close

Trøske på tungen

Plutselig stikker babyen ut en liten hvit tunge i stedet for en rosa. Trøske er en soppinfeksjon i munnen som mange spedbarn får. Hvis babyen får sopp i munnen, pleier det imidlertid ikke å skape problemer. Behandlingen handler vanligvis om å hindre at også mor får trøske.

Hvis babyen har hvitt utslett eller et hvitt belegg på tungen, i ganen og på innsiden av kinnene, er det sannsynligvis snakk om trøske. Det er en vanlig soppinfeksjon som oftest angriper babyens tunge og/eller innsiden av kinnene. Den legger seg som et hvitt belegg på slimhinnene, som blir røde og irriterte. Hvis det dannes mye sopp, kan babyen få problemer med å spise.

Slik behandler du trøske

Oftest forsvinner trøske av seg selv uten behandling. Du kan prøve å vikle litt gasbind eller et håndkle rundt fingeren, fukte det med kullsyrevann og deretter gni fingeren forsiktig over slimhinnene i babyens munn. Denne metoden har ingen dokumentert effekt, men en del opplever at det hjelper.

Mer alvorlige soppangrep bør behandles med soppmiddel. Spør på helsestasjonen hvilket middel du bør bruke. Hvis babyen bruker smokk, bør smokkene kokes daglig.

Trøske i babyens munn kan også føre til en kløende soppinfeksjon i baken, siden infeksjonen spres gjennom fordøyelsessystemet. Ta i så fall kontakt med helsestasjonen.

Mor kan også få trøske

Mor kan også få trøske på brystvortene, i munnen og i skjeden. Hvis du får trøske på brystvortene, kan det gjøre vondt å amme. Soppen kan i verste fall spre seg til melkegangene og forårsake smertefulle soppinfeksjoner som er vanskelige å behandle. 
Du kan da få kløe og kjenne en brennende og stikkende smerte. Snakk med lege, jordmor, ammehjelper eller helsesøster om behandling hvis du har noen av disse symptomene. Da er det viktig at både du og babyen får behandling.

Hvis babyen får tåteflaske, kan du redusere risikoen for fortsatt infeksjon ved å koke smokken og flasken i vann hver dag, og ikke selv suge ren smokken hvis den for eksempel har falt ned på bakken.

Hvis du selv har symptomer på trøske, men ikke har smerter, kan du behandle brystvortene på samme måte som du behandler babyens munn.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...