Libero_Recruitment_2021_27_mom-breastfeeding_Desktop

Å amme tvillinger

Å amme tvillinger kan medføre større utfordringer på logistikkfronten enn om man har ett barn. Men med god hjelp fra omgivelsene kan ammestunden med to småtasser bli akkurat like koselig.

Det går vanligvis fint å amme tvillinger, men husk at man kan trenge litt ekstra støtte for å komme i gang. Å lære seg å amme er tidkrevende, og å lære seg å amme to barn er enda mer tidkrevende. Når man nettopp har født to barn, trenger man dessuten hvile og restitusjon. Derfor er det til stor hjelp å ha en støttende partner eller andre som kan avlaste. I starten er amming sjelden en dans på roser, uansett hvor mange munner man har å mette. Det krever nemlig en del trening å få en god start på ammingen.

Hvordan amme tvillinger?

Et godt tips for å komme i gang med amming av tvillinger er å amme én om gangen i starten. På den måten blir du kjent med begge – hvor godt tak de får, og hvordan de spiser. For selv om barna kanskje ser like ut, har de ulike personligheter og kan ha ulike behov når det gjelder mat. Noen barn spiser mye om gangen, mens andre spiser mindre og oftere. Dersom det lar seg gjøre, er det fint om en annen person kan ta seg av den babyen som ikke ammes. Det kan nemlig være ganske stressende å prøve å amme én baby samtidig som du hører at den andre gråter. Er du alene når du ammer, bør du se på det som en mental øvelse i å godta en kort periode med misnøye fra den ene lille krabaten. Prøv å unngå å stresse og få dårlig samvittighet, selv om kroppen er programmert til det. Du gjør jo så godt du kan, og det er ganske enkelt umulig å klone deg selv – selv om du kanskje drømmer om det iblant.

Fordeler ved dobbeltamming

Når du har fått litt dreisen på ammingen og vet hvordan barna spiser, kan du gjerne prøve dobbeltamming, altså å amme begge samtidig. Det er flere fordeler ved dobbeltamming. Fremfor alt er det mer effektivt, og du slipper å tenke på at det ligger en sint og sulten baby ved siden av. Et annet stort pluss er at du ved å dobbeltamme om natten kan få mer sammenhengende søvn.

Tips ved dobbeltamming

Når du har to små som spiser samtidig, må du ha fokus to steder på en gang. Her er våre beste tips til deg som dobbeltammer:

  • Legg det ene barnet til brystet, og finn en god stilling. Ta deretter neste barn. Hvis barna ligger feil ved brystet, kan nemlig risikoen for såre brystknopper og brystbetennelse øke.

  • Begynn med det barnet som er lettest å legge til brystet, eller det barnet som suger mest effektivt. For hvis den ene tvillingen suger kraftigere enn den andre, kan den få melken til å renne i begge brystene. Og dermed kan den som ikke suger fullt så kraftig, lettere få i seg melk.

  • Prøv også å la babyene bytte side innimellom, siden melken kan renne litt ulikt i brystene.

  • Se på hver ammestund som en mulighet til å lære. Dobbeltamming kan være litt vrient i starten, men pleier å bli lettere når barna blir større og stødigere og forstår hva det handler om. Minn deg selv på det hvis du synes det er vanskelig.

Hvilken ammestilling er best når man ammer tvillinger?

En behagelig stilling er viktig når man skal amme. Det er ikke bra for noen at du sitter anspent, så tenk komfort! Det vanligste når man ammer tvillinger, er såkalt underarmsgrep. Det vil si at barna ligger på hver sin ammepute – eller vanlig pute – på utsiden av brystet. Men det går også an å ha babyene foran brystet i et slags parallellgrep eller i en tilbakelent stilling som innebærer at du halvveis ligger og har begge barna liggende på magen og overkroppen din. Be gjerne helsestasjonen om hjelp til å prøve ut ulike måter å amme på.

Er det nok morsmelk til to barn?

Det går definitivt an å produsere nok melk til to barn – det trenger du ikke å bekymre deg for. Her styres nemlig tilbudet av etterspørselen, så jo mer babyene suger, jo mer øker melkeproduksjonen. To barn suger dobbelt så mye som ett, og derfor vil også moren produsere dobbelt så mye morsmelk. Snedig, ikke sant?

Å delamme tvillinger

Amming krever både tid og krefter, særlig i starten. Blir det for krevende, går det også an å supplere ammingen med morsmelkerstatning eller morsmelk på flaske. Da ligger barna ved brystet ved noen måltider og får flaske ved andre måltider. Et hett tips er i så fall å delegere matingen om natten til noen andre hvis du har mulighet til det. Eventuelt kan du gi det ene barnet brystet og det andre flaske, og så bytter du neste gang. Dermed får barna morsmelk annenhver gang. Husk at flaskemating og amming vanligvis krever litt ulik sugeteknikk. Derfor bør du følge ekstra godt med på at babyer som delammes, likevel får godt tak når du ammer dem. Ellers øker risikoen for ulike komplikasjoner. Et godt tips er å velge tåteflasker der smokken er utviklet for å ligne mest mulig på en brystvorte. Det vil si at den er utformet slik at babyen skal gape høyt og dermed kunne bruke samme sugeteknikk enten melken kommer fra bryst eller flaske.

Støtte fra partner ved amming av tvillinger

Å være nybakt forelder er generelt en stor psykisk belastning. Og å få to barn på en gang gjør det ikke akkurat enklere. Men stress og amming er ingen god kombinasjon, siden stresset kan gå ut over melkeproduksjonen. Er dere to tvillingforeldre, bør dere derfor i enda større grad hjelpe hverandre. Og er du alene med to barn, kan du trenge ekstra støtte fra andre som står deg nær. Det kan handle om at den som ikke ammer, kommer med mat og vann, står opp om natten for å gi flaske (hvis dere ønsker det) og tar seg av den babyen som ikke ligger ved brystet. Heldigvis er permisjonsrettighetene slik at de som får tvillinger, får både flere uker permisjon og mulighet til å ta ut de ekstra «tvillingukene» samtidig. Eventuelt kan foreldrene velge å forlenge permisjonen med disse ekstra ukene. Husk også at helsestasjonen gjerne hjelper til – og at du kan komme i kontakt med ammehjelpere på ammehjelpen.no.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel