essity5244_desktop

Reise med spedbarn

Å reise med barn, særlig hvis de er bitte små, kan være både lett og vanskelig. Det første tipset er at du bør forberede deg godt – særlig hvis dere skal til utlandet – og innstille deg på at det blir annerledes enn du er vant med. Men hva annet bør man tenke på, og hvor tidlig kan man reise med et spedbarn?

Liker du å reise, kan det være lurt å planlegge en reise mens babyen er liten og lett å bære med seg. Bitte små barn protesterer sjeldent – enten ferien består av en endeløs rekke severdigheter eller late dager uten planer. De finner seg som regel i det meste så lenge de får nok mat, søvn og nærhet til personer de er glad i. Hvor i verden dere befinner dere, er mindre relevant.

Hva bør man tenke på når man skal reise med spedbarn?

Å reise med spedbarn i Norge er vanligvis enkelt. Dere får tak i de bleiene dere bruker, og både tidssonen og klimaet er dere vant til. Å reise med spedbarn i bil går vanligvis fint hvis ikke barnet blir bilsykt. Det kan være smart å legge opp ferien slik at dere bor på samme sted hele tiden. Å forflytte seg mange ganger krever energi og kan være stressende, siden den lille reisekameraten ofte har store behov og mye bagasje.

Reise med barn til utlandet

Å reise i Europa eller enda lenger krever litt mer. Kanskje må dere fly med babyen – hvis dere ikke tar toget. Uansett hvordan dere velger å reise, må du huske at spedbarn trenger pass, også innenfor EU og Schengen.

Hvis dere planlegger en lengre utenlandsreise, kan det være lurt å fortelle helsesykepleieren om reiseplanene. Da kan dere også få informasjon om hvilke vaksiner babyen kan trenge før reisen. Frister det å reise langt utenfor allfarvei, bør du sjekke at det faktisk er tilgang til legehjelp og sykehus på reisemålet – hvis uhellet skulle være ute.

Tips til pakkeliste når man skal reise med små barn

Hva bør man ha med seg til reisemålet, og hva bør man ha lett tilgjengelig underveis? Her kommer noen forslag:

  • Barnets pass hvis dere skal reise til utlandet.

  • Smokker hvis dere bruker det – det kan være vanskelig å få tak i riktig type i butikkene der dere skal.

  • Hvis babyen er over seks måneder, er det kjekt å ha ned en lett, sammenleggbar barnevogn. Det beste er om vognen har full liggestilling, slik at barnet også kan sove godt i den.

  • Hvis du bruker bæresele eller bæresjal, er det lurt å ta med seg.

  • Ta gjerne med en ryggsekk du kan bruke som stelleveske. Å ha med kluter, bleier og alt man trenger, og likevel ha hendene frie, er praktisk når man har et lite barn.

  • D-dråper.

  • En termos med varmt vann. Når dere er på reisefot, er det ikke sikkert dere har tilgang til varmt vann til å lage grøt eller morsmelkerstatning. Hvis babyen trenger spesialmat, kan det være smart å ta den med hjemmefra. Da slipper du å bekymre deg for om du finner riktig type på reisemålet.

  • Snacks til reisen. Maissnacks, rosiner eller en banan. Iblant kan det oppstå store forsinkelser, så det er smart å ta med ekstra mat.

  • Et førstehjelpssett med febertermometer og eventuell medisin.

  • Klær etter forventet vær og et ekstra skift til selve reisen.

  • Badebleier eller badebukser hvis dere skal på badeferie.

  • Stelleunderlag og bleieposer til brukte bleier.

  • Leker, kosedyr eller andre ting som kan roe ned barnet både underveis og på reisemålet.

  • Med mindre dere drar til et veldig avsidesliggende sted, trenger dere bare pakke bleier og barnemat til de første dagene. Det meste kan jo kjøpes når dere kommer frem. Er det én type bleier som er favoritten, kan det være greit å holde av plass i kofferten til en ekstra pakke.

Fly med spedbarn

Iblant må man reise med spedbarn på fly, og da er det noen ting det er greit å være klar over. Trykket som oppstår ved start og landing, kan forårsake dotter og smerter i ørene på det lille barnet. Den beste måten å hjelpe barnet med trykkutligning på er å la barnet amme under start og landing (hvis flyselskapet tillater det) eller suge på en smokk eller en tåteflaske. Flyselskapene har ulike regler, men vanligvis koster det veldig lite å fly med barn under to år. De får imidlertid ikke eget sete, men må sitte på fanget til en av foreldrene. 

På lange flyreiser tilbyr enkelte flyselskaper plasser der barn opptil ett år, eller opptil 10 kilo, kan få en liten barneseng (babykurv) å sove i – sjekk med flyselskapet. Da kan du også dobbeltsjekke hva du har lov til å ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen som håndbagasje.

Beskytt babyen på solferie

Små barn er veldig følsomme for varme. De har ganske enkelt mindre beskyttelse enn oss voksne. Drar dere til et sted med mye sol, bør barnet være i skyggen – spesielt midt på dagen, når solen er på sitt sterkeste. Ta på barnet hatt og kjølige, dekkende klær. Smør inn babyen med solkrem der klærne ikke dekker. Jo høyere solfaktor, jo bedre. Barn som ammes, må få så mye morsmelk de vil, siden det er viktig å få i seg nok væske. Det samme gjelder barn som får mat fra flaske. Spiser barnet fast føde, er det viktig å drikke mye vann i løpet av dagen.

Tips for å holde seg frisk på tur med familien

Å reise med en baby og bli dårlig i magen eller få andre sykdommer er alt annet enn gøy. I tillegg til at man er dårlig selv, må man passe på at ikke det lille barnet blir smittet.

  • Hvis du er det minste i tvil om kvaliteten på vannet fra springen, bør du kjøpe vann på flaske.

  • Vær ekstra nøye med håndhygienen. Ikke tørk deg på et brukt håndkle eller et håndkle du deler med andre.

  • Vær forsiktig med å gni deg i øynene hvis ikke hendene er nyvaskede. Ofte smittes vi via slimhinnene i øynene.

  • Ha med håndsprit, og rengjør hendene ofte.

  • Spis godt stekt eller kokt mat. Unngå fisk, kylling og skalldyr hvis du er usikker på kvaliteten eller på om maten er ordentlig tilberedt.

  • Det er bedre å spise mat som nettopp er tilberedt, enn bufféer der du ikke vet hvor lenge maten har stått fremme.

  • Unngå frukt og salat som kan være skylt i vann fra springen, hvis du vet at vannkvaliteten ikke er bra. Frukt som kan skrelles, er et godt alternativ.

  • Eksempler på smittekilder vi kanskje ikke tenker over, er penger, gelendre, alle knapper – for eksempel i heiser – samt tastaturer og dørhåndtak. På toaletter er det ofte spyleknappen som inneholder flest bakterier. Husk derfor å vaske hendene ofte.

  • Spør forsikringsselskapet ditt hva som skjer, og hva som dekkes, hvis barnet blir syk mens dere er i utlandet.

Del artikkel