Libero_Brand-launch_Newborn-diaper_Desktop

Alt om livet med en nyfødt baby

Mykt, litt rynkete og så nydelig at man kunne smelte. Men hvorfor er huden pelsete, og kan den lille se noe i begynnelsen? Her får du vite mer om lanugohår, hikke, gulsott, spedbarnets syn og mye annet.

Det tar noen uker før babyen venner seg til livet utenfor livmoren, og det er ikke alt som er ferdig utviklet, for eksempel huden og deler av skjelettet. Men, det aller meste er faktisk på plass, og ved fødselen kan den nyfødte både høre stemmen din og gi deg et smil – selv om det ennå er ubevisst.

20 fakta om nyfødte – fra topp til tå

  1. Babyen elsker å ligge hud mot hud. Bortsett fra at det er ufattelig koselig, styrker det blant annet barnets immunforsvar og frigir tilknytningshormonet oksytocin. Det fine er at det spiller mindre rolle hvem sin hud spedbarnet ligger inntil: mamma, pappa eller større søsken (som er gamle nok til å forstå hvor sårbart det lille livet fremdeles er) fungerer like bra.
     
  2. En nyfødt har et uproporsjonalt stort hode i forhold til kroppen, og kan ikke holde hodet selv. En trygg hånd må derfor støtte bak hodet når barnet skal løftes.
     
  3. Spedbarn kan smile fra første stund etter fødselen. Det er en medfødt refleks som utvikles allerede i mors liv. Men, det tar en stund før den lille kan styre musklene og gjøre det bevisst.
     
  4. Det er vanlig at nyfødte hikker. Faktisk gjør mange det allerede i magen. Vi vet ikke helt hva det skyldes av, og hvorfor noen hikker mer enn andre. Kanskje hjelper det små barn å få luft ut av magen. Hikken kan også komme i forbindelse med måltider. Spedbarnets strupe er liten, og hvis det kommer mye melk på kort tid, kan det oppstå en liten krampe som fører til hikke. Det er ufarlig og går over av seg selv.
     
  5. Etter fødselen er babyens kropp ofte pelsete og mer hårete enn vi kanskje hadde forventet. Lanugohår, som det kalles, har dekket den tynne kroppen gjennom tiden i magen. Oppgaven til lanugohåret er å holde på kroppsvarmen. Behåringen forsvinner som regel i løpet av noen dager.
     
  6. I begynnelsen har babyen litt uklart syn, men ser godt på en avstand på 20–25 cm, som er mer enn nok til å se det aller mest vesentlige – nemlig deg. I starten kan spedbarnet feste blikket på lyspunkter, men det tar et par uker før den lille kan begynne å følge noe med blikket. Når det gjelder farger, begynner barnet med å se nesten alt i svart-hvitt. Den neste fargen det oppdager, er vanligvis rødt. Blått pleier å komme til sist.
     
  7. Noen babyer blir født nesten helt uten hår på hodet, mens andre blir født med store manker, ikke sjelden med en annen farge enn foreldrene sine. Vi vet ikke helt hvorfor hårmengden varierer, men det er trolig genetisk. De fleste spedbarn mister håret det ble født med i løpet av det første året. Når det så vokser ut igjen, ser det vanligvis helt annerledes ut, både med tanke på tykkelse, farge og form.
     
  8. En baby som er lei seg, kan ennå ikke gråte tårer. Den evnen oppstår tidligst tre uker etter fødselen, men for mange tar det enda lenger tid – iblant flere måneder.
     
  9. En nyfødt går vanligvis ned i vekt i de første tre til fire dagene etter fødselen. Så skal barnets vekt øke igjen, barnet bør innhente fødselsvekten i løpet av de to første ukene. Det kan være lett å føle på litt uro over mat og størrelse, men akkurat vekten er noe som helsestasjonen følger nøye med på gjennom spedbarnets første måneder.
     
  10. Den lille har ofte kalde, og noen ganger blåaktige, hender og føtter i de første dagene. Det skyldes at kretsløpssystemet ikke er ferdig utviklet.
     
  11. Allerede ti minutter etter fødselen kan en nyfødt reagere på stemmer og musikk som barnet kjenner igjen fra tiden i magen.
     
  12. En nyfødt (opptil omtrent et halvt års alder) puster stort sett bare gjennom nesen, og kan også puste og svelge samtidig. Det gjør at en tett og snørrete nese kan bli ekstra plagsomt for et spedbarn.
     
  13. Ofte har den lille et hvitt lag med fett, som kan ligne litt på vaselin, i hudfoldene. Fosterfett, som det heter, er bra for huden, men altfor mye kan forårsake irritasjon. Stryk det utover med fingrene hvis det ligger i for tykke lag. Etter noen dager kan du vaske det bort med vann.
     
  14. Rett etter fødselen kan babyen ha hovne brystvorter og et uproporsjonalt stort kjønnsorgan. At visse kroppsdeler ser hovne ut, skyldes graviditetshormonet fra mammaens kropp. Det er helt normalt og forsvinner i løpet av et par døgn. Hvis hevelsen ikke gir seg, kan du snakke med helsestasjonen.
     
  15. Huden på en nyfødt kan ofte være tørr og flasse litt, særlig på barn som er født overtid. Det pleier å rette seg opp i løpet av de første leveukene, når spedbarnet har begynt å spise fettrik melk eller morsmelkerstatning, og den naturlige fettproduksjonen i kroppen har kommet i gang. Den tørre huden vil som regel flasse av, og man trenger vanligvis ikke å gjøre så mye med den. Dersom huden føles veldig tørr, kan du smøre eller massere litt med fuktighetskrem eller babyolje for å holde den myk. Her kan du lære alt du trenger å vite om barnets hud.
     
  16. Huden har ofte litt prikker og flekker. Hormonutslett eller milier (talgprikker) er ufarlige og forsvinner etter en stund.
     
  17. Babyen har ingen følelser i den lille navlestumpen, siden det ikke finnes nerver der. Men navlen må holdes ren til stumpen har falt av, noe den vanligvis gjør når man minst venter det. Hvis du er litt usikker på hvordan du skal håndtere navlestumpen, snakker du med helsestasjonen.
     
  18. Jenter kan ha en hvitaktig utflod fra skjeden. Den forårsakes av hormonpåvirkning fra tiden i magen og forsvinner etter noen dager.
     
  19. Huden og det hvite i øyet kan av og til ha en litt gulaktig tone. Det kalles for gulsott og skyldes økte verdier av stoffet bilirubin i blodet. Mild gulsott hos en nyfødt er vanlig, og pleier å gå over av seg selv i løpet av et par uker når matinntak og barnets vekt øker. Da bryter leveren ned de forhøyede verdiene, og den lille ser gradvis litt mindre solbrun ut. Av og til kan det imidlertid være nødvendig å behandle barnet. Hvis huden og det hvite i øynene blir gule etter at dere har kommet hjem fra barselavdelingen, er det viktig at du kontakter helsestasjonen.
     
  20. Det lille nyfødte har reflekser som kanskje kan virke overraskende. Sugerefleksen og griperefleksen kjenner du kanskje til. Men, visste du at spedbarn også har gangrefleks? Prøv å holde babyen under armene og la føttene berøre bordet lett, så vil den nyfødte ofte ta et par skritt rent refleksmessig. På barselavdelingen testes også den såkalte moro-refleksen, som vi tror er en rest fra vår tid som primater. Spedbarnet slår ut med armene og lager en omfavnende bevegelse når den tror den faller, som for å klamre seg fast til forelderen sin, som noen ganger måtte hoppe eller løpe fra fare en gang tilbake i urtiden. Mer om alle spennende reflekser og spedbarnets motoriske utvikling finner du her.

I artikkelen om babystell finner du massevis av råd om hvordan du steller negler, navle, hår og hud på ditt nyfødte barn.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2, og Up&Go str. 4.

Les mer her

Del artikkel