Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Desktop

Brystbetennelse

Er det klumper i brystet når babyen skal amme? Det er ikke uvanlig å få melkeklumper, og de forsvinner som oftest når brystet tømmes – men iblant gjør de ikke det, og det kan være starten på en brystbetennelse. Det kan både gjøre vondt og medføre feber. Her får du tips til hvordan du unngår brystbetennelse – eller blir kvitt den hvis den allerede er et faktum.

Første uken etter fødselen er brystene ofte veldig hovne og ømme. Det er normalt og skyldes nesten aldri brystbetennelse. Det er nemlig uvanlig å få brystbetennelse – eller mastitt, som det også kalles – de første ti dagene etter en fødsel. Likevel er det lurt å være obs på ømme bryster og klumper, og lære seg litt om hvordan man kan forebygge brystbetennelse.

Hva skyldes brystbetennelse?

Som sagt er det vanlig å få klumper i brystene når man ammer. De pleier som regel å forsvinne når babyen har spist en stund. Men iblant utvikler melkeklumpene seg til en betennelsesreaksjon – altså brystbetennelse. Årsakene er tette melkeganger som hindrer melkestrømmen. Det kan skyldes at brystet blir utsatt for trykk (for eksempel fra en bøyle-bh), eller at babyen ikke får ordentlig tak rundt brystet.

Det vanligste er å få brystbetennelse de første to månedene, før bryst og baby har funnet sin felles rytme, men husk at det også kan oppstå når babyen er eldre. Ofte er risikoen høyere når ammingen blir mer uregelmessig. Ha derfor tipsene om å forebygge brystbetennelsene i bakhodet så lenge du ammer, eller hvis du for eksempel vil unngå brystbetennelse når du skal slutte å amme. En brystbetennelse kan også komme av at bakterier har funnet veien inn i brystet, for eksempel via sår eller sprekker på brystvortene.

Hvordan forebygge brystbetennelse?

Det beste du kan gjøre for å unngå brystbetennelse er å ikke bruke klær og amme-bh som strammer over brystet. I tillegg er det viktig at babyen har god sugeteknikk. Små klumper i brystet blir ofte mindre eller borte når barnet spiser. Hos noen går det bort etter et måltid andre ganger kan man kjenne klumper i brystet som tar noen måltider før de løsner. Noen hevder at man kan få brystbetennelse av å fryse. Det er ikke vitenskapelig bevist, men brystene er følsomme for vind og trekk. Mange kvinner synes at det er godt og hjelper med amme innlegg i ull.

Hvordan kjennes brystbetennelse ut?

Symptomer på brystbetennelse er at ubehaget ofte oppstår plutselig, og vanligvis bare i det ene brystet. Det kan bli varmt, ømt, rødt og sprengt i det området der melkegangen er tilstoppet. Det er ganske vanlig at brystbetennelse medfører feber, og iblant kan man bli ordentlig syk – med frostrier og muskelsmerter, omtrent som ved influensa. Det kan gjøre vondt å amme, og det kan også være sår eller sprekker på brystvorten.

Tips ved brystbetennelse

Hvis du har fått brystbetennelse, er det flere ting du kan gjøre for å lindre plagene:

  • Ikke slutt å amme selv om du har brystbetennelse – amming er nemlig det beste motmiddelet. man ammer barnet så ofte den ønsker eller ellers skulle spist. Ca hver 2.-3. time. Det anbefales også gjerne litt kjølige omslag 10-20 min mellom ammingene for å roe ned. Og dersom kvinnen liker det kan varme 10-20 min før amming være godt.
  • Begynn alltid med det vonde brystet, siden babyen suger mest i starten.
  • Du kan ta febernedsettende/smertestillende hvis du trenger å få ned feberen og kunne amme uten at det gjør altfor vondt.
  • Hvis barnet strever med å få tak i brystvorten, kan du først håndmelke litt for å gjøre området rundt brystvorten mindre sprengt. Du kan også bruke en pumpe for å redusere trykket. Men gjør det veldig vondt, kan du prøve å ta en varm dusj med strålen mot det vonde brystet, samtidig som du forsiktig melker ut litt før ammingen.
  • I tillegg til en varm dusj kan en hvetevarmer over brystene bidra til å lindre brystbetennelsen. Varme omslag som hvetevarmer kan lindre godt for mange kvinner. Noen kvinner vil også føle at det blir bedre hvis man avkjøler brystene med f.eks. en pose frosne erter. Les gjerne mer hos www.ammehjelpen.no.
  • Hold babyen hud mot hud, siden det fører til at utdrivningen av morsmelk øker og ammingen går lettere.
  • Bruk løstsittende klær som ikke strammer mot brystet eller etterlater merker på huden.
  • Nå blir babyens sugeteknikk ekstra viktig: I tillegg til å passe på at han eller hun får godt tak, kan du prøve å legge babyen slik at haken peker mot det sprengte området. Da tømmes nemlig brystet lettere. Det kan hende du må prøve ulike ammestillinger.
  • Husk å hvile og slappe av mellom slagene. Dette er spesielt viktig hvis du har feber og føler deg syk. Å få litt massasje på skuldrene eller annen berøring av huden kan også øke frigjøringen av oxytocin, slik at utdrivningen av melk øker.
  • Drikk rikelig med væske.

Hvor lenge varer brystbetennelse?

Ofte varer en brystbetennelse i opptil tre dager, men følger du tipsene ovenfor, blir det som regel gradvis bedre. Hvis du får feber og ømheten i brystet ikke avtar innen 12 timer, bør du kontakte helsestasjon eller legevakt for å få hjelp. Det samme gjelder hvis brystbetennelsen ikke går over etter noen dager, eller hvis den kommer tilbake med jevne mellomrom. I sjeldne tilfeller kan brystbetennelse utvikle seg til en brystabscess. Det krever behandling med antibiotika.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg