close

Klær til babyen

Barnets hud er myk og følsom. Velg derfor behagelige babyklær uten miljøgifter eller harde detaljer. Ved å bruke flere lag med klær kan du lett regulere, slik at barnet ikke blir for varmt eller for kaldt.

Det er morsomt å kjøpe bitte små, søte klær – men husk at det nyfødte barnet ikke har så store behov.
Velg klær i luftig kvalitet. Bomull og ull (sjekk at den ikke klør!) lar huden puste. Unngå syntetiske materialer og klær som er for tettsittende.
De fleste kjøper først størrelse 50–56, klær som kan brukes i cirka to uker. Størrelse 60 eller 62 kan barnet ha litt lenger, så det kan være fornuftig å ønske seg den størrelsen av slektninger og venner som vil komme med gaver. Størrelsesveiledning for ulike aldre og gode vaskeråd finner du her.

Dette bør du tenke på når du handler babyklær:

  • Vask alltid nye klær før bruk. Det bidrar til å redusere innholdet av farlige stoffer som ofte finnes i nyproduserte klær.
  • Unngå å kjøpe barneklær med gummiaktig trykk, siden det kan inneholde giftige mykgjøringsmidler, såkalte ftalater. Vanligvis kjennes plasttrykk som inneholder ftalater, mykt og gummiaktig ut. Pass på at barnet ikke får tak i eller suger på denne typen tekstiltrykk.
  • Velg økologiske, miljø- eller svanemerkede produkter når du kjøper nytt.
  • Kjøp gjerne brukte barneklær. Brukte klær er bra for miljøet og inneholder mindre kjemikalier. De er myke og behagelige, siden de allerede er brukt og vasket en del.
  • Velg klær som er enkle å ta av når du skal bytte bleie, for eksempel bukser eller bodyer med knapper i skrittet.
  • Kjøp omslagsgensere og -bodyer som er enkle å trekke over hodet på barnet.
  • Unngå klær med glidelås eller store knapper som kommer i direkte kontakt med barnets hud. Pysjamaser fra en del andre land har ofte knapper i ryggen, noe som kan være ubehagelig for barn som oftest sover på ryggen.

Slik sjekker du om barnet er for varmt eller for kaldt

Siden barnets indre termometer ikke er fullt utviklet de første årene, er det vanskelig for ham eller henne å regulere sin egen kroppstemperatur. Et spedbarn som har for mye klær på seg, for eksempel når det ligger i barnevognen innendørs, har det ikke bra. Det blir sutrete og får kanskje rødt, forbigående varmeutslett.
Kontroller barnets temperatur ved å legge hånden mot barnets nakke. Hvis nakken føles varm, har barnet det bra. Ta av et lag med klær eller brett ned dynen i vognen hvis nakken kjennes svett. Hvis det er kaldt ute, bør du kjenne på de små fingrene innimellom, selv om barnet har votter på seg. Varm aldri frosne fingre med varmt vann. Hold dem i dine varme hender, eller legg dem inn mot armhulen din hvis du også er kald.
Barnets nesetipp er også følsom for kulde og vind – og vanskelig å kle på! Derfor bør du ikke være for lenge ute når det er veldig kaldt.

Luen beskytter mot vind og trekk

Hvis det er vinter eller kjølig de første månedene av barnets liv, trenger barnet en god lue. Men selv om det er sommer, bør du la babyen ha på seg en tynn bomullslue utendørs de første seks månedene, siden den beskytter mot vind og trekk.
Det er en fordel med en lue som kan knytes under haken, siden luer lett havner på snei eller over øynene når babyen snur på hodet. Når barnet blir større, oppdager det kanskje hvor morsomt det er å dra av seg luen, hvis det ikke finnes et bånd som holder den på plass. Men ikke knyt båndet under haken for stramt. Det må ikke skjære seg inn i huden.
En solhatt med ordentlig skygge er god å ha på lyse sommerdager, i alle fall for barn som kan sitte oppreist og ha litt nytte av skyggen. Husk imidlertid at barnet aldri bør sitte i direkte sollys.

Sko, sokker eller tøfler?

Sko trengs ikke før barnet begynner å stå og gå. Selvfølgelig kan det være morsomt å kjøpe et par bitte små joggesko, men det er ikke like behagelig som sokker eller tøfler så lenge barnet sitter eller ligger i vognen.
Det aller beste for barnet er å lære seg å gå barbeint – innendørs, eller utendørs hvis årstiden tillater det. Da utvikles alle musklene i foten på en naturlig måte.
De første skoene bør sitte godt og være laget i et materiale som puster. De bør være brede og myke foran, ha sklisikre såler og være stive bak, slik at foten får støtte.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...