08_massage_0255_desktop

Utslett og prikker hos barn og babyer

Å prøve å identifisere røde prikker og kløende utslett hos barnet er noe man som foreldre ender opp med å gjøre ganske ofte . Her får du hjelp med å kjenne igjen ulike typer utslett hos babyer og små barn, og hva de kan skyldes.

Barnets hud er tynnere enn din – faktisk bare halvparten så tykk. Derfor er den også mer følsom, og mange små barn får utslett i løpet av de første leveårene. Det skal ikke mye til før en baby får utslett, og det kan skyldes nesten hva som helst, fra hormoner og eksem til varme, soppinfeksjon og mat. En del barnesykdommer gir utslett, såkalt virusutslett. Det er smittsomt og dukker ofte opp i kombinasjon med feber.
Siden babyhuden er så følsom, er dette noe helsestasjonen følger nøye opp, og sammen kan dere diskutere årsaker og eventuelle behandlinger i form av kremer eller salver.

Milier og hormonutslett hos nyfødte babyer

Allerede som nyfødte kan barn få prikker eller utslett. De fleste er helt ufarlige, smitter ikke og krever heller ingen behandling. De vanligste er:

  • Hormonutslett eller «babykviser» – eller erythema toxicum neonatorum, som det egentlig heter – er en reaksjon på det nye miljøet babyen møter utenfor magen. Utslettet består som regel av små nupper, som etterhvert blir pussholdige og ligner på små kviser. Utslettet kan flytte på seg, og mengden varierer. Det kan dukke opp alt fra noen få kviser til veldig mange. Hormonutslettet forsvinner av seg selv etter hvert som babyen venner seg til de nye omgivelsene, som regel i løpet av en uke.
     
  • Milier er bitte små, hvite talgprikker som vanligvis dukker opp på babyens nese eller kinn. De forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av 1–2 måneder.

Varmeutslett hos baby er vanlig

Varmeutslett dukker lett opp. For barn er det nemlig vanskelig å regulere kroppstemperaturen, og det kan føre til forbigående utslett som skyldes varme og fuktighet. Utslettet er spesielt vanlig på brystet, på rumpa, på beina, på halsen og under armene. Som regel forsvinner det like fort som det kommer, og det er helt ufarlig.

Bleieutslett og soppinfeksjon

Bleieutslett er en vanlig tilstand der huden i bleieområdet blir rød og irritert, fordi den lukkes inne i et tett og fuktig miljø. Huden kan også irriteres av urin og avføring, eller såpe og vann som fjerner naturlige fettstoffer fra huden. Bruk gjerne babyolje til å vaske med istedenfor såpe. Den beste måten å forebygge bleieutslett på er å skifte bleiene ofte, lufte hudfoldene og la babyen ligge en ekstra stund på stellebordet uten bleie. Dersom disse tiltakene ikke hjelper kan utslettet være soppinfisert. Ved soppinfeksjon ser man vanligvis røde hissige flekker med skarpe kanter på babyens rumpe, som er vonde. I slike tilfeller, bør bleieutslettet behandles. Det kan være nødvendig å bruke soppmiddel eller kortisonkremer. Ta i så fall kontakt med helsestasjon eller lege.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er et utslett som vanligvis er tørt, rødt og kløende. Atopisk eksem kan skyldes både arv og miljø. Ofte dukker det opp allerede i barnets første leveår. Hos litt eldre barn dukker utslettet ofte opp i knehasene, ved anklene og på innsiden av albuene. Da kaller man det for eksem i bøyefurene.

Elveblest hos barn

Elveblest pleier å klø veldig. Det skyldes at stoffet histamin frigjøres og forårsaker en kraftig kløe. Utslettet kan skyldes mange ulike ting, for eksempel overfølsomhet mot mat, men også reaksjoner på for eksempel legemidler eller kulde. Les mer om elveblest hos barn og hva du bør være oppmerksom på.

Brennkopper – impetigo

Impetigo, som utslettet egentlig heter, er en overfladisk infeksjon i huden som oftest forårsakes av stafylokokk-bakterier. Det er vanligst hos barn, men også voksne kan få brennkopper. Utslettet begynner ofte med en rød prikk et sted i ansiktet, som etter hvert utvikler seg til en blemme. Ofte dukker det opp det flere, spesielt i tørr eller sår hud. Når blemmen sprekker danner de som regel et klissete belegg og en gul skorpe. Så lenge utslettet er fuktig, er brennkopper smittsomt. De kan være litt vanskelige å bli kvitt, men ofte hjelper enkle tiltak som god håndhygiene og rensing av utslettet. På helsenorge.no finner du informasjon om hvordan du renser brennkopper.

Ringorm gir flassende hud

Utslettet ringorm forårsakes av en hudsopp som smitter mellom mennesker eller via dyr. Ringorm gir flassende hud og begynner ofte som et rundt, kløende utslett som blir større og senere blir ringformet. Derav navnet. Oftest sitter det på armer, bein, bryst eller ansikt. Det kan bli mye utslett, og for å bli kvitt det trenger man som regel behandling med et soppmiddel. Hvis du tror barnet har ringorm, bør du kontakte fastlegen.

hudskolen vår kan du lese mer om hvordan man best tar vare på følsom babyhud.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel