close

Hvor ofte og hvor lenge skal jeg amme?

Ammestunden skal være rolig og koselig. Men hvor lang skal den være, og hvor ofte har babyen behov for å spise? Det er en god idé å lytte til babyen fremfor å se på klokken.

La babyen bestemme hvor lenge den vil spise. Også når det gjelder amming, har små barn veldig ulike ønsker og behov. Noen spiser raskt, mens andre liker å ligge lenger ved brystet og kanskje sove litt mellom slagene. Det betyr at ammingen kan ta alt fra noen minutter til en halv time. La ammingen ta den tiden den trenger – og unngå å avbryte den. Alle barn er unike individer med ulike behov. Les også Den perfekte amme–bh

Hvor mange ganger om dagen skal man amme?

Morsmelk er lett fordøyelig. Spedbarn som ammes, vil derfor vanligvis spise oftere enn spedbarn som mates med flaske

De første to månedene vil mange nyfødte spise opptil tolv ganger i døgnet – noen ganger enda mer. Hvor lang tid det går mellom måltidene, kan avhenge av tiden på døgnet. Vanligvis er intervallene litt lengre om morgenen og tidlig på ettermiddagen. Sent på ettermiddagen og om kvelden vil mange spedbarn gjerne spise konstant. Babyen kan være sulten selv om du ikke venter det og tenker at "han/hun spiste jo for bare en time siden". Prøv likevel. Kanskje babyen ikke fikk i seg så mye forrige gang, eller kanskje den er inne i en økeperiode.

Syvsover

Hvis babyen er av den typen som heller vil sove enn spise, kan det hende den klarer seg med mat seks ganger i døgnet. I så fall bør du forsøke å vekke babyen og tilby den brystet oftere, også om natten. Her kan du lese mer om samsoving og nattamming. Hvis babyen likevel ikke er interessert i å spise oftere og bare vil sove, bør du snakke med helsesøster og sjekke at vektoppgangen er normal. 

Søt og fet morsmelk

Hver gang du ammer, får babyen den tynneste melken først. Den tynne melken er nesten blåaktig på farge. Melken som kommer etterpå, er fetere og mer næringsrik, og den gir babyen en behagelig metthetsfølelse. Derfor er det viktig at du lar babyen suge inntil den slipper brystet frivillig. På den måten kan du være sikker på at brystet er helt tomt, og at babyen har fått i seg den siste slurken av den mettende "fløten".

Ett eller to bryster? 

Det holder vanligvis å amme med ett bryst per måltid. Hvis babyen spiser større mengder og litt sjeldnere, kan du gjerne tømme det ene brystet helt og deretter gi babyen så mye den vil ha fra det andre brystet. Men vent til babyen er ferdig. Slik finner du ut om ett bryst var nok. Og husk å begynne med det andre brystet ved neste måltid.

Babyen trenger hyppige måltider

Hvis babyen vil spise oftere enn hver eller annenhver time, kan det være et tegn på at den ikke får i seg de siste slurkene av den fete, mettende melken – eller at den ikke har helt riktig sugeteknikk. Men hvis du ikke har vondt i brystet, har babyen sannsynligvis riktig teknikk. Det vil si at den har hele munnen rundt brystvorten og en del av området rundt, og at underleppen vender nedover. Prøv å la babyen ligge litt lenger ved samme bryst. Hold den våken (kil den under føttene eller stryk den i håndflatene med tommelen) for å forsikre deg om at den er helt ferdig med å spise. 

Be om hjelp hvis du trenger det

Hvis du har problemer med å amme, er det flere steder du kan få hjelp. Snakk med helsesøster eller en ammehjelper via telefon eller Internett. Du finner kontaktinformasjon hos Ammehjelpen
På Liberos nettsted kan du lese mer om Amming – få en god start eller se en film med tips om amming. Her finner du også en artikkel som handler om hvordan partneren din kan bidra til at ammingen blir enklere.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...