06_rumpa_0390_desktop

Bleieutslett hos baby

Hvis den vanligvis myke babystumpen blir rød og irritert, skyldes det trolig at den har vært fuktig og varm litt for lenge. Små rumper liker nemlig ikke fuktighet og varme.

Du har sikkert merket at spedbarn tisser og bæsjer veldig ofte, og det trengs flere bleieskift i løpet av dagen for å holde baken tørr. Fuktighet og varme som stenges inne i bleien og kommer i kontakt med babyens hud, gjør nemlig at den lille baken lett blir rød og irritert. Iblant kan man se små prikker eller blemmer på rumpa, og da handler det ofte om bleieeksem. Men siden bleiene har blitt bedre og holder barnet tørt lenger, er det heldigvis ikke lenger like vanlig med bleieeksem – eller bleiedermatitt, som det også kalles. Blir stumpen blank og rød, og det ser ut til at den klør eller gjør vondt, skyldes det sannsynligvis en soppinfeksjon.

Slik forebygger du bleieutslett

  • Bleiene våre er laget for å holde seg tørre nærmest huden, og du trenger ikke skifte hver gang det kommer litt tiss – det suges raskt opp av bleien. Men hvis bleien blir full eller det blir fuktig mot babyens rumpe, må du skifte den. Og har babyen bæsjet, må du også skifte den med en gang.

  • La gjerne babyen være uten bleie en stund i forbindelse med bleieskift. Da får stumpen tid til å lufte seg og tørke skikkelig.

  • Bruk vann, med eller uten babyolje når du vasker. Begge deler er bra, men husk at oljen binder fuktighet i huden og skaper en liten barriere før neste runde med avføring. Har du ikke tilgang til vann eller babyolje, kan du bruke uparfymerte våtservietter som er skånsomme mot huden.

  • Bruk en bleie som puster godt og ikke sitter for stramt mot babyens rumpe.

  • Hvis babyen har diaré, øker risikoen for at stumpen blir rød eller får små sår. I så fall kan du forebygge ved å smøre på et lag med salve eller krem med barriere-effekt, for eksempel sinksalve, hver gang du skifter bleie. Salven legger seg nemlig som et beskyttende lag over den følsomme babyhuden.

  • Rød stump hos babyer begynner ofte med at det er litt rødt rundt endetarmsåpningen. Følg med, og smør på litt beskyttende krem allerede ved det første tegnet, så kan du unngå at det blir verre.

  • Hvis barnet har lett for å få eksem, er det ekstra viktig å tilføre huden mer fuktighet, siden eksem lettere dukker opp hvis huden er tørr.

 Hvis babyen likevel får bleieutslett:

  • Smør med sinksalve eller annen fet salve på de irriterte stedene hver gang du skifter bleie.

  • Vær ekstra nøye med å la stumpen tørke mellom hvert bleieskift. La gjerne babyen ligge eller krabbe rundt uten bleie en stund.

  • Ved bleieeksem (røde, flekkvise forandringer med glatte og blankeoverflater er typiske tegn) kan det ofte hjelpe med hydrokortisonkrem, som både demper kløen og er anti-inflammatorisk. Men snakk gjerne med helsestasjonen først, så får du hjelp til å vurdere utslettet og finne ut hvordan det bør behandles.

  • Iblant kan rød stump skyldes en soppinfeksjon, som for eksempel kan komme via fordøyelsen hvis babyen har trøske i munnen. Det kan gjøre veldig vondt, og da bør du oppsøke helsestasjonen for å få råd om hvordan soppen bør behandles.

  • Vann tørker ut huden. Vær derfor litt forsiktig med bading mens barnet har utslett i baken.


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel