close

Sex og lyst etter svangerskapet

For de fleste foreldre er dette en intens periode der de forelsker seg i barnet sitt. Det lille barnet får så mye ømhet og nærhet at sex i en periode lett havner i glemmeboken. Men sexlysten pleier å komme tilbake. Vær tålmodig, og ta vare på nærheten dere imellom.

Kjærlighet til det nyfødte barnet og nærhet til hverandre

Behovet for sex blir kanskje erstattet av andre behov etter en fødsel og etter å ha blitt foreldre. De nye sidene ved å være en familie og være nær hverandre kan være en kilde til mye glede. Små uttrykk for ømhet og omtanke, for eksempel å gi hverandre en oppmuntrende klem etter en krevende natt, er kanskje viktigere enn noe annet akkurat nå.

Dette er en overgangsperiode, og dere behøver ikke å være altfor bekymret. Barn vil ikke være små og våkne om natten i all evighet. Og selv om ikke sex føles så viktig akkurat nå, er nærheten dere imellom noe dere bør bevare. Så ta vare på hverandre. Snakk sammen. Hold rundt hverandre. Hvis dere holder fast ved den nærheten, vil sexlysten komme tilbake.

Nybakte pappaer, partnere og sex

Kanskje snakker vi sjeldnere om mannens eller partnerens sexlyst etter en fødsel. Også den andre personen som er blitt forelder, trenger tid til å venne seg til alt det nye og bli kjent med barnet sitt. Livet forandres, og det er ikke mye som er som før. Å få barn er stort, og rollene i forholdet blir kanskje helt forandret. Mangel på søvn, omsorg for et nytt, lite menneske og tilvenning til nye rutiner er ikke det beste utgangspunktet for sexlyst. Nybakte papper og partnere har ikke alltid lyst på sex, og det må være lov. Alle må få tid til å venne seg til situasjonen.

Nybakte mammaer og sex

Nybakte mammaer har ikke alltid lyst på sex heller, og det er helt naturlig. Her handler det om hva kroppen har vært gjennom, om hva kroppen går gjennom i forbindelse med ammingen, og om den overveldende følelsen det er å plutselig ha et barn. Kroppen trenger tid til å hente seg inn igjen etter fødselen, og kanskje har mammaen også en rift eller et operasjonssår som skal leges. De første månedene etter fødselen er kvinnens kropp full av hormoner som påvirker sexlysten. Etter cirka et halvt år er hormonnivåene igjen normale, men det nye, lille familiemedlemmet kan ha stor innvirkning på både søvn og tid. Snakk sammen, og forsøk å være åpne om behov og ønsker.
Les gjerne også artikkelen om sex etter svangerskapet – kvinnens kropp, som inneholder flere praktiske råd.

Barn medfører en stor omstilling i livet

Sexlysten påvirkes også av trøtthet. Og det finnes vel knapt noen som er trøttere enn nybakte foreldre? Mens dere forsøker å finne dere til rette i de nye rollene og oppfylle barnets behov, får dere kanskje ikke så mye tid til hverandre. Det nye familiemedlemmet krever mye tid og energi, og slik skal det være akkurat nå. Hvis dere savner sexlivet, kan dere tenke over hva dere kan gjøre for å få mer tid sammen og få tilbake sexlysten.

Tips for å få fart på nærheten og sexlivet etter svangerskapet

• Hold rundt hverandre og ligg inntil hverandre uten å fokusere på noe annet enn nærhet. Gi hverandre tid, og vær stille. Iblant våkner kroppen til live igjen hvis den får ro. Hvis ikke lysten tennes, eller bare vekkes så vidt til live, er kanskje ikke tiden helt inne, men dere har uansett fått hvile en stund i hverandres armer. Kanskje fikk dere litt søvn og nærhet?
• Finn på noe morsomt sammen. Gjør ting dere syntes var gøy før dere fikk barn.
• Hvis den ene vil og ikke den andre, kan dere snakke om hva sex og kjærlighet gir og betyr for hver av dere. Noe av lengselen og noen av behovene som finnes i et forhold, kan oppfylles på mange måter.
• Det er heller ingen katastrofe hvis den ene har lyst, og ikke den andre. Det er ikke uvanlig, og de fleste klarer å takle det. God seksuell nærhet oppstår når begge har lyst.
• Gi hverandre ros, komplimenter, oppmerksomhet og iblant en liten overraskelse. Alle mennesker trenger å bli sett, bli hørt og føle seg verdsatt.
• Fortell hverandre hvorfor dere falt for hverandre i utgangspunktet.
• Fordel praktiske gjøremål på en rettferdig måte, slik at begge blir fornøyde med arbeidsfordelingen hjemme.
• Hvis dere ikke har lyst til å ha sex, er det viktig å gi hverandre klemmer og andre former for nærhet: stryke den andre over kinnet, legge en trygg arm rundt den andres skuldre, gi ordentlig øyekontakt, ha en god samtale …
• Snakk med hverandre. Ikke bare om sex, men om alt som er nytt, spennende, annerledes og utviklende. Snakk om barnet og alt som er stort og nytt, men også om det dere var interessert i og snakket om før.
• Hvis dere har kommet inn i en negativ spiral og føler behov for å klage over hvor trøtte og slitne dere er, bør dere i stedet lytte til hverandre og deretter finne frem til konkrete løsninger sammen.
• Selvsagt har man lov til å klage hvis livet er vanskelig, men dere kan bestemme dere for at hver gang dere klager, må dere også si noe positivt, mest for å bryte en eventuell negativ trend. Det er både positive og negative sider ved det meste.
• Finn noen som kan passe barnet innimellom, hvis dere trenger tid for dere selv. Det kan gi ny energi og nytt overskudd i hverdagen.
• Det er vanlig at kvinner som ammer, får litt tørre og ømfintlige slimhinner i skjeden. Det skyldes hormonpåvirkning, og skjeden blir som vanlig igjen etter ammeperioden. Hvis dere får problemer med å ha samleie og det ikke holder med glidekrem, kan dere be jordmor eller lege om råd. På apoteket får du kjøpt reseptfri østrogenkrem som kan være til hjelp i ammeperioden.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...