Essity4307_Desktop

Når babyen gulper

Det er helt normalt at spedbarn gulper litt etter at de har spist. Såkalt overskuddsgulping skyldes vanligvis at spedbarn får i seg litt mer enn den lille magen klarer å fordøye. Men hvis det kommer gulp i forbindelse med for eksempel feber eller diaré, betyr det mest sannsynlig at barnet er syk.

Hos ni av ti spedbarn kommer det opp overskuddsgulp en gang iblant. Noen babyer gulper mye, andre mindre. Denne typen gulping er ikke ubehagelig for barnet, og så lenge han eller hun ser ut til å være i god form og går opp i vekt, er det ingenting å bekymre seg for. Men hvis babyen har sprutoppkast, bør du kontakte helsestasjonen. Når barnet blir eldre, og begynner å spise mat med litt fastere konsistens, vil gulpingen høyst sannsynlig avta.

Hvorfor gulper spedbarn etter amming eller flaskemating?

Babyer kan gulpe etter at de har fått morsmelkerstatning eller blitt ammet, og det skyldes vanligvis at barnet drikker mer enn det er plass til i magesekken. Ofte kommer maten opp igjen når babyen raper eller hikker. Og hvis du har prøvd å løfte eller leke med en baby rett etter at den har spist, gjør du nok ikke det flere ganger!

Når babyen er veldig sulten, kan den bli altfor ivrig når det er spisetid. Da er det fort gjort at babyen svelger mye luft og må rape. Sammen med luften kommer det gjerne opp litt mat – i form av gulp. Derfor gulper babyer ofte i forbindelse med raping.

Ting du kan prøve hvis babyen gulper mye

  • Pass på at babyen tar små pauser når den spiser, slik at den får mulighet til å rape.
  • Unngå å utsette babyen for mye bevegelse rett etter et måltid.
  • Prøv å mate babyen med mindre mengder (men oftere) i en periode og se om det hjelper.
  • Hvis du ammer, kan du prøve å melke ut litt av brystene før babyen skal spise, så renner melken litt langsommere.
  • Flaskemater du, kan du prøve å bruke en flaske med mindre hull i smokken.
  • La barnet sitte halvveis oppreist i stedet for å ligge når det spiser.
  • Hvis barnet gulper om natten, bør du revurdere mengden mat du gir. Iblant lengter man sånn etter søvn at det kan være fristende å gi babyen ekstra mye å spise før leggetid. Prøv å redusere mengden litt og se om det hjelper.

Gulping som skyldes sykdom

Gulping kan iblant også skyldes at barnet har en infeksjon. Omgangssyke begynner ofte med gulping og etterfølges av løs avføring eller diaré etter rundt et døgn. Dersom babyen gulper slim, og samtidig snufser eller hoster, er det sannsynligvis på grunn av en forkjølelse. Iblant kan faktisk også infeksjoner, for eksempel ørebetennelse eller urinveisinfeksjon, forårsake gulping. En forstoppelse som har pågått en stund, kan også føre til at babyen gulper. Kontakt helsepersonell hvis barnet går uvanlig lenge uten å bæsje, går ned i vekt, blir trøttere og vil sove mer, eller hvis det ikke kommer så mye tiss i bleien.

Allergi mot kumelkprotein og glutenintoleranse

Hvis babyen gulper mer når den begynner med morsmelkerstatning eller velling, kan det skyldes allergi mot kumelkprotein. Cirka to prosent av alle spedbarn har denne formen for allergi, og gulping er et av de vanligste symptomene. Allergi mot kumelkprotein, som ikke er det samme som laktoseintoleranse, er noe de fleste barn vokser av seg når de er mellom to og fire år. Hos noen fortsetter imidlertid allergien inn i voksen alder. Hvis babyen får magebesvær eller går ned mye i vekt når den begynner å spise vanlig mat, vil helsestasjonen sannsynligvis henvise dere til lege. Da kan det våre lurt å for eksempel sjekke om det skyldes glutenintoleranse eller overfølsomhet mot noe annet barnet spiser.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel