close

Barneklær - størrelser og vaskeråd

Kanskje har du kjøpt litt klær og utstyr til det lille barnet allerede før fødselen? Eller kanskje kan du ønske deg det nødvendige fra venner og familie? Da kan det være praktisk å ikke bare få babyklær i aller minste størrelse, for dem vokser barnet ut av på et par uker.

Her får du tips om hvilke klesstørrelser små barn vanligvis bruker. Du får også vasketips som kan komme godt med når babyens bukser er fulle av bæsj.

Størrelser på barneklær

Størrelse 40 – for tidlig født baby (prematur)
Størrelse 50 – nyfødt baby
Størrelse 56 – 1 måned gammel baby eller litt større nyfødt
Størrelse 62 – 3 måneder gammel baby
Størrelse 68 – 6 måneder gammel baby
Størrelse 74 – 9 måneder gammel baby
Størrelse 80 – 1 år gammelt barn
Størrelse 86 – 18 måneder gammelt barn
Størrelse 92 – 2 år gammelt barn

Selvfølgelig kan dette variere fra barn til barn – de har jo ulik størrelse ved fødselen – og denne oversikten viser et gjennomsnitt. Størrelsene står for omtrentlig lengde på barnet, i centimeter. Sjekk om klærne krymper ved vask, før du kjøper dem. I så fall kan det være smart å gå opp en størrelse.

Naturmateriale er skånsomt mot barnets hud

Velg klær i luftig kvalitet. Bomull og ull lar huden puste. Selvfølgelig kan det være godt med en varm fleeceoverall, men unngå syntetiske materialer og altfor tettsittende klær nærmest kroppen. Du bør alltid vaske nye plagg før barnet bruker dem, siden det kan være rester av kjemikalier i stoffet.
Flere gode råd om de beste, mest behagelige og giftfrie barneklærne finner du HER, og Liberos forslag til innkjøpsliste til babyen finner du HER.

Vaske babyklær

De fleste babyklær kan vaskes på 60 grader, noe som vanligvis er nødvendig for å få dem rene. Hvis det står 40 grader på vaskeanvisningen, kan du spørre i butikken om klærne kan vaskes på høyere temperatur – ofte tåler de det.
Når du vasker på 60 grader, forsvinner som oftest matflekker, gulp og avføring, men på lyse klær kan det sette gule flekker som ikke går bort.
Bruk mildt vaskemiddel og skyllemiddel uten parfyme, gjerne med miljø- og allergimerking.
Ullklær – ja, nå finnes det myke, tynne ullplagg som ikke klør i det hele tatt! – vaskes skånsomt på lav temperatur i eget ullprogram. Ofte kan du bare tørke matflekker av plaggene med litt vann, siden ull til en viss grad er smussavvisende. Ullklær holder bedre på varmen enn de fleste andre materialer, selv om klærne blir litt fuktige.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...