close

Babystell

Her får du tips og gode råd om hvordan du steller negler, navle, hår og hud på den nyfødte babyen.

Å få ny bleie, bli vasket eller bli stelt er en sosial og hyggelig stund for en liten baby.
Kjente ting og faste rutiner, for eksempel på stellebordet, gir babyen trygghet i hverdagen.

Navlen

Restene av babyens navlestreng vil skrumpe inn, lukte litt vondt – og til slutt løsne av seg selv. Navlestumpen faller vanligvis av etter 8 til 12 dager.
Navlen må holdes ren, og du kan vaske den forsiktig med en bomullspinne fuktet med vanlig vann og deretter tørke den med en tørr bomullspinne. Det er ingen nerver i navlestumpen, og derfor kjenner ikke babyen noe når du vasker den.
Det er helt normalt at navlen blør og væsker litt. Hvis den derimot blir rød og hoven, begynner å lukte vondere og væsker enda mer, kan det tyde på en infeksjon. Ta i så fall kontakt med helsestasjon eller lege.
Du kan bade babyen selv om ikke navlestumpen har falt av ennå.
Her kan du lese mer om Babyens hud

Vaske eller bade babyen

La babyen bade én eller to ganger i uken. Les tips om å bade babyen, eller se Liberos badefilm.

Slik skifter du bleie på babyen

Når du skifter til ren bleie, må du passe på at den ikke trykker mot navlestumpen, hvis den ikke har falt av ennå. Liberos minste bleier er ekstra tynne ved navlen ("navel care"), slik at den skal få luft og plass til å gro. Hvis du har en gutt, må du passe på at tissen peker nedover, slik at han ikke tisser i retning navlen.
På Liberos nettside finner du en film som viser hvordan du skifter bleie.
Her kan du også lese om hvor ofte man bør skifte bleie, hvordan bæsjen kan se ut i begynnelsen, og hva man gjør hvis stumpen blir rød.

Hormonutslett og andre prikker

Hormonutslett er små, rødlige prikker som babyen kan få de første månedene. De kan være litt gule på toppen og se ut som små kviser. Her kan du lese mer om prikker, utslett og tørr hud hos spedbarn.

Klippe babyens negler

En nyfødt baby kan ha lange og skarpe negler, og når den vifter med armene, er det fort gjort å klore seg i ansiktet. I begynnelsen kan det være vanskelig å se hvor mye av neglene som er vokst sammen med huden. Derfor er det ikke alltid like lett å klippe dem med saks. Da er det bedre å file neglene eller rive løse biter forsiktig av.
Når neglene blir for harde til å rive av – etter cirka en måned – kan du begynne å klippe dem rett av med neglesaks eller negleklipper for babyer. Du kan stelle babyens negler når den sover – gjerne rett etter at babyen har badet, for da er neglene mykere.

Å vaske irriterte øyne

De første dagene kan babyens øyne være litt hovne, men det pleier å gå over av seg selv. Øynene kan også bli irriterte og væske seg. Når babyen har sovet, kan det hende du må tørke den i øynene. Tørk utenfra og innover mot øyekroken. Bruk en myk kompress med litt lunkent vann, eventuelt litt saltvannsoppløsning fra apoteket.
Hvis øynene ikke blir bedre, kan babyen ha en infeksjon som må behandles. Ta i så fall kontakt med helsestasjon eller lege.

Babyens hår

Noen babyer har masse hår ved fødselen, mens andre praktisk talt er hårløse. Uansett mengde kan du kjemme håret forsiktig med en fintannet kam – først mot hårets retning, og deretter tilbake i riktig retning. På den måten forebygger du skurv. Det er lettest å kjemme håret etter at babyen har badet, eller hvis du har vasket hodet med lunkent vann.
Du behøver ikke bruke sjampo når du vasker håret til en liten baby. Litt babyolje i badevannet er nok.

Rengjøre babyens ører

Rengjør ørene utvendig når det er nødvendig, for eksempel én gang i uken. Libero har myke bomullspinner som er beregnet på små barn.
Unngå å pirke inne i ørene på babyen – den ørevoksen som er der, skal være der. Hvis du fører en bomullspinne inn i øret, er det fort gjort å dytte voksen inn i øregangen, noe som kan forårsake vokspropper.

Gi D-vitamin allerede etter fire uker

De to første årene trenger barnet ekstra D-vitamin i form av fem vitamin D-dråper hver dag hele året. Man anbefaler å begynne med vitamin D-dråper når barnet er cirka fire uker gammelt.

Vent med smokk

Babyer har et naturlig sugebehov helt fra starten av og bruker det til å regulere melkeproduksjonen. Det beste er å unngå smokk inntil ammingen fungerer ordentlig.
Prøv eventuelt med smokk når babyen har fått en god sugeteknikk og du føler deg sikker på at babyen får i seg den melken den trenger.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...