close

Såre og ømme brystvorter

Au! Det kan gjøre veldig vondt i brystvortene de første dagene du ammer. Det blir lettere etter hvert, og smertene forsvinner. Her følger noen råd som kan få deg til å holde ut i mellomtiden.

Brystvortene dine er ikke vant med sin nye oppgave. De blir ømme, og noen ganger danner det seg små blemmer og sår på dem. Når et sultent barn suger virkelig hardt, kan det gjøre veldig vondt. Problemene kan komme som et sjokk – det er ikke alltid så enkelt å amme. Det krever iblant både tid og tålmodighet.
Det blir ikke bedre av at andre forteller deg at du må slappe av. Hvem er det som klarer å slappe av når det føles som om noen biter deg i brystet?

Ammestilling og sugeteknikk

Smertene skyldes ofte at barnet ikke får ordentlig tak i brystet med munnen, eller at det ikke ligger i riktig stilling. Denne ømheten forsvinner raskest hvis barnet behersker riktig sugeteknikk og finner riktig stilling. Munnen skal være helt åpen, underleppen skal vende nedover, og barnet skal ha et godt tak om brystvorten og området rundt. Hvis du trenger hjelp, kan du be en jordmor eller helsesøster om å se på hvordan du legger barnet til brystet.
Se gjerne på vår video om amming, som inneholder mange gode tips. Les gjerne Amming – få en god start, eller se vår film om amming, som inneholder mange gode tips.

Tips som kan beskytte brystvortene

Det gjør ofte mest vondt i begynnelsen, når barnet suger ekstra hardt for å få i gang melkeproduksjonen. Det tar som regel 2–3 uker før ammingen og melkeproduksjonen stabiliserer seg, og noen ganger kan det ta enda lengre tid. Les her om hvor ofte eller lenge du bør amme.

  • Legg noe varmt på brystene før du begynner å amme, for eksempel et varmeteppe eller en varm hvetepute. Varmen får melken til å renne, slik at barnet ikke behøver å suge så hardt. Du kan også stryke over brystet med hånden for å stimulere utdrivingsrefleksen.
  • Melk ut litt, slik at melken begynner å renne før du gir barnet brystet. Hvis barnet kjenner at det får melk umiddelbart, kan det gjøre det enklere å få godt tak.
  • La ikke barnet vente for lenge før du legger det til brystet. Det kan være vanskelig for et frustrert og sultent spedbarn å få ordentlig tak rundt brystvorten.
  • Begynn ammingen med det brystet som gjør minst vondt. Når melken begynner å renne i det andre brystet, kan du amme barnet også på den siden.
  • Hvis du vil avbryte ammingen, for eksempel for å bytte bryst, gjør du slik: Hjelp barnet med å slippe taket i brystvorten ved at du forsiktig fører din egen lillefinger inn i barnets munnvik. Ikke dra barnet bort fra brystet – det er ubehagelig for dere begge.
  • Smør morsmelk på brystvortene dine etter at du har ammet, og la dem lufttørke etterpå.
  • Ha på deg en løs og behagelig genser og en amme-bh med god støtte.
  • Pass på at brystene alltid er varme og tørre. Bruk ikke fuktige ammeinnlegg. Det er viktig at brystvortene alltid er tørre.

Hvis brystet føles ømt og varmt, eller du får feber, kan det skyldes melkeklumper eller brystbetennelse.

Be eksperter – eller andre mammaer – om råd

Hvis smertene ikke gir seg, kan du kontakte helsesøster, en ammepoliklinikk, fastlege eller Ammehjelpen.no for å be om hjelp.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...