close

Barnevakt for første gang

Å forlate babyen og overlate den til en barnevakt for første gang kan være vanskelig. For både babyens og din egen skyld kan det være greit å ikke gjøre det for tidlig. Men samtidig har du kanskje stort behov for å få hvile og gjøre voksenting. Det er en vurderingssak, og dere må kjenne etter hva som blir riktig for dere.

Mange psykologer mener at små barn ikke bør ha barnevakt over natten. Barn i 2–3-årsalderen mangler dessuten begrep om tid, og da er det vanskelig å forstå at foreldrene kommer tilbake neste dag. Samtidig har kanskje du eller dere virkelig behov for hvile eller avkobling.
Les også: Barnets separatsjonsangst er en del av utviklingen

13 tips – når du tar beslutningen om å skaffe barnevakt


• Sunn fornuft og hensynet til barnet er det viktigste når du eller dere vurderer å forlate babyen for første gang.
• Hvis du som er mamma, ammer om natten og barnet ikke vil ta flaske, bør du vente med å overlate barnet til andre.
• Det er vanlig at barnet trenger ekstra mye nærhet etter at foreldrene har vært borte. La barnet ta den tiden det trenger, men følg med på om det trenger veldig mye tid. Da bør du kanskje vente litt før du bruker barnevakt neste gang.
• Forsøk å være borte bare en times tid på dagtid de første gangene, og se hvordan det går. Dette er god trening for dere alle.
• At du får noen etterlengtede timer for deg selv, behøver ikke nødvendigvis bety at det må skje sent på kvelden. Hvis du eller dere har mulighet, kan det være smart å komme hjem tidlig i stedet og slippe å være trøtt dagen etter. En deilig lunsj eller en kopp kaffe pluss en lang spasertur kan være en hyggelig måte å tilbringe tid sammen på.
• Det er viktig å fortelle barnevakten om alle rutiner barnet er vant til. Barnet føler seg tryggere hvis barnevakten følger de faste rutinene.
• Barn føler seg tryggere hvis de får lov til å sovne og våkne i samme miljø og med de samme menneskene rundt seg – unngå å overlate barnet til en barnevakt mens det sover.
• Hvis barnet får kose med en bamse eller et klesplagg som tilhører en av foreldrene, kan det hende det føler seg tryggere mens du eller dere er borte.
• Du må si tydelig fra om at du går, og for all del ikke snike deg ut. Du må heller tåle at barnet kanskje er trist en stund. Det er helt naturlig.
• Spør en barnevakt som du føler deg trygg på, og som også barnet ser ut til å like.
• Eventuelle eldre søsken må være modne nok til å takle det store ansvaret det er å ta seg av et lite barn. Det må ikke skje for tidlig, og det er for å beskytte begge mot en potensielt vanskelig situasjon.
• Si fra til barnevakten om at du alltid kan nås på mobiltelefonen.
• Når besteforeldre er barnevakt, kan de ha andre meninger om hva barn skal få lov til, men husk at det er du som bestemmer i ditt hjem. Hjemme hos besteforeldrene kan det derimot være deres regler som gjelder. Dette pleier både barn og voksne å forstå og kunne rette seg etter.

Besteforeldre som barnevakt

Å bli besteforeldre kan være noe av det største man har opplevd, og forholdet mellom yngste og eldste generasjon kan være positivt for alle. Det er en gave til både barn og besteforeldre hvis dere gir dem muligheten til å få et nært forhold til hverandre.

Mange besteforeldre er fortsatt i arbeid når de får barnebarn, og en del bor langt unna. Da kan det være vanskeligere å få et nært forhold og hjelp med barnevakt. Hvis dere er så heldige å ha den eldre generasjonen i nærheten, har de forhåpentligvis mulighet og lyst til å være barnevakt.

Kanskje vil de passe barnebarnet en hel dag hver uke – hvis barnet er stort nok. Det kan da bli barnets fridag fra barnehagen, samtidig som forholdet mellom barn og besteforeldre styrkes når de møtes ofte.

Kanskje kan de hjelpe til hvis barnet blir sykt og må være hjemme? Ta imot og gled dere over den hjelpen besteforeldrene kan gi. Ikke nøl med å be dem om hjelp, for de kan gi god og trygg avlastning, og det medfører som oftest glede for alle parter når det føles riktig.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...