close

Bæresele og bæresjal

En bæresele på magen eller et bæresjal er et fantastisk hjelpemiddel de første månedene. Barnet får mulighet til å være tett inntil deg, samtidig som du får mer frihet og lettere kan bevege deg.

En bæresele på magen eller et bæresjal er en god løsning. En sele eller et sjal roer og omslutter barnet, vugger det stille når du beveger deg, og gir deg større bevegelsesfrihet. Det nyfødte barnet vil gjerne være så tett inntil deg som mulig de første månedene av livet. Å kjenne kroppsvarmen og lukten din samt høre hjertet ditt slå er både koselig og beroligende.

Hjelp til å bære barnet

De fleste synes det er en herlig følelse å bære sitt nyfødte barn. Et bærehjelpemiddel kan være en god investering hvis dere vil ha et alternativ til å bære barnet på armen. Det er trygt og godt for barnet å være tett inntil forelderen, og det virker ekstra beroligende på barn som har vanskelig for å finne roen.

Kroppskontakten og bruksanvisningen viktig

De fleste studier viser at tidlig øyekontakt og nær kroppskontakt mellom foreldre og nyfødte barn skaper en tett samhørighet som er gunstig både for barnets utvikling og for fellesskapet i familien. Å bære barnet ser ut til å være viktigst de første seks månedene. I dag finnes det et stort utvalg av bæreseler og bæresjal på markedet. Hva man velger, er en smakssak. Les bruksanvisningen nøye.

Når barnet er 5–6 måneder, er det klart til å vende blikket ut mot verden. Følg med på om barnet viser tegn til uro, og begynn med korte perioder om gangen for å venne barnet til endringen. Alle nye inntrykk og det generelle virvaret som møter spedbarnet, kan virke overveldende og gjøre barnet trøtt. Du kan fortsette å bruke bæresele eller bæresjal så lenge ryggen din tåler det, eller til barnet har nådd maksimalvekten.

Bæresjal

Bæresjal fås i både elastisk og vevd materiale. Uansett hvilken type du velger, må du lese bruksanvisningen nøye før du plasserer barnet i sjalet.

I mange kulturer brukes bæresjalet slik at barnet enten ligger eller sitter på mammaens rygg store deler av dagen. Bæresjal kan brukes allerede når barnet er nyfødt, og også til å bære barnet på magen. Da ligger barnet sammenkrøpet, akkurat som i mammas mage. Pass på at barnet bæres i en trygg stilling der det kan puste fritt.

Det er viktig å knyte bæresjalet riktig og sjekke at barnet ikke blir for varmt. Når barnet blir litt større, kan det selv bevege seg og skifte stilling ved behov. Vær alltid oppmerksom på barnets signaler. Husk at det er bæresjalet som skal tilpasses barnet, og ikke motsatt. Når barnet blir større, kan det også sitte mer oppreist og se ut mot verden.

Bæresele

Det finnes mange typer bæreseler, men velg en som gir god støtte til rygg og nakke, og der barnets bein og armer har full bevegelsesfrihet. Dette er viktig for både varmeregulering og tarmfunksjon. Husk også å velge en bæresele som kan justeres etter hvert som barnet vokser.

Det første halvåret skal barnet alltid sitte med ansiktet vendt mot magen din, og i en høyde der du kan kysse det på hodet. Sjekk at hodet har god støtte. Hvis du bruker bæresele på magen, må du ikke la barnet sitte altfor lenge i den i begynnelsen. Spedbarn klarer ikke å skifte stilling uten hjelp, og lange perioder i selen kan belaste barnets rygg, bein og hofter. Følg også alltid med på om barnet signaliserer ubehag, for eksempel ved å bli mer urolig, skjære grimaser, gråte, gi uttrykk for misnøye eller prøve å skifte stilling.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...