190917_libero_CF3_283_Desktop

Søvn hos baby på 6–8 måneder

Selv om babyen har sluttet med nattmåltider, kan det oppstå utfordringer med nattesøvnen. Plutselig står du der klokken tre om natten og lurer på hva som skjer. Vi forklarer hvorfor mange babyer på 6, 7 og 8 måneder sover urolig, og gir noen tips til hva du kan gjøre med det.

Babyer på 6, 7 eller 8 måneder trenger fortsatt mye søvn. Men hvor mange timer de sover, varierer fra barn til barn. Mens noen trenger 17 timer, kan andre klare seg utmerket med 12. De trenger å sove litt på dagtid, men ikke i like stor grad som før. Etter ettårsdagen er ikke behovet like stort, vanligvis et sted mellom 12 og 14 timer.

Babyer på 6–8 måneder sover ofte urolig

Selv om babyen ikke blir like lett sulten om natten og våkner av det, er det på denne alderen vanlig å sove urolig og våkne ofte. Det skjer nemlig mye i babyens liv nå, og det påvirker selvsagt også søvnen. Hvis den andre forelderen tar over foreldrepermisjonen, kan det ha noe å si. Samtidig blir babyens evne til å ta inn omverdenen bedre, og han eller hun begynner kanskje å bevege på seg på en helt annen måte enn før. En liten tass som plutselig har krabbet så langt at han eller hun ikke ser foreldrene, kan bli helt fortvilet over at de er borte. Slike følelsesstormer må bearbeides. Det er ganske enkelt mange inntrykk og mange nye ting å oppdage nå, og det påvirker søvnen på ulike måter. Det kan bli vanskeligere å falle til ro, søvnen blir mer overflatisk, og babyen våkner ofte for å sjekke at foreldrene er i nærheten og ikke har forsvunnet igjen…

Selv om det kan være frustrerende, er det kanskje en trøst å vite at urolig søvn er helt normalt. Og dette med at babyen blir fortvilet når forelderen forsvinner ut av synsfeltet i et millisekund, er faktisk et tegn på at tilknytningen fungerer som den skal. Det du som forelder kan gjøre for å få en urolig baby til å sove, er å by på nærhet, nærhet og atter nærhet. Har babyen flyttet ut av foreldrenes soverom, kan dere vurdere å sove på samme rom igjen inntil den mest urolige fasen er over. Husk også at hud mot hud fortsatt er et kjempegodt triks for å roe ned en baby. Alt som får babyen til å føle nærhet, er bra.

På denne alderen pleier også de første forkjølelsene å dukke opp – noe som i stor grad påvirker søvnen. I tillegg til å finne ut hvordan du best kan hjelpe en forkjølet baby med hoste eller snørrete nese, bør du være ekstra raus med nærhet, klemmer og kos.

Fortsette å mate en 7 måneder gammel baby om natten?

Mange babyer slutter å spise om natten når de er rundt 6 måneder. Det henger ofte sammen med at de begynner å spise mer fast føde på dagtid og derfor klarer seg rent ernæringsmessig uten nattmat. Men det er ingen regel som sier at du må slutte å amme eller flaskemate hvis du trives med det – og det gjør det enklere å få babyen til å sovne igjen. Å få ligge i forelderens fang og bli matet handler jo om mer enn å bli mett – det gir trygghet, trøst og nærhet. Du er med andre ord ikke nødt til å slutte med nattmating hvis det er det som fungerer best for dere.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog og Carina Saunders, barnelege

Del artikkel