close

Når babyen gulper

Det er helt normalt at spedbarn gulper litt etter at de har spist. Det kan være smart å ha en klut eller en tørkerull for hånden når du gir babyen mat. Gulping i forbindelse med feber eller diaré kan imidlertid tyde på at babyen er syk.

Hos ni av ti babyer kommer det opp såkalt overskuddsgulp en gang iblant. Jo eldre babyen blir, desto mindre vil den sannsynligvis gulpe etter måltidene. Denne typen gulping er ikke ubehagelig for babyen.
Mengden som kommer opp, kan virke større enn den i virkeligheten er. Så lenge babyen ser ut til å være i god form og går opp i vekt, er det ingenting å bekymre seg for. Men hvis babyen gulper mye og ofte, kan det være et tegn på sykdom.

Overskuddsgulping

Hvis babyen drikker mer enn den har plass til i magen, vil den sannsynligvis gulpe. Ofte kommer maten opp igjen når babyen raper eller hikker. Og hvis du har prøvd å løfte eller herje med babyen rett etter ammingen, gjør du nok ikke det flere ganger!
Men gulping kan faktisk også skyldes at babyen har fått for lite å spise. Hvis babyen er veldig sulten, kan den bli altfor ivrig når det er spisetid. Da er det fort gjort at babyen svelger mye luft og må rape. Sammen med luften kommer det gjerne opp litt mat – i form av gulp. Derfor gulper babyer ofte i forbindelse med raping. Slik hjelper du babyen til å rape.
Kunsten å få babyen til å rape

Du kan prøve to ting for å forebygge gulping:

  • Pass på at babyen tar små pauser når den spiser, slik at den får mulighet til å rape.
  • Unngå å utsette babyen for mye bevegelse eller fysisk aktivitet rett etter et måltid.

Gulping som skyldes sykdom

Andre former for gulping kan skyldes at babyen er rammet av en infeksjon eller er overfølsom mot enkelte typer mat. Ta kontakt med lege eller helsestasjon hvis babyen går ned i vekt, blir mindre aktiv, eller om det ikke kommer så mye i bleien.

En virusinfeksjon som kan gi mye gulping eller oppkast, er omgangssyke. Babyer får ofte diaré i forbindelse med en slik infeksjon.
Også forkjølelse kan gjøre at babyen gulper mye. Gulpet er da ofte litt slimete, og babyen er generelt sutrete og grinete.
Andre infeksjoner, for eksempel ørebetennelse eller urinveisinfeksjon, kan også medføre gulping.

Kumelksallergi og glutenintoleranse

Hvis babyen gulper mer når den begynner med morsmelkerstatning eller velling, kan det skyldes allergi mot kumelksprotein. Cirka to prosent av alle spedbarn har denne formen for allergi, og gulping er et av de vanligste symptomene. De fleste barn vokser av seg kumelksallergien når de er mellom to og fire år, men hos noen fortsetter allergien inn i voksen alder.
Hvis babyen rammes av magebesvær og vektnedgang når den begynner å spise vanlig mat, vil legen sannsynligvis sjekke om det skyldes glutenintoleranse. Gluten finnes blant annet i velling, grøt og brød.
Les mer om matallergi og matvareintoleranse hos barn.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...