190910_libero_image_069-final_Desktop

Bæresele og bæresjal

En bæresele eller et bæresjal kan være et fantastisk hjelpemiddel de første månedene. Da kan du ha barnet så nær deg at hen hører hjerteslagene dine. Og som en ekstra bonus har du begge hendene frie!

Små babyer liker nærhet og å bli båret. Overgangen fra mors mage til verdenen utenfor er stor. Derfor setter de fleste babyer pris på nærhet. Det er kjempekoselig å holde et lite barn i armene, men det kan bli tungt i lengden. Dessuten kan det hende du trenger armene til andre ting. Å bære et nyfødt barn i bæresjal eller bæresele kan derfor være en god løsning for dere begge.

Selv om du ikke bærer barnet hud mot hud, kan et bæresjal, en bæresele eller en ringslynge omslutte babyen og skape en følelse av trygghet. Babyen vugges av bevegelsene dine, kjenner kroppsvarmen din, hører hjertet ditt slå og kjenner den unike duften av deg – alt dette bidrar til tilknytning. At du i tillegg får mulighet til å bruke armene, er heller ikke til å kimse av. 

Bæresjal eller Bæresele til nyfødt

De fleste synes det en fantastisk opplevelse å bære sitt nyfødte barn, og du kan bruke både bæresele og bæresjal til nyfødte. Når det gjelder bæreseler, finnes det ulike modeller. Noen av disse er tilpasset de minste barna. Et bæresjal kan knytes på ulike måter avhengig av barnets alder. Hva du velger, er en smakssak. Hvis du tror du vil bli stresset av å knyte et bæresjal når babyen gråter, bør du kanskje satse på en sele. Men hvis du setter pris på mulighetene til tilpassing, er et sjal kanskje et bedre valg. Uansett hva du velger, er det viktig å lese instruksene nøye, slik at den lille krabaten sitter trygt.

For nyfødte barn er det viktig at ansiktet vender mot deg som forelder. Barnet føler trygghet når hen kan ha øyekontakt med deg og se deg når hen titter opp. At du i tillegg kan gi barnet et lite kyss i pannen bare ved å bøye lett på nakken, er en herlig bonus.

På tide med ny utsikt – når kan en baby sitte forover i bæresele?

Når barnet blir 5–6 måneder, er det på tide å vende blikket ut mot verden. Å sitte forover i en bæresele gir babyen et helt nytt syn på virkeligheten. Men følg med på om barnet viser tegn til uro, og begynn med korte perioder om gangen for å venne hen til endringen. Alle nye inntrykk og det generelle virvaret som møter den lille, kan virke overveldende og gjøre barnet trøtt. Det samme gjelder bæresjal: Selvsagt kan babyen sitte forover, men du må huske at det kan bli mye nytt for et lite hode. En annen mulighet er å bære barnet på ryggen i bæresele, bæresjal eller ringslynge. Det er ingen aldersgrense for hvor lenge et barn kan sitte i bæresjal eller bæresele. Det avhenger av hvor lenge ryggen din orker å bære barnet, eller hva som er maksimalvekten for selen eller sjalet.

Bæresjal

De fleste bæresjal er laget i elastisk materiale, men noen består av ull eller vevd bomullstøy. Det finnes også ringslynger som knytes ved hjelp av en ring. Uansett hvilken type sjal du velger, må du lese bruksanvisningen nøye før du plasserer babyen i bæresjalet. Venter du tvillinger og ønsker å bruke bæresjal, må du dobbeltsjekke at du finner et som har plass til to små barn samtidig.

I mange kulturer brukes bæresjalet slik at barnet enten ligger eller sitter på morens rygg store deler av dagen. Bæresjal kan brukes til nyfødte og også til å bære barnet på magen. Da ligger barnet sammenkrøpet, akkurat som i mors mage. Husk å passe på at babyen bæres i en trygg stilling der hen kan puste fritt. Det går som regel fint å amme i bæresjal hvis du ønsker det – men det krever litt øvelse (i likhet med amming generelt).

Når du bærer babyen i et sjal, er det som regel enkelt å følge med på hvordan den lille kroppen har det. Men sjekk likevel at babyen ikke blir for varm. Når barnet blir litt større, kan det selv bevege seg og skifte stilling ved behov, men for en bitte liten tass er det vanskelig. Vær med andre ord alltid oppmerksom på barnets signaler. Husk at bæresjalet skal tilpasses til barnet, og ikke omvendt.

Hvordan knyte et bæresjal?

I starten kan det være litt vanskelig å knyte et bæresjal, men som med alt annet man gjør ofte, sitter det snart i fingrene. Kjøper du et nytt bæresjal, følger det med tydelige instruksjoner. Men hvis du kjøper et brukt sjal som mangler bruksanvisning, kan du for eksempel spørre om noen på helsestasjonen kan vise deg hvordan du knyter sjalet. Eventuelt kan du lete etter detaljerte instruksjonsfilmer på nettet. Det finnes også kurs i bruk av bæresjal. Da går man enda mer i dybden på ergonomi og sikkerhet.

Bæresele

Det finnes mange ulike typer bæreseler, og det kan være vanskelig å vite hvilken som passer best. Det er viktig å velge en som gir god støtte til babyens rygg og nakke, og der bein og armer har full bevegelsesfrihet. Dessuten kan det være lurt å tenke litt langsiktig og velge en bæresele som kan justeres etter hvert som barnet vokser.

Akkurat som med bæresjal finnes det også bæreseler for tvillinger, og det pleier å fungere helt utmerket å amme i bæresele. I hvert fall når man har øvd litt på det.

Det første halvåret skal barnet alltid sitte med ansiktet vendt mot deg, og i en høyde der du kan kysse det på hodet. Siden den nyfødte babyen har et veldig tungt hode og veldig lite nakkemuskler, er det viktig at hodet har god støtte.

I starten bør babyen sitte i bæreselen bare i korte stunder om gangen. Spedbarn kan nemlig ikke skifte stilling uten hjelp. Blir barnet sittende lenge i selen, kan det være tungt for ryggen, beina og hoftene. Følg også alltid med på om barnet signaliserer ubehag, for eksempel ved å bli mer urolig, skjære grimaser, gråte, gi uttrykk for misnøye eller prøve å skifte stilling. Da er det sannsynligvis på tide å ta barnet ut av selen.

Del artikkel