close

Passiv røyking og barn

Hvis du eller noen andre i familien røyker, blir barnet en passiv røyker. Passiv røyking påvirker barnet på flere måter.

Et spedbarn som utsettes for passiv røyking, har større risiko for krybbedød, allergirelaterte sykdommer, luftveissykdommer, ørebetennelse og kolikk.
Innfør regler om at røyking bare skal foregå utendørs, og informer familie og venner om det.

Passiv røyking er skadelig for barnet, og ingen i familien bør røyke

Snakk med lege eller jordmor om å få hjelp til å slutte å røyke. Dette gjelder alle i familien. Røyking er vanedannende, og det kan være vanskelig å slutte, men de fleste klarer det. Mange slutter å røyke under svangerskapet og i småbarnsårene, og en del slutter for godt. Nedenfor kan du lese hva som skjer med små barn som utsettes for røyking. Det kan hjelpe deg med å ta beslutningen.

Argumenter og fakta som støtter beslutningen om å slutte å røyke

  • Risikoen for krybbedød er to til tre ganger større hvis spedbarnet utsettes for passiv røyking. Barnets soverom må være fullstendig røykfritt.
  • Undersøkelser har vist at i hjem der foreldrene røyker, rammes barna oftere av astmatisk bronkitt i alderen 0 til 18 måneder, og at en tredjedel av barna før eller siden rammes av astma.
  • Nikotinet går også over i morsmelken og påvirker barnet negativt.
  • Barn som har en forelder som røyker, får ofte mer langvarige infeksjoner.
  • Barn som utsettes for røyk, har større risiko for å utvikle allergirelaterte sykdommer.
  • Røyk kan gi spedbarn vondt i magen og kolikk.
  • Barn under fire år er mer utsatt for ørebetennelse samt øre- og halsinfeksjoner.

Hjelp til å slutte å røyke

Hvis du vil slutte å røyke, kan du få hjelp mange steder. Spør jordmoren eller legen din hvis du ikke klarer å slutte på egen hånd. De fleste gravide og småbarnsforeldre ønsker å slutte og sliter med dårlig samvittighet. Snakk om det, og få med partneren hvis dere begge røyker eller er redde for å begynne igjen. På den måten øker sjansen for at røykestoppen blir permanent.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...