190911_libero_CF6_251

Pseudotvillinger – hva er det?

Nybakt forelder med nytt barn på vei? For noen høres det ut som et mareritt å få barn så tett. For andre er det toppen av lykke. Uansett hva du måtte føle, kan du lese alt om pseudotvillinger her.

Å få to tette barn kalles iblant å få pseudotvillinger, og det oppleves selvsagt veldig ulikt av ulike personer. Men hvordan påvirker det egentlig en familie å få to tette barn? Det er det vanskelig å si noe generelt om, for vi er jo så ulike. Og heldigvis finnes det heller ingen fasit for hvor stor aldersforskjell det «skal» være mellom søsken. Men selvsagt finnes det både fordeler og utfordringer ved å få tette barn – og gode råd til foreldrene.

Når regnes barn som pseudotvillinger?

Med pseudotvillinger mener man søsken som er født med mindre enn 18 måneders mellomrom. Begrepet har ingen vitenskapelig forankring, men brukes til å beskrive to søsken på nesten samme alder – altså at det er omtrent som å ha tvillinger. Å ha to tette barn kan jo innebære erfaringer og utfordringer som minner om de tvillingfamilier står overfor.

Hvordan er det å bli storesøster eller storebror allerede som ettåring?

En ettåring er ikke stort eldre enn en baby og har fortsatt stort behov for nærhet, trøst og støtte fra foreldrene. Å bli storebror eller storesøster endrer ikke det faktumet – selv om ettåringen i foreldrenes øyne kan være kjempestor sammenlignet med et nyfødt barn. Når man nettopp har blitt forelder til barn nummer to, er det lett å tenke at det eldre barnet burde klare litt mer enn hen faktisk gjør. Men i stedet pleier storesøsken ofte å søke mer nærhet og støtte fra foreldrene etter at den lille har meldt sin ankomst. Det er nemlig ettåringers naturlige reaksjon når de blir litt urolige og stresset og lurer på hva som skjer – de tyr til foreldrene for å få hjelp med å takle følelsene sine. Det beste du kan gjøre i en slik situasjon, er å prøve å gi barnet all den tryggheten, omsorgen og bekreftelsen hen trenger. Selv om det kan virke slitsomt og tiden ikke alltid strekker til, blir hverdagen sannsynligvis enklere og hyggeligere for alle på sikt. All energi du bruker på å la ettåringen få fortsette å være liten, kommer forhåpentligvis tilbake i form av mer stabilt humør og sannsynligvis et mer avslappet søskenforhold senere.

Fordeler med pseudotvillinger

Det finnes mange forutinntatte meninger om å få barn med liten aldersforskjell. Noen fraråder det til og med. Men det folk går rundt og mener, er ikke nødvendigvis basert på forskning. Det er nemlig mange ulike ting som påvirker hvor enkelt eller vanskelig familielivet blir i småbarnsårene. Barnas alder er bare én av mange faktorer, og det er mange som forteller at de opplever livet med pseudotvillinger som velfungerende og positivt.

Fordelen med pseudotvillinger er blant annet at den mest intense – og energikrevende – småbarnsperioden blir relativt kort, og at det ofte er enklere å ta seg av søsken som har omtrent samme behov. Det kan være lettere å komme inn i rutiner og få hverdagen til å flyte. Når barna så blir eldre, kan det hende de har samme interesser. Med litt flaks kan de bli gode venner og leke på omtrent samme nivå.

Foreldreutfordringer med pseudotvillinger

Det er ikke til å stikke under stol at hverdagen med pseudotvillinger for de aller fleste også er ganske intens. Barnas første år kan bli ekstremt krevende, akkurat som med tvillinger. I tillegg til alt praktisk arbeid med å stelle to bleiebarn er det en mental kraftanstrengelse å ha ansvaret for to så små barn. Og man får ikke akkurat mer søvn av å ha to babyer i huset.

Hvis dere er to foreldre i familien, er det lurt å sette av tid til både god planlegging og til å lytte til og snakke med hverandre. Det kan gjøre underverker i en hverdag som ofte går på høygir. Alle foreldre trenger å hente seg inn igjen iblant hvis de skal holde ut, og når livet er så intenst, er det godt å slippe hverdagskonflikter som suger kreftene ut av en. Derfor kan det være gull verdt å bruke tid og energi på å snakke og planlegge sammen, for da er sjansen større for at hverdagen vil fungere. Er du aleneforelder, er hjelp og avlastning fra familie og venner uvurderlig de første årene med to små barn. Et lite tips er at du ikke alltid bør overlate det eldste barnet til andre. En bedre løsning kan være at den nyfødte krabaten får seg en trilletur, mens du som forelder kan konsentrere deg fullt og helt om storebror eller storesøster.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel