close

Hjemme med baby – etterkontroll og samtale

Etter fødselen får du tilbud om en etterkontroll hos jordmor eller lege. Det skjer vanligvis cirka seks uker etter fødselen. Hvis du har hatt en komplisert fødsel eller et keisersnitt, er det vanligvis en lege som foretar etterkontrollen.

Her får dere – hvis du har en partner som er med – eller du en mulighet til å snakke om alt du/dere har vært gjennom. Du/dere kan sammen med jordmoren eller legen gå gjennom alt som skjedde under fødselen. Du kan fortelle om dine opplevelser, stille spørsmål og eventuelt lese i journalen din. Det er viktig å få snakke om det som har skjedd. Selv om fødselen forløp helt uten komplikasjoner, har de fleste kvinner likevel behov for å gå gjennom opplevelsen, gjerne flere ganger. Også før du forlater fødeavdelingen, får du som oftest snakke med jordmoren som forløste deg, for å gå gjennom det som skjedde og stille eventuelle spørsmål. Det kalles post partum-samtale.

Å føde barn – en opplevelse som forandrer livet for alltid

Å føde barn er en sterk opplevelse som vil prege deg resten av livet. For de fleste kvinner kjennes det godt å få sette navn på følelser som forventning, lykke, styrke og lettelse. Det samme gjelder selvfølgelig negative følelser som bekymring, redsel, skuffelse og iblant sorg. Det er viktig å få mulighet til å sette ord på alle de følelsene som fødselen har vekket.

Gå gjennom fødselsjournalen

Journalen kan også være et godt utgangspunkt for å finne ut av uklarheter, få hjelp til å forstå og få mulighet til å stille spørsmål. Om ikke annet kan det føles som en styrke å ha gjort det før et eventuelt nytt svangerskap og påfølgende fødsel. Under etterkontrollen kommer man naturligvis også inn på hvordan tiden etter fødselen har vært. Du har gjennomgått en stor omstilling i livet på den korte tiden som har gått siden dere kom hjem fra fødeavdelingen.

Etterkontroll og undersøkelse

Ved behov foretas det ved etterkontrollen en undersøkelse av underlivet ditt for å finne ut om det er leget, og om alt fungerer normalt igjen. Man tar også opp spørsmålet om prevensjon. I tillegg til kondom kan en ammende kvinne i dag velge p-piller av typen minipiller. De inneholder bare ett hormon, gestagen, og påvirker verken melkeproduksjonen eller barnet. Andre muligheter er hormonspiral, kobberspiral og p-sprøyte. Kombinasjons-p-piller, p-plaster og p-ring som inneholder østrogen, må du vente med til du har sluttet å amme, hvis du gjør det. LAM, Lactation Amenorrhea Method, kan også være et godt alternativ det første halvåret.

Nå begynner det nye livet med barnet

Etterkontrollen pleier for de fleste å føles som en avslutning på det lange svangerskapet og fødselen, med alle forberedelser og tanker det medfører. Å få bekreftet – både følelsesmessig og fysisk – det man har opplevd, kan være viktig. Nå er det over, og du klarte det. Et nytt liv med barn og familie venter.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...