg med på brystene

Hvis babyen får flaske eller bruker smokk, kan du redusere risikoen for langvarig trøske ved å koke smokken eller flasken i vann en stund hver dag. I tillegg bør du unngå å suge smokken ren selv hvis den for eksempel har falt ned på bakken. Da kan nemlig også du få trøske i munnen, for det er smittsomt selv om det ikke er farlig.

Hvis du ammer en baby med trøske, bør du rengjøre brystene før og etter amming for å redusere risikoen for at soppinfeksjonen overføres til deg. Det kan nemlig medføre ubehag i form av kløe og brennende smerte i brystene. Hvis det skjer, er det viktig at både mor og barn behandles for trøske.


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...