Libero_Recruitment_2021_12_moms-feeding-baby-at-kitchen-table_Desktop

Finn trygghet i din rolle som forelder

Som nybakt forelder kan det være vanskelig å vite hva som er rett og galt. I dag er det enklere enn noensinne å sammenligne seg med andre foreldre og føle stress når informasjonen strømmer inn fra alle kanter. Det kan ta tid å føle trygghet og finne ut hva som fungerer best for nettopp deg og ditt barn. Vi har snakket med psykologene og foreldrene Helga Johnsson Wennerdal og Clara Zelleroth, som har skrevet en bok om å trives i foreldrerollen, for å få tips om hvordan du får det til.

Kritiske kommentarer og råd man ikke har bedt om

Når man har fått barn, er det ikke uvanlig å bli utsatt for kritiske kommentarer og råd man ikke har bedt om. Og som nybakt forelder kan man være ekstra mottakelig og sårbar.

– Hvis du tør, kan det være smart å sette ord på følelsene dine og forklare hvorfor du ble lei deg, slik at det ikke gjentar seg. Velg også ut 1–3 personer i din nærmeste krets som du stoler på, og lytt deretter bare til dem. Det kan for eksempel være en nær venn, en helsesøster eller dine egne foreldre. Lukk ørene når du får råd fra andre enn dem. Du er den som best kjenner din egen situasjon, sier Clara.

"Å bekrefte og lytte når noen har det vanskelig, er det som betyr aller mest. Du vet aldri hvordan noe blir oppfattet, uansett om det egentlig var godt ment."

Det er også viktig å tenke seg om en ekstra gang før man selv gir råd til en annen forelder.

– Prøv å stå imot lysten til å gi råd ingen har bedt om, selv om det har fungert for deg. Gjør det til en vane å bare lytte, vise at du skjønner, og være forståelsesfull. Å bekrefte og lytte når noen har det vanskelig, er det som betyr aller mest. Du vet aldri hvordan noe blir oppfattet, uansett om det egentlig var godt ment. Fortell i stedet om noe du selv synes er vanskelig, for å skape en følelse av samhørighet, forklarer Helga.

"Vi lever også i en tid der vi får innblikk i andre familiers tilsynelatende perfekte liv via sosiale medier."

Den farlige sammenligningen – når alle andre fremstår som perfekte

Folk sier ofte at alle barn er ulike. De glemmer ofte at det samme gjelder foreldrerollen.

– Spør deg selv hvem sine forventninger du egentlig lever opp til. Om man er en god mor eller far, har ingenting å gjøre med hvordan bildet av foreldrerollen ser ut. Reflekter over hva nettopp du synes er viktig, og hvordan du vil være som forelder. Man ser aldri hele bildet av andre foreldre, så glem hva andre forventer, og hva andre gjør, sier Clara.

Vi lever også i en tid der vi får innblikk i andre familiers tilsynelatende perfekte liv via sosiale medier.


I det minste tror vi at vi får innblikk, siden hjernen vår summerer og legger sammen alt den ser. Helga og Clara forklarer begrepet "addisjonsstress", som da oppstår.

– Rent rasjonelt forstår vi at vi ser mange ulike personer, og at ingenting kan være så fantastisk hele tiden. Vi ser at noen drar på spa med partneren, at en annen har et barn som alltid spiser grønnsaker, og at en tredje alltid er engasjert til stede på fotballtreninger. Da har hjernen lett for å legge sammen alle bildene til en helhet og sammenligne den med sin egen situasjon. Slutt å følge personer som bidrar til at du føler deg utilstrekkelig. Sett dem på pause. Du trenger ikke få med deg alle øyeblikksbilder.

I dag har vi også tilgang til enorme mengder informasjon, på godt og vondt. Å velge ut hva som er sant og riktig, er ikke alltid så lett.

– Det er ditt ansvar å sortere ut den informasjonen som er riktig for nettopp deg. Det kan være farlig å surfe rundt, siden du ikke vet hva rådene er basert på. Det kan virvle opp følelser av skyld og skam. Husk at du bare må lytte til dine utvalgte personer.

Den dårlige samvittigheten

Selv om man gjør så godt man kan, kommer den dårlige samvittigheten iblant smygende. Det er vanligvis ingen grunn til det, men det kan være smart å ta et steg tilbake og tenke over hvorfor det egentlig skjer. Aksepter at du gjør ditt beste, snakk med andre, og fortell at du føler deg utilstrekkelig. Du vil oppleve at du ikke er den eneste som har det sånn. Etter en slitsom morgen som endte med at du ble sint, er det lett at tankene penses inn på fremtiden: "Hvordan vil det påvirke barna mine at jeg ble sint i dag tidlig?" Slutt å gruble over situasjonen. Men hvis du virkelig føler at du ikke strekker til, tar du et steg tilbake og tenker over hva du kan droppe for å få mer tid til barnet ditt. Iblant kan den dårlige samvittigheten være et signal som minner deg på hva som egentlig er viktig. Det går ikke an å rekke over alt på en gang, så velg bort ting som føles mindre viktige.

Mange er usikre. Du er ikke unormal eller alene om å føle stress og utrygghet i foreldrerollen. Det kan ta tid å komme inn i den nye rollen, men slapp av: Tryggheten kommer med tiden. Konsentrer deg om barnet ditt, barnets signaler og relasjonen dere imellom. Stol på magefølelsen – og husk at det er du som vet hva som fungerer best for nettopp deg og barnet ditt.

Les også om hvordan du tar vare på deg selv som nybakt forelder, og når den første tiden føles tung: Slik trives du som nybakt forelder.

Del artikkel