190918_libero_image_414_desktop

Barnevakt for første gang

Å overlate babyen til en barnevakt for første gang kan oppleves som vanskelig. Det finnes ingen fasit for når tiden er inne, eller for hvordan det skal gjøres. Det avhenger av barnets personlighet, de voksnes behov og familiens situasjon. Du må ganske enkelt gjøre det som føles riktig for deg.

Mange har meninger om saken, men spørsmålet om når man kan begynne med barnevakt, har ingen fasitsvar. Det er mange andre faktorer enn alder som spiller inn: barnets modenhet og personlighet, forholdet til barnevakten og forelderens eller foreldrenes behov for avlastning. Hvis barnet har kolikk, kan man som forelder ha et enormt behov for en pause. Ved redsel for atskillelse kan barnet ha et enormt behov for nærhet til en forelder. Man må ganske enkelt ta alles behov med i betraktningen.

Som regel vil små barn helst være sammen med foreldrene sine, men det varierer hvor lenge de klarer seg uten dem. Husk at du er den som kjenner barnet ditt best, og som vet hva han eller hun (og du) er klar for. Ikke la andre blande seg opp i hva du gjør med hensyn til barnevakt. For enkelte barn kan det fungere fint med en trygg barnevakt flere dager i uken fra tidlig alder. Andre barn har det best hvis de i minst mulig grad overlates til andre. Det handler ganske enkelt om hva som er riktig for ditt barn og din familie.

Besteforeldre som barnevakt

Å bli besteforeldre kan være en fantastisk opplevelse, og forholdet mellom yngste og eldste generasjon kan være en berikelse for alle. Det er en gave til både barn og besteforeldre hvis de får muligheten til å ha et nært forhold.

Men det er ikke alltid mulig. Mange besteforeldre er fortsatt i jobb når de får barnebarn, og noen bor langt unna. Da kan det være vanskeligere å få dem til å passe barn og gi dem muligheten til et nært forhold. Men hvis du er så heldig at de bor i nærheten og har tid, kan kanskje de sitte barnevakt. Avhengig av hvordan dere ser på saken, og om barnet er stort nok og villig til det, kan de for eksempel passe barnebarnet en hel dag hver uke. Eller hente i barnehagen og deretter passe barnet om natten. Det betyr ikke bare at du som forelder får avlastning. Det gjør og besteforeldrene og barnet glade, og det styrker forholdet dem imellom. Hvis du vet at de har lyst, må du med andre ord ikke nøle med å be om hjelp.

Utenforstående som barnevakt

Det er ikke alle som har slektninger eller venner som kan stille opp som barnevakt. En annen mulighet er da å betale en utenforstående for barnepass. I så fall bør du huske at barnet må få bli kjent med personen før vedkommende skal sitte barnevakt for første gang. Det bør også være samme person hver gang, og ikke stadig nye folk. Hvis det oppstår en trygg relasjon mellom barnet og barnevakten, kan en profesjonell barnevakt fungere like godt som en slektning eller venn.

Bytte barnevakt

En annen måte å skaffe seg barnevakt på er å bytte barnepasstjenester med en annen familie. Det kan for eksempel være en familie dere kjenner og pleier å omgås. En sånn familie kan bli en perfekt barnepasser i et par timer også til et lite barn. Til gjengjeld kan du eller dere passe den andre familiens barn ved behov. For noen kan en fast avtale fungere kjempefint og gi mulighet til regelmessig alenetid for foreldrene, som samtidig kan føle seg trygge på at barnet har det godt imens.

Tips når du trenger barnepass

Det er noen ting du bør tenke på når du skal ha barnevakt.

 • Forbered barnet i god tid, og gjenta gjerne forberedelsene, slik at barnet har mulighet til å forstå omtrent hva som skal skje. En baby kan for eksempel forberedes ved å være sammen med barnevakten en liten stund, for eksempel mens du tar en dusj eller går ut med søpla. Hvis barnet er eldre, kan du fortelle at barnevakten skal komme fordi du skal ut, snakke litt om hva barnet skal gjøre sammen med barnevakten mens du er borte, og si at du deretter kommer tilbake. Iblant kan det hjelpe å tegne det som skal skje.
   
 • Velg en barnevakt som føles trygg både for barnet og for deg som forelder. Barn fanger opp hvordan forelderen føler seg. Det er derfor mye enklere å formidle ro til barnet hvis du er helt sikker på at barnevakten kommer til å passe godt på ham eller henne. Det er ingen grunn til å overlate barnet til en person du ikke føler deg trygg på, selv om vedkommende insisterer. Du har rett til å bestemme selv hvem som skal ta seg av barnet ditt!
   
 • Enkelte barn trives best med barnepass i eget hjem. For andre kan det være morsommere å være hos noen andre – der alt er nytt og spennende. Tenk over hva du tror barnet ditt foretrekker. Hvis barnet skal være hos noen andre, kan det være lurt å sende med noen av barnets egne leker – og kanskje barnets pute eller noe annet trygt hjemmefra.
   
 • Kortere stunder med barnevakt er vanligvis det beste i starten. Hvis barnet ikke må lengte så lenge etter foreldrene sine, øker sannsynligheten for at han eller hun opplever det å ha barnevakt som noe positivt. Et par timer kan være passe i starten. Tiden går fort for foreldre som er ute og hygger seg, men for et lite barn kan et døgn oppleves som en evighet.
   
 • Si tydelig ha det når du går. Unngå å snike deg ut når barnet ikke merker det.
   
 • By på masse nærhet etterpå, og vær forberedt på en reaksjon! Selv om barnevakten sier at alt har gått kjempebra, er det veldig vanlig at barnet blir sutrete og urolig når foreldrene kommer tilbake. For det er jo da barnet kan slappe av og slippe følelsene løs igjen. I slike stunder er det viktig at du som forelder har tid og ork til å gi mye trøst og nærhet. Hvis barnet reagerer veldig sterkt etter å ha hatt barnevakt, er det sannsynligvis et tegn på at barnet synes det varte litt for lenge. I så fall kan det være lurt å prøve en kortere stund neste gang.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg