close

Å amme tvillinger

Har du fått tvillinger? Prøv gjerne å amme tvillingene på ulike måter før du forlater fødeavdelingen. Be jordmødre og barnesykepleiere om tips og råd allerede mens du er på sykehuset.

Å lære seg å amme tvillinger tar litt mer tid. Du er ikke nødt til å dobbeltamme. Det går like greit å amme én om gangen.

Men det anbefales at du i så fall ammer barna rett etter hverandre. Ellers kan du føle at du ikke gjør annet enn å amme døgnet rundt, og da kan kreftene fort ta slutt.

Bli kjent med barna dine og hvordan de vil spise

Begynn med å amme ett barn om gangen. På den måten blir du kjent med begge barna – hvor godt tak de får, og hvordan de suger. Selv om barna er like, er de to forskjellige individer og kan ha ulike behov. Noen barn spiser mye om gangen, mens andre spiser mindre og derfor oftere.

Prøv dobbeltamming

Når du vil prøve dobbeltamming, legger du til ett barn om gangen inntil du finner en stilling som er behagelig for både deg og barna. Et godt tips er å begynne med det barnet som er lettest å legge til brystet, eller det barnet som suger mest effektivt. Da kan det andre barnet lepje i seg den melken som ofte begynner å renne ut av det andre brystet. Du kan også veksle mellom å dobbeltamme og å amme ett barn om gangen. Men hvis det fungerer godt, kan det føles fantastisk at begge barna blir mette og fornøyde samtidig!

Det er en fordel om barna bytter bryst med jevne mellomrom, siden det kan være litt ulik gjennomstrømning i brystene, og siden barna ofte har litt ulik sugeteknikk. Hvis du får dobbeltammingen til å fungere, er det ekstra kjærkomment om natten, siden du da kan få litt mer sammenhengende søvn. Dobbeltamming blir også lettere når barna blir større og stødigere og forstår hva det handler om. All amming krever trening, og det gjelder særlig dobbeltamming.

Puter, fotskammel, sofa – sitt behagelig med støtte

Prøv deg frem til en stilling som føles bra. Bruk puter og tepper, legg beina høyt eller kryp opp i sofaen – det viktigste er at du sitter behagelig, ikke spenner deg, og at barna kan få godt tak rundt brystvorten. Husk at det er barnet som skal komme til brystet, og ikke omvendt. Det blir best for dere alle.

Kanskje vil du bruke ulike ammestillinger avhengig av om det er natt eller dag, eller av andre faktorer, for eksempel at barna vokser. Prøv deg frem. Det beste er hvis barna ligger så stødig og godt at du kan ha hendene frie og være helt avslappet i skuldre, nakke og rygg.

Noen forslag til ammestillinger ved dobbeltamming 

  • Legg barnas hoder inn mot midten av brystkassen, og la føttene peke ut under armhulen. Dette er en perfekt stilling hvis du har hatt keisersnitt, siden barna ikke berører magen. Du vil trenge litt støtte i form av puter eller en ammepute.
  • Legg begge barna i motsatt retning, slik at de ligger med føttene mot hverandre.
  • Du kan også legge barna parallelt, slik at føttene deres vender i samme retning.
  • Det finnes også en stilling som kalles naturlig amming, og som innebærer at du sitter bakoverlent og har begge barna liggende på magen. Pass på at alle ligger i en behagelig og avslappet stilling.

Ammetips for tvillingmødre

  • Hvis ett av barna virker sultent, er det smart å prøve å amme begge samtidig eller etter hverandre, slik at du får litt lengre pause mellom ammestundene.
  • Amming krever tid og innsats, men er som oftest verdt det. Men hvis du av en eller annen grunn føler at det er vanskelig, kan det være en god løsning å delamme og gi morsmelkerstatning i tillegg. Litt morsmelk er bedre enn ingenting. Da kan du gi barna morsmelk til noen måltider og morsmelkerstatning til andre måltider. Eller du kan gi det ene barnet brystet og det andre erstatning, og så bytter du neste gang. Dermed får barna morsmelk annenhver gang.

Stress påvirker ammingen

Det er større risiko for å bli stresset når man har to små barn å ta seg av. Hvis det blir vanskelig og du opplever at du trenger støtte, tips og råd, kan du henvende deg til en ammepoliklinikk, helsestasjonen eller Ammehjelpen.

Les mer om tvillinger

Å vente tvillinger
Tvillinger og hvordan man stimulerer begges utvikling

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...