close

Melkeklumper og brystbetennelse

Melkeklumper er ikke uvanlig, men hvis de ikke behandles, kan de utvikle seg til smertefull brystbetennelse. Her er noen tips:

At du får brystspreng i begynnelsen, er naturlig, siden det samler seg mer blod og væske i brystvevet. Brystbetennelse dukker sjelden opp de første dagene etter fødselen, men senere er det ikke uvanlig at det oppstår en eller annen form for problemer med ammingen.

Tilstoppede melkeganger

Melkeklumper oppstår når én eller flere melkeganger blir tilstoppet. Det kan skje hvis et bryst blir utsatt for trykk, for eksempel fra en bøyle-bh, eller hvis det ikke tømmes helt under ammingen. Hvis du får en melkeklump, blir brystet varmt, ømt, rødt og sprengt i det området der melkegangen er tilstoppet. Det kan hende at du får feber og føler deg veldig dårlig, som om du skulle hatt influensa.

Hvis du får ømme bryster

Ta umiddelbart kontakt med helsesøster eller en ammepoliklinikk hvis brystene begynner å føles ømme, særlig hvis du i tillegg har feber. Du kan ta noe smertestillende for å få ned feberen. Fortsett å amme, selv om det gjør vondt.
Prøv tipsene nedenfor så snart du begynner å føle ømhet i et av brystene:

  • Fortsett å amme, helst ganske hyppig. Amming er det beste botemiddelet akkurat nå. Det kan hende du må vekke barnet for å få hjelp med å tømme det vonde brystet.
  • La barnet die ekstra mye fra det vonde brystet. Du kan for eksempel la barnet begynne med dette brystet i et par dager. Hvis barnet strever med å få tak i brystvorten, kan du begynne med å håndmelke litt for å gjøre området rundt brystvorten mindre sprengt.
  • Unngå å bruke klær som trykker mot brystet. Bruk en amme-bh som ikke etterlater merker på huden.
  • Varme hjelper. Smerten kan lindres ved at du holder det ømme brystet under en varm dusj med myk stråle.
  • Legg fingeren på det harde området, og stryk den innover mot brystvorten mens barnet dier. Men vær forsiktig.
  • Flytt barnet når det ligger ved brystet, slik at barnets hake peker mot det sprengte området. Da tømmer barnet brystet best. Prøv nye ammestillinger for å få det til, for eksempel kan du ligge og amme eller holde barnet under den ene armen.
  • Husk å hvile, og pass på at du får masse ro, hvile og omsorg. Når alt kommer til alt, er det jo du som er maten – og maten er ikke helt i form!
  • Unngå å utsette deg for trekk.
  • Hvis barnet ikke vil drikke nok, kan du håndmelke det ømme brystet eller bruke en brystpumpe til det føles mykt igjen. Men pass på å ikke pumpe for mye, slik at du øker melkeproduksjonen.
  • Drikk rikelig med væske.

Pass på at det går rett vei

Det kan ta tid å bli kvitt brystbetennelse, men du bør begynne å føle deg bedre i løpet av 12 timer. Feberen bør snart forsvinne, og brystet bør bli mindre rødt og ømt, da vet du at du er på vei til å bli frisk. Fortsett å følge tipsene ovenfor inntil du er helt bra igjen. Det kan som sagt ta noen dager.

Hvis ammeproblemene ikke går over

Hvis brystbetennelsen ikke forsvinner, og brystvortene dine er såre, eller hvis du har feber i mer enn 12 timer, bør du kontakte helsesøster eller en ammepoliklinikk umiddelbart for å få hjelp. Noen ganger må det antibiotika til for å få bukt med infeksjonen, men du må ikke slutte å amme.

Hvis du har problemer med å amme, finnes det flere steder du kan få hjelp.
Den første du bør snakke om eventuelle ammeproblemer med, er helsesøster. Du kan også kontakte en lokal ammepoliklinikk eller Ammehjelpen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...