Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Sykdommer hos små barn

Plutselig har barnet prikker, feber eller magebesvær. Noen ganger handler det om vanlige barnesykdommer. Andre ganger kan det være andre virus som er vanskelige å fastslå. Her får du en oversikt over noen av de vanligste sykdommene blant små barn.

Meslinger, kusma og røde hunder inngår i vaksinen som alle barn får ved 15 måneders alder (MMR-vaksine). Vaksine mot meslinger kan også gis tidligere hvis familien skal reise utenlands.
Vaksinene beskytter i de fleste tilfeller, men det finnes også en rekke andre sykdommer som kan ramme barnet.

Vannkopper

Vannkopper er en svært smittsom virussykdom som begynner med feber, trøtthet og hodepine. Deretter kommer det utslett i form av små prikker, vanligvis først på magen. De går raskt over til blemmer som ser ut som vanndråper på huden. Det er lett å klø i stykker vannkoppene. De sprer seg til ansikt, hodebunn, armer, bein og slimhinner.
Barnet er friskt når feberen og blemmene er borte, som regel etter en ukes tid. Når alle blemmene har tørket inn og det har dannet seg skorper, er sykdommen ikke lenger smittsom.
De fleste barn får vannkopper før de begynner på skolen, og blir dermed immune.
Hvis du er gravid, mistenker at du har blitt smittet og aldri har hatt vannkopper, bør du ta kontakt med jordmor eller lege.

Tredagersfeber

Tredagersfeber rammer først og fremst barn under 3 år. Barnet får høy feber, men ingen andre symptomer i 3–4 dager. Etter feberen får barnet et blekrødt utslett som ikke klør. Det begynner ofte på magen eller brystet og forsvinner etter et par dager. Når feberen og utslettet er borte, er barnet friskt og kan ikke lenger smitte andre.

Femte barnesykdom

Femte barnesykdom forårsakes av virus og er vanligst blant barn. Sykdommen begynner ofte med utslett i ansiktet. Deretter dukker det opp utslett på armer og bein, ofte i et nettlignende mønster (marmorering av huden). Barnet får feber, smerter og iblant magebesvær. Sykdommen går vanligvis over etter en ukes tid. Barnet kan gå i barnehagen når det er feberfritt og i god form, selv om det fortsatt har utslett.
Hvis du er gravid og mistenker at du har blitt smittet av femte barnesykdom, bør du ta kontakt med jordmor eller lege.

Hånd-, fot- og munnsykdom

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon i munnen som er vanligst hos barn under 10 år. Barnet får små blemmer inne i munnen, på leppene eller på tungen. De blir ofte til små sår som gjør at barnet har vanskelig for å spise. Noen ganger får barnet også blemmer på hendene og føttene. Et annet vanlig symptom på sykdommen er feber på 38–39 grader.
Ofte spres hånd-, fot- og munnsykdom i barnehager på sensommeren eller høsten, særlig gjennom berøring. Infeksjonen går over av seg selv i løpet av en ukes tid. Barnet kan leke med venner eller gå i barnehagen når det er i form igjen.

Brennkopper

Brennkopper (impetigo) forårsakes av streptokokker eller stafylokokker. Denne sykdommen rammer som oftest barn i barnehagealder. Den begynner vanligvis med en kløende prikk ved munnen eller nesen. Prikken eller prikkene blir til blemmer, som deretter utvikler seg til væskende sår.
Hvis barnet ikke har feber, holder det å behandle utslettet ved å vaske det grundig med flytende såpe og vann, både morgen og kveld. Vær ekstra nøye med å vaske hendene og bytte putevar for å unngå at smitten sprer seg. Barn i barnehagealder bør være hjemme inntil sårene ser helt tørre ut.

Kikhoste

Kikhoste begynner som en vanlig forkjølelse med slim og tørrhoste. Det er på dette stadiet barnet utgjør den største smittefaren. Etter noen uker blir hosten verre, særlig om natten, og den er på sitt verste etter rundt tre uker. Barnet får så kraftige hosteanfall at det mister pusten – og lager en "kikende" lyd. Det hender også at barn kaster opp under anfallene.
Frisk, kjølig luft pleier å hjelpe. Tilby barnet mat som er lett å spise, og hold barnet med selskap om natten hvis det hoster mye. Å heve hodeenden på sengen kan hjelpe litt mot hosten.
Hosten kan henge igjen i flere uker etter at infeksjonen har gått over. Kikhoste tærer på kreftene – for både barn og foreldre. Etter fire til seks uker pleier barnet å regnes som friskt, selv om hosten kan henge i enda noen uker.
Spedbarn som utsettes for kikhoste, kan ha behov for antibiotika, enten forebyggende hvis noen i familien er blitt syk, eller ved tidlige symptomer.
Alle norske barn tilbys i dag vaksine mot kikhoste, første gang ved 3 måneders alder.

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber begynner ofte med feber, vondt i halsen, hodepine og oppkast. Dessuten blir barnet rødt og hovent i svelget og får røde kinn. Etter rundt et døgn dukker det opp et knudret utslett som begynner i armhulene og lysken og deretter sprer seg. Men det tydeligste tegnet på at det dreier seg om skarlagensfeber, kommer etter enda et par dager: såkalt bringebær- eller jordbærtunge. Barnets tunge blir da sterkt rød med oppsvulmede papiller.
Skarlagensfeber behandles vanligvis med antibiotika. To døgn etter at barnet har begynt å få medisin, kan det ikke lenger smitte andre.

RS-virus

En RS-virusinfeksjon er noe de fleste barn rammes av i løpet av sine to første leveår. Den fremstår og behandles ofte som en vanlig forkjølelse med slim, litt feber, irriterte øyne og hoste.
Fremfor alt små barn, under 2 måneder, kan få en mer alvorlig infeksjon med vond hoste og seigt slim i nese og luftveier. Ta kontakt med lege hvis barnet hoster, spiser lite, blir blekt og er trøtt. Veldig små eller for tidlig fødte barn kan rammes av pustestans. Alvorlig RS-infeksjon hos spedbarn øker risikoen for astmalignende pustebesvær i forbindelse med forkjølelse i småbarnsårene.
RS-viruset forårsaker epidemier enkelte år, vanligvis på vintertid. Spør på helsestasjonen om det går RS-virus der du bor, og vær i så fall litt ekstra forsiktig med den lille babyen. Unngå alltid å utsette spedbarn for forkjølte personer eller steder med mye folk.

Les mer om feber hos små barn.
Les mer om babyens utslett og prikker.
Les mer om forkjølelse hos barn.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...