close

Når skal bleien skiftes?

Skal man skifte bleie selv om det er midt på natten? Må man vaske med vann selv om barnet bare har tisset litt? Når og hvordan man skifter bleier, er en vitenskap, men du skal få med noen råd på veien.

Et friskt barn tisser flere ganger i døgnet. Det blir ofte fem eller seks våte tissebleier i løpet av en dag.Hvor ofte et barn bæsjer, varierer imidlertid mye – fra flere ganger om dagen til en gang eller to i uken. Les mer om hvordan normal babyavføring kan se ut.

Flest bleieskift hos nyfødte babyer

Nyfødte tisser og bæsjer vanligvis oftere enn litt eldre spedbarn, ofte ved hvert måltid. Det betyr at de trenger ny bleie fem eller seks ganger om dagen. Noen ganger kan det bli åtte eller ni ganger. Du bør alltid skifte bleie så snart du merker at barnet har bæsjet.

Hvor ofte skal bleien skiftes om dagen?

Etter hvert blir avføringen sannsynligvis mindre hyppig.
Noen barn fortsetter å bæsje flere ganger om dagen, mens andre bare gjør det én gang eller et par ganger i uken. Alle barn bør imidlertid tisse flere ganger i døgnet.
Det er smart å ta en titt i bleien før og etter amming. Liberos små bleier har dessuten en våtindikator som viser om barnet har tisset i bleien.
Du behøver ikke vaske med vann hver gang du skifter en tissebleie. Vask imidlertid barnet før du legger det for natten, siden det da kommer til å sove en lengre stund.
Hvis barnets stump blir rød og irritert, er det ekstra viktig at det ikke blir liggende med våt bleie eller bæsjebleie. Les våre gode råd om røde stumper og bleieutslett.

Hvor ofte skal bleien skiftes om natten?

Om natten bør du bare skifte bleie på barnet hvis det har bæsjet eller det lekker tiss. Hvis sistnevnte skjer, har du sannsynligvis brukt feil størrelse på bleien. Prøv med en annen størrelse.
Hvis barnet bare har tisset når du skifter bleie om natten, behøver du ikke vaske med vann. Bare skift bleien stille og rolig, helst uten å tenne lamper med sterkt lys.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...