Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Desktop

Bleieskift - hvor ofte?

Nå igjen? En ganske vanlig reaksjon når det gjelder bleieskift. Men hvor mange bleier går det egentlig med på en dag? Betyr litt tiss automatisk bleieskift, og bør man skifte bleie selv om babyen sover?

Iblant kan det føles som om livet består av skytteltrafikk til og fra stellebordet. Men jo eldre babyen blir, jo lettere blir det vanligvis å se et mønster i hvor ofte du bør skifte bleie.

Hvor ofte bør jeg skifte bleie på en nyfødt?

Nyfødte pleier å tisse og bæsje ofte. Det dukker som regel opp noe hver gang de spiser. At babyen tisser, er kjempeviktig. Det betyr nemlig at den får i seg nok væske. Dersom du lurer på om babyen tisser, kan det være lurt å bruke en bleie med våtindikator. Alle våre minste bleier har en liten strek som skifter farge når babyen har tisset. Ved hjelp av denne våtindikatoren kan du altså følge med på om hen tisser. Det er ikke minst viktig ved sykdom og varme, for da bør vi passe ekstra godt på at de små får i seg væske.

Det er ikke sånn at du må skifte bleie med en gang babyen tisser litt. Våre bleier sørger nemlig for at det er både tørt og luftig rundt baken. Så lenge du ikke merker at det er vått mot babyens hud, eller at bleien ser veldig full ut, kan derfor babyen ha den på litt til.

Har babyen bæsjet, bør du imidlertid skifte med en gang for å unngå rød stump eller bleieeksem. Fuktighet og varme (spesielt i kombinasjon med hverandre) kan nemlig føre til at huden blir irritert. På en nyfødt baby er det vanlig å måtte skifte bleie mellom seks og ti ganger per dag. Men det er selvsagt vanskelig å gi et nøyaktig svar. Iblant blir det flere bleieskift, og hvor mange bleier som går med hver dag, avhenger ofte av om babyen har avføring ved hvert måltid. I tillegg er alle barn ulike. Det gjelder også bæsjevanene og utseendet på avføringen. Noen får unna alt på en gang, mens andre vil tisse først og deretter vente på ny bleie før de bæsjer. 

Bør jeg skifte bleie om natten?

Tommelfingerregelen er at du bare trenger å skifte bleie om natten hvis det er snakk om avføring eller lekkasje. Hvis bleien lekker om natten, skyldes det sannsynligvis at størrelsen er feil. Babyer vokser nemlig raskere enn man tror. Det påvirker både hvor godt bleien sitter, og hvor mye de tisser. Eldre barn tisser nemlig mer. En større bleie inneholder flere superabsorbenter, altså det materialet som suger opp og kapsler inn væsken. Hvis barnet tisser gjennom bleien, kan det også skyldes at bleien har havnet på snei i løpet av natten. Et tips er å bruke litt tid på å lese om hvordan du kan finne riktig bleie, og hvordan du tar på bleien riktig.

Hvordan skifte bleie?

Det tar ikke lang tid før bleieskift sitter i fingrene, men i starten kan det føles uvant – særlig hvis du ikke har erfaring med små babyer fra før. Det er også noen knep det kan være greit å kjenne til, for eksempel at det er lurt å brette ut lekkasjebarrierene, og at det finnes en veldig smart måte å ta av buksebleier på. Vi har et lite grunnkurs der vi har samlet filmer og tips som viser hvordan du tar på og av buksebleier og åpne bleier.

Vaske og lufte barnets rumpe

Små babystumper har godt av luft. Husk derfor å vaske og lufte barnets rumpe, siden det reduserer risikoen for rød stump og irritasjon. Husk at hvis du har en liten jente, bør du alltid vaske forfra og bakover, slik at det ikke kommer smuss og bæsj i tissen. Baken kan du vaske med vann hvis du har det lett tilgjengelig, men ikke bruk såpe, siden det tørker ut den ømfintlige huden. Hvis du trenger å fjerne inntørket bæsj, eller klissete barnebek, er det lurt å bruke uparfymert olje, siden den får avføringen til å løsne litt lettere. Hvis du ikke har vann for hånden, er det praktisk å vaske med milde og uparfymerte våtservietter som er skånsomme mot babyens rumpe. Sjekk at den lille stumpen er helt tørr, før du tar på ny bleie.

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2, og Up&Go str. 4.

Les mer her

Del artikkel