close

20 gode råd om barnemat

Her kommer noen praktiske råd om små barn, sunn mat og gode matvaner.

Mat er morsomt, godt og sunt! Det finnes imidlertid noen matvarer du bør vente med, og en del tips som vil gjøre at barnet spiser bedre – fra små porsjoner til hele måltider.

Her kommer en liste med 20 gode tips om mat til barn:

 

  • Alle former for nøtter kan sette seg fast i halsen på barnet. Derfor bør hele nøtter oppbevares utilgjengelig for barnet inntil det er 12 måneder gammelt. Å unngå nøtter forebygger imidlertid ikke allergi, slik man trodde tidligere.
    Les mer om matvareallergi og matvareintoleranse.
  • Honning kan inneholde bakteriesporer og bør ikke gis til barn under 12 måneder.
  • Spinat og andre bladgrønnsaker inneholder mer nitrat enn det som er anbefalt til små barn, så det bør unngås i barnets første leveår.
  • Unngå å la barn under 12 måneder spise grønnaktige eller skadde poteter, siden de kan inneholde solanin, et stoff som kan gi magebesvær. Av samme grunn bør du skrelle alle poteter, også nypoteter, som skal spises av så små barn.
  • Vær forsiktig med kumelk og meieriprodukter det første året. Det er bedre å amme eller gi barnet morsmelkerstatning.
    Les mer om kumelksallergi.
  • Bruk råvarer av god kvalitet uten tilsetningsstoffer, og vær alltid nøye med hygienen når du lager mat til sped- og småbarn.
  • Unngå matvarer med kunstige søtningsstoffer, for eksempel saft og fruktdrikker. Her finner du tips om sunne desserter.
  • Vær forsiktig med bruk av salt i barnets mat. Det er bra for både voksne og barn å holde igjen litt på saltet.
  • Grøt er sunt, men det er viktig å gi små barn jernberiket barnegrøt og velling.
  • Barnemat som er basert på ris, har i enkelte undersøkelser vist seg å inneholde ytterst små mengder arsenikk. Hvis barnet liker risgrøt og risvelling, er det helt greit, men pass på å variere med andre typer og mellom ulike merker.
  • Barnet har sannsynligvis ikke behov for å drikke hvis det ammes. Hvis det likevel blir tørst, er vann den beste drikken.
  • La barnet bruke mykt bestikk med avrundede kanter, siden huden i munnen er veldig ømfintlig. Skarpe skjeer kan føre til skader i barnets munn, slik at barnet ikke vil spise.
  • La gjerne barnet slikke seg rundt munnen.
  • Hvis du mater barnet, må du passe på at dere har god tid. La barnet tygge ferdig før du kommer med neste skje.
  • Få barnet til å spise grønnsaker ved å mose dem godt eller kombinere dem med frukt. Les mer om hvilke næringsstoffer barnet trenger.
  • Varier brødskiver og annen mat ved å skjære dem i ulike former. Barn synes ofte det er morsomt å kjenne på maten og selv få putte den i munnen.
  • Frys barnemat i små beholdere som tåler mikrobølgeovn. Nedfryste porsjoner kan tas ut av beholderne og oppbevares i kjøleskap i ett døgn.
  • Ta aldri vare på mat som barnet allerede har smakt på. Gi barnet litt om gangen, så går det ikke så mye til spille.
  • La barnet leke med maten. Stor smekke, voksduk under stolen og kanskje et klesskift etter maten – sånt skaper matglede
  • Spis sammen med barnet, gjerne hele familien hvis dere er flere. Vis at det er både morsomt og godt å spise mat!
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...