Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Deprimert etter fødsel

Når du sitter med det nyfødte barnet i armene, er det sannsynligvis et av ditt livs lykkeligste øyeblikk. Samtidig kan du kjenne deg sårbar, nedfor eller engstelig en stund etter fødselen.

Du har nettopp vært gjennom en real styrkeprøve: Du har født et barn. Det føles også som en stor lettelse når du – etter mange måneders venting – endelig får møte det lille nurket. Likevel oppdager du kanskje at du, i likhet med andre nybakte mødre, plutselig begynner å gråte uten grunn. Dette skjer oftest den første uken etter fødselen. Det går som regel raskt over, særlig hvis du får hvile og sove ut. At omgivelsene viser forståelse og hjelper deg med praktiske gjøremål, er også viktig.

Barseltårer

Cirka tre døgn etter fødselen kan du føle deg deprimert eller nedfor og ha lett for å ta til tårene. Det skyldes alt du har gått gjennom, men også hormonforandringer.
Selv om du har hatt ni måneder til å forberede deg, skjer alt plutselig veldig fort. Det er ikke mulig å forutsi nøyaktig hva som vil skje, og hvordan det vil føles. Plutselig, i løpet av bare noen få timer, er alt snudd på hodet. Ingenting er som før, og fysisk er du helt utmattet.

Depresjoner og herjende hormoner

Det skjer en reduksjon av mengden hormoner som har vært viktige under svangerskapet, samtidig som du får mer av de som er nødvendige for ammingen. Det er sterke krefter på gang i kroppen, og det kan gjøre at du føler deg mer sårbar. Hvis dere er to, er det viktig at partneren din tar seg av deg nå. Denne følelsen av skjørhet varer noen dager, men så går den over. Dette er en naturlig nedstemthet som ikke må forveksles med en fødselsdepresjon.

Fødselsdepresjon hos kvinner og menn

Det hender at både nybakte mammaer og pappaer etter en stund kan føle seg så utslitte at de reagerer med nedstemthet. I enkelte tilfeller kan det være godt å oppsøke hjelp og snakke med en utenforstående. Ta kontakt med lege eller helsesøster hvis du fortsetter å føle deg deprimert, trist eller nedstemt. Det kan dreie seg om en fødselsdepresjon. Et fåtall nybakte mammaer og pappaer rammes av det.

Hvis du har en fødselsdepresjon, kan legen henvise deg til en psykiater eller psykolog. Noen av tankene som gjør at du føler deg trist eller tviler på at du kan få et fungerende forhold til barnet, forsvinner når du får snakke med noen som har kunnskap, har hjulpet flere og kan hjelpe deg.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...