close

Baby og søvn: 6–8 måneder

Det er få ting som kan måle seg med lyden av en baby som sover godt. Babyen vokser og kan nå klare seg lenger uten mat. Forhåpentligvis betyr det at den sover bedre om natten. Nedenfor finner du noen tips.

Forhåpentligvis sover nå babyen flere timer i strekk om natten. 10 til 12 timers nattesøvn er normalt på denne alderen, pluss at babyen sover etter maten to ganger om dagen. Etter hvert som tiden går, har babyen mindre behov for mat om natten.

Hvis babyen er over seks måneder gammel, er det fra et næringsmessig synspunkt ikke nødvendig med mat om natten hvis babyen legger på seg som den skal. Det er imidlertid ikke sikkert at babyen selv er enig i det, for nattmåltidene handler ikke bare om mat, men også om trygghet og nærhet. Hvis babyen har begynt å få fast føde og kanskje får mer morsmelkerstatning enn morsmelk, vil den kanskje sove lenger om natten.

Babyen trenger mer trygghet når utviklingen går fort

Det kan være greit å vite at babyen kan begynne å sove mer urolig når den er rundt åtte måneder gammel. Det skjer mye i babyens liv på denne tiden, og det kan påvirke søvnen. Den opplever så mye og må venne seg til så mange ting at dagene ikke strekker til! Da er det viktig at dere foreldre kan være til stede og skape trygghet.

Forsiktig tilvenning til å sovne selv

Når babyen er rundt seks måneder gammel, kan det være på tide å lære den at mat og søvn ikke henger sammen. Hvis babyen kan sovne uten å få noe å spise, kan du oftest få mer søvn selv. Du kan begynne å venne babyen forsiktig til at det ikke er en sammenheng mellom søvn og mat, ved å legge babyen sammen med bamsen og si at det er sovetid. Du kan hjelpe babyen med å finne roen ved å stryke den over ryggen, trøste den og være til stede. Du vil kanskje bli møtt med protester, men forsøk å skape rutiner og vaner som babyen kjenner igjen, og som gjør at den føler seg trygg når den skal sove. Og du er jo hele tiden til stede og skaper trygghet, noe som er viktig for babyen.

Mer om søvn

Når barnet er i balanse og sover godt, er det gunstig for alle.
Her finner du flere tips og råd.

Korte filmer:
Om å legge barnet
Å trøste barnet

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...