close

Begynne i barnehage

Å begynne i barnehage markerer starten på en ny periode i livet for alle små barn. I Norge går nesten åtte av ti ettåringer og ni av ti toåringer i barnehage. Der lærer barna å leke sammen med andre, å vise hensyn og mye mer. Sett av god tid til tilvenning, så får barnet en bedre start i barnehagen.

Kanskje besøker dere barnehagen allerede før dere søker om barnehageplass?
Ta gjerne turen innom flere ganger de siste ukene før barnehagestart. Selv om barnehagen er stengt, kan dere leke på lekeplassen utenfor. Jo flere morsomme minner barnet har fra barnehagen, jo bedre er det.

Tilvenningen må få ta tid

Enkelte barnehager anbefaler så lite som tre dager til tilvenning. Regn med at det kan ta mer tid. Barnepsykologer pleier å si at det er først når barnet har etablert en trygg relasjon til en voksen i barnehagen, at det kan slappe av, bli med i leken og utvikle seg på en god måte.Vanligvis er du sammen med barnet i barnehagen de første dagene, men det er ikke du som skal vise barnet alt det morsomme som finnes der. Vanligvis har en av de ansatte fått ansvaret for ditt lille barn. Hun eller han må få mulighet til å vinne barnets tillit. Etter hvert kommer de ansatte i barnehagen sannsynligvis til å be deg om å gå ut en tur. Deretter forlenger man gradvis de stundene barnet må klare seg uten deg.

De første avskjedene

Kanskje blir barnet lei seg og urolig de første gangene du sier ha det. Sannsynligvis blir du det også, men hvis du får vondt i hjertet av å se barnet ditt gråte, bør du unngå å vise det. Avdramatiser avskjeden. Ikke nøl når du står i døren. Det gjør bare barnet enda mer urolig.Barnets uro kan ofte gå over hvis den barnehageansatte avleder med noe spennende, men det kan ta litt tid. Forhåpentligvis klarer han eller hun å skape en følelse av trygghet.
Og snart finner barnet ut at du alltid kommer tilbake.
I tilfelle den barnehageansatte mener at barnet har det direkte vondt etter avskjeden, er det viktig at du alltid er tilgjengelig på telefon.

Ha oversikt over barnets hverdag

Det er fint om du lærer deg barnehagens rutiner og navnene på de andre barna. Da blir det lettere å snakke med barnet om morsomme eller vanskelige ting som har hendt der.
Hvis barnet forteller om et problem eller noe urettferdig i barnehagen, må du alltid lytte og bekrefte at du forstår. Det er viktig – selv om du ikke alltid kan gjøre noe med saken eller gi barnet noe råd.
De ansatte i barnehagen hjelper deg med å få litt innblikk i barnets dager, for eksempel hvordan måltidene og middagshvilen fungerer. Dessuten kan du kanskje bli med en dag! Det er ofte både spennende og morsomt – for både barn og foreldre.
Hvis barnet har vanskeligheter med å få venner i barnehagen, kan du invitere hjem et barn og la dem møtes i et roligere miljø.

Kosedyr og klesskift

De fleste barnehager tillater at små barn har med seg et kosedyr eller en sutteklut til middagshvilen. Andre ber om bilder de kan henge opp – av familien, husdyr eller lignende – på barnets plass. Det kan føles trygt for barnet å se på bildene i løpet av dagen, og tenke på at alt dette venter på det hjemme.
Regn med at det vil bli behov for å ha flere klesskift i barnehagen. Dere får sannsynligvis en liste over hva dere bør ta med. Det kan for eksempel være følgende:

  • regntøy og gummistøvler
  • tørre klær og sokker til å ta på etter vann
  • eller utelek
  • ekstra undertøy ved lekkasje i bleie eller bukse
  • tøfler
  • sklisikre og lette å ta på
  • bleier (i de fleste barnehager)
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...