close

Prikker eller utslett?

Som foreldre bruker man mye tid på å prøve å identifisere ulike prikker og utslett, kanskje mer enn man skulle ønske. Nedenfor finner du en liste over ulike ting som ofte dukker opp på babyhud.

Varmeutslett

For spedbarn er det vanskelig å regulere kroppstemperaturen, og de kan få midlertidig utslett som skyldes varme eller fuktighet. Denne formen for utslett er vanligst på brystet, på halsen og under armene. Det er helt ufarlig og forsvinner vanligvis like raskt som det dukker opp.

Sopp

Ved soppangrep blir stumpen blank og rød, og barnet får vondt. Noen ganger ser man et hvitaktig belegg i hudfoldene. Den beste måten å forebygge soppinfeksjon hos spedbarn på er å lufte disse hudfoldene ofte, siden det ofte vil være fuktighet der. Hvis soppen har fått feste, bør den behandles. Ta i så fall kontakt med helsestasjon eller lege.

Prikker og utslett

Det er vanlig at nyfødte babyer har prikker eller utslett. De fleste er helt ufarlige.

  • Milier er bitte små, hvite talgprikker som vanligvis dukker opp på babyens nese eller kinn. De forsvinner som regel av seg selv i løpet av 1–2 måneder.
  • Over halvparten av alle nyfødte barn får såkalt nyfødtutslett (erythema toxicum) et eller annet sted på kroppen. Det består av røde flekker på 2 til 10 millimeter. Ofte ser man også små prikker som blir gulhvite når man trykker på huden. Nyfødtutslett forsvinner vanligvis etter noen få dager.
  • Hormonutslett, eller "babykviser", er små, rødlige prikker som babyen kan få de første månedene. De kan være litt gule på toppen og se ut som små kviser. Utslettet forsvinner av seg selv.

Ulike typer fødselsmerker hos barn

  • Storkebitt kaller man de røde, flate merkene som man ser i nakken på mange nyfødte barn, og som er en samling utvidede blodårer. De kan bli værende i flere år. Storkebitt kan også forekomme i pannen eller på øyelokkene, men der forsvinner de vanligvis raskere. Merkene synes ofte ekstra godt når barnet gråter. De fleste storkebitt forsvinner i løpet av et par år.
  • Mongolflekker er blåfargede hudområder, vanligvis i korsryggen og i baken. Flekkene forekommer oftest på barn med mørke pigmenter og blekner med alderen.
  • Jordbærhemangiom er en rød flekk bestående av et nøste utvidede blodårer under huden. Det dukker som regel opp i løpet av de første seks månedene og forsvinner etter noen år.
  • Brune fødselsmerker forsvinner som oftest ikke med tiden. De er vanligvis helt ufarlige i barneårene.
  • Pigmentforandringer som kalles "café au lait-flekker", er en form for ufarlige, lysebrune fødselsmerker. Hvis barnet har mange slike, kan det i enkelte tilfeller være et tegn på annen sykdom. Spør helsesøster om råd.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en hudsykdom som både kan ha arvelige årsaker og skyldes miljøfaktorer. Den begynner ofte som små flekker med tørr hud på barnets kinn og kan senere dukke opp på halsen, på brystet, på magen og i bleieområdet. Eksemen ser ut som tørt, rødt utslett og er iblant flassende eller væskende. Når barnet er rundt to år, går det som regel over til å bli kløende eksem i bøyefurene, for eksempel i knehasene, på innsiden av albuene og på innsiden av håndleddene.

Atopisk eksem bør undersøkes av lege og behandles regelmessig med fet krem, i enkelte tilfeller kortisonkrem. Eksemhud bør ikke vaskes altfor ofte med såpe og vann, siden det tørker ut huden enda mer. Det er også viktig å bruke parfymefrie produkter.

Matallergi eller elveblest

Overfølsomhet mot mat eller medisin kan forårsake utslett på barnets hud. Når utslettet danner blekrøde eller hvite områder som endrer størrelse og form, kalles det elveblest. Matutslett hos spedbarn kan for eksempel skyldes allergi mot proteiner i morsmelkerstatning basert på kumelk, eller at mammaen har spist noe som har gått over i morsmelken og forårsaket en reaksjon hos barnet. Ved elveblest frigjøres stoffet histamin, som gir en intens kløe. Elveblest forsvinner vanligvis i løpet av 24 timer, men kan da dukke opp på nye steder. Hvis det blir for plagsomt eller du merker at barnets allmenntilstand påvirkes, bør dere oppsøke lege umiddelbart.

Les mer om matallergi og matvareintoleranse.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...