packNB1_3907_Desktop

Sex etter fødsel og graviditet

Å føde barn er en stor påkjenning for kroppen, og det kan ta tid før man orker å tenke på sex etter fødselen. Men når er kroppen egentlig klar, og hva kan man gjøre hvis man mister sexlysten?

Det finnes ingen regel for når man kan ha sex etter graviditeten, og det varierer fra person til person når lysten dukker opp igjen etter en fødsel. Det avhenger av mange ulike ting, både følelsesmessige og rent fysiske, for eksempel at kroppen til den som har født barnet, må leges. Hvordan sexlivet har vært før eller under svangerskapet, har ikke nødvendigvis noe å si for hvordan det blir når barnet er født. Det er nemlig mange ulike ting som spiller inn, ikke minst hvor komplisert fødselen har vært, og hvor lang tid det tar før kroppen er leget og restituert. Å gå rundt og lure på hva den andre føler og tenker i et parforhold, kan være frustrerende. Et hett tips er derfor å snakke med hverandre med en gang tankene dukker opp. På den måten kan dere unngå misforståelser og at sex blir et følsomt tema.

Når kan man ha sex etter fødsel?

Etter å ha vært gjennom en fødsel må kroppen leges og restitueres. Etter en vaginal fødsel er underlivet hovent og kan føles ømt og irritert hvis det har oppstått rifter. Kroppen kan dessuten føles helt utkjørt lenge etterpå. Også keisersnitt påvirker sexlivet, og det er vanlig å føle et visst ubehag i magen i et par måneder etter fødselen.

Så lenge den som har født, har renselse, skal man unngå penetrerende sex (eller bruke kondom) på grunn av infeksjonsrisikoen. Har du født med keisersnitt, må du dessuten unngå alle former for fysisk anstrengelse den første måneden. Det kan være greit å vite at så lenge det føles bra, tar ikke kroppen skade av sex. Men – og dette er veldig viktig – sex har man fordi det føles godt. Det skal ikke gjøre vondt! Kroppen og underlivet kan føles mer spent enn vanlig, men du trenger ikke presse deg til sex fordi du tror det er normalt at det gjør vondt i begynnelsen. I så fall er jo hele poenget med sex borte. Da er det bedre å vente litt, og hvis du er i tvil om kroppen er leget, bør du bestille en undersøkelse hos jordmor eller lege. Ammer du, kan det hende at slimhinnene blir litt tørrere på grunn av østrogenmangel. Da er et godt tips å prøve med glidemiddel.

Hvor lang tid kroppen trenger for å hente seg inn igjen, avhenger av en rekke faktorer – ikke minst hvor komplisert fødselen var, og om du har sting i underlivet. Ofte tar det flere måneder før kroppen føles omtrent som den gjorde før du fikk barn. Musklene i skjeden vil hente seg inn igjen, men det er også viktig å trene opp bekkenbunnen, og kanskje også finne ut hvordan du kan slappe av hvis den er overspent.

Hvordan få tilbake sexlysten?

En kropp som nettopp har født, er dessuten full av hormoner som kan påvirke sexlysten. Hormonene pleier å komme ned på normalt nivå cirka et halvt år etter fødselen, men det er flere ting som spiller inn når det gjelder lyst. Ikke minst søvnmangel og en baby som stadig vekk våkner eller gråter, noe som selvsagt påvirker alle foreldre. Som par står dere altså overfor flere ting som dreper sexlysten, og det kan være godt å vite at det er helt normalt. Det er svært få personer som har et blomstrende – eller aktivt – sexliv som nybakte foreldre. Men det vil bli bedre etter hvert. Dessuten kan man jo ha et intimt forhold selv om man ikke har samleie stadig vekk. Ofte er det sånn at når presset om å ha sex blir mindre, øker sexlysten. Gjør den ikke det, og du savner sexlysten, kan du prøve å glemme partneren en stund og utvikle lysten på egen hånd først. Kjenn etter hva som vekker lysten, og la den vokse frem i ro og mak. Målet er at du selv skal føle velvære, ikke at du skal kjenne lyst for at noen andre skal føle velvære. Det kan ofte tenne gnisten i samlivet med partneren igjen.

Iblant oppstår det også en seksuell ubalanse i forholdet – når den ene vil mer, og den andre vil mindre. Da må dere snakke ærlig med hverandre om hva dere føler og tenker. Risikoen for misforståelser og krangler er nemlig stor hvis den ene føler seg avvist, og den andre føler seg presset. Dette kan du lese mer om i artikkelen om forholdet i småbarnsårene.

Amming som prevensjon

Hvis du ikke ammer, kan mensen – og dermed muligheten for å bli gravid igjen – komme igjen allerede fire uker etter fødselen. Det kan imidlertid også ta lengre tid, siden alt som har med hormoner å gjøre, varierer fra person til person. Dersom du fullammer og har en baby under seks måneder, og ikke fått mensen tilbake har du en viss beskyttelse mot graviditet– men helt sikker kan man selvsagt aldri være. Det anbefales derfor ikke amming som prevensjon så lenge man ikke synes det er greit hvis man plutselig skulle bli gravid. Eggløsningen skjer jo også før menstruasjonen, så det er ikke så lett å vite når man er fruktbar igjen. Så dersom du vil være helt sikker på å ikke få 2 tette barn bør du bruke en eller annen form for prevensjon. Jordmoren eller legen pleier å ta opp spørsmålet om prevensjon på etterkontrollen, men du kan selvsagt når som helst ta kontakt hvis du har spørsmål om eller behov for prevensjon.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg