close

Babysvømming

Når barnet er under 2 år, kalles det babysvømming når dere bader sammen under veiledning av en utdannet babysvømmingsinstruktør. Det overordnede målet med babysvømming er å skape trygge barn som er vant til vann, og som koser seg i og har respekt for vannet.

Alle friske barn kan være med på babysvømming.

Også barn med nedsatt funksjonsevne kan delta. Men hvis du er det minste usikker når det gjelder barnets helse og babysvømming, bør du be en lege om råd. Barnet kan begynne når det er 6–8 uker gammelt, veier minst fire kilo og navlen er grodd. Når det gjelder for tidlig fødte barn, regner man alderen fra opprinnelig termindato. Når så små barn bader, må vannet være minst 32 grader. Viktig med badebleie


Barna må ha badebleie, Swimpants eller badebleiebukse. Den må sitte godt inntil beina og magen, og må ikke inneholde plast. Det er for å unngå oppsamling av luft, som kan gi barnet flytehjelp. Buksene må være smidige og enkle å bevege seg i.

Foreldrene bestemmer, og samspillet med barna står i sentrum

På babysvømming har barna mer bevegelsesfrihet enn hjemme på badet. Det gjør at foreldrene og barna kan gjøre nye typer øvelser. Når man tenker på babysvømming, ser man ofte for seg bilder av smilende barn med hele hodet under vann. Men det er bare ett eksempel på en øvelse man kan gjøre. Dessuten er det ikke alle barn som vil eller liker å ha hodet under vann. Og det samme gjelder foreldrene. 

Les også om: Barnets selvfølelse Trygge barn i vannet

På babysvømming avgjør foreldrene hvilke av øvelsene barna skal gjøre. Alt skjer på barnets premisser, og det er viktig at både barn og foreldre føler seg trygge. En ekstra bonus med babysvømming er at det skaper leken kontakt mellom foreldre og barn.Det er herlig å se barnet kose seg, samtidig som det forsiktig venner seg til og blir tryggere i vannet. Dessuten er øvelsene som oftest morsomme for både foreldre og barn. 

Ulike øvelser

Øvelsene er tilpasset barnets alder og foreldrenes ønsker. Det kan handle om å lære seg å holde pusten, å flyte på ryggen og å kunne redde seg selv. Noen velger å dukke hodet under vann, men for dem som ikke vil det, finnes det mange andre øvelser for å få barna til å føle seg trygge i vannet. I vannet trener barna også på balanse og motorikk. Fakta om dykkerefleksen

Før trodde man at "dykkerefleksen" var nødvendig for at barn skulle kunne gå på babysvømming. Nå vet man at det viktigste er å lære barnet å holde pusten bevisst, slik at det kan klare seg hvis det havner i vannet ufrivillig. Refleksene har altså ingen praktisk betydning for barn som går på babysvømming. Dykkerefleksen er egentlig flere reflekser som aktiveres når et menneske kommer under vann.

  • Struperefleksen (laryngeal chemoreflex) er en beskyttelsesrefleks som blant annet gjør at strupehodet lukker seg når vann eller andre væsker renner ned i svelget. Refleksen består også av bevegelser med armer og bein, slik at også små barn kommer seg opp til overflaten igjen. Refleksen er medfødt og blir svakere med årene. I voksen alder undertrykkes den ofte av hjernebarken.
  • Trigeminus-refleksen aktiveres når området rundt nesen og pannen kommer i kontakt med vann. Den fungerer på samme måte som struperefleksen, bortsett fra at den ikke omfatter bevegelser i svelget.
  • Ansiktsrefleksen aktiveres når ansiktet kommer i kontakt med vann, og også den bidrar til å beskytte luftveiene mot vann.


Begge de sistnevnte refleksene er aktive også i voksen alder. Struperefleksen aktiveres imidlertid vanligvis ikke hos voksne, men kan gjøre det i enkelte tilfeller. Les mer
Det nyfødte barnets reflekser 

Barnets hud

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...