essity5542_desktop

Når får man mensen etter fødsel?

Etter en fødsel går kroppen gjennom en rekke forandringer, og etter hvert kommer også mensen tilbake. Når det skjer, avhenger av flere ulike faktorer: hormoner, amming og allmenntilstand. Her får du vite mer om første menstruasjon etter fødsel.

Like etter fødselen kommer renselsen. Det er en blødning i livmoren, fra såret der morkaken var festet, og den kan vare i opptil åtte uker etter fødselen. Men selv om renselse ligner på mensen – særlig når blødningene har roet seg ned litt – må den ikke forveksles med menstruasjon.

Når får man mensen igjen etter fødselen?

Når renselsen har avtatt, kan mensen så smått begynne å dukke opp. Det pleier å ta en stund, siden hormonene i kroppen trenger litt tid før de fungerer slik de gjorde tidligere. En ting som helt klart påvirker hvor lang tid det tar før man får mensen etter fødsel, er om man ammer. Amming frigjør nemlig et hormon som kalles prolaktin. Det hemmer eggløsning og gjør at det tar lengre tid før mensen kommer tilbake. Hvor mye man ammer, spiller selvsagt også en rolle: Fullamming gir mer prolaktin som hemmer eggløsningen, mens mindre amming frigjør mindre hemmende hormon. Mange får tilbake mensen en gang mellom 4-7 måneder etter fødsel fordi ammingen ofte da kan bli litt sjeldnere ettersom barnet kanskje sover lengre på natten, eller at hen begynner å spise fast føde i tillegg, og da kan det bli sjeldnere amming. Men, noen får mensen allerede 6 uker etter fødsel og noen får ikke tilbake mensen før ammingen helt er avsluttet.

Når mensen kommer tilbake, kan den være litt uregelmessig. Dessuten kan første mens etter fødselen være annerledes, for eksempel med ekstra mye blod eller ekstra lite blod. Noen trives med å bruke samme type mensbeskyttelse som før graviditet og fødsel. Det er imidlertid ikke uvanlig at underlivet kjennes litt annerledes ut, og at en annen løsning derfor kan passe bedre. Uansett bør man velge en god mensbeskyttelse som man trives med.

Kan man få mensen selv om man ammer?

Ja, det er mulig å få mensen selv om man ammer. For selv om eggløsningen hemmes av hormonene som frigjøres under amming, er det ingen garanti for at man ikke får mensen. Alle kropper er ulike, også når det gjelder hvor følsomme de er overfor hormoner. Derfor kan det skje at mensen dukker opp før ammeslutt, særlig hvis man bare ammer litt.

Går det an å bli gravid før mensen har kommet tilbake?

Det er viktig å være klar over at selv om man ikke har mensen, kan man faktisk bli gravid. Det skyldes at eggløsningen skjer før første mens, altså før man kan vite at mensen er tilbake. Derfor er det lurt å bruke prevensjon hvis man vil ha sex, men ikke har lyst å bli gravid så kort tid etter forrige svangerskap. På etterkontrollen pleier man å snakke om hvilken type prevensjon som kan brukes.

Tre årsaker til uregelmessig menstruasjon etter fødsel

Etter en fødsel er det ganske vanlig at mensen er uregelmessig i en periode. Det kan skyldes ulike ting:

  1. Hormonforandringer: Under svangerskapet gjennomgår kroppen store hormonforandringer som bidrar til fosterets vekst og utvikling. Etter fødselen tar det en stund før hormonene er tilbake på normale nivåer. Det gjør at menssyklusen påvirkes og blir uregelmessig, eller at man ikke har mensen på en stund.
  2. Amming: Amming påvirker som sagt også menstruasjonssyklusen. Hormonet prolaktin, som stimulerer produksjonen av morsmelk, hemmer eggløsningen og kan føre til at mensen blir mindre regelmessig.
  3. Stress og søvnmangel: Å være nybakt forelder er ofte både fysisk og emosjonelt krevende. En kropp som har gjennomgått et svangerskap og en fødsel, trenger hvile. Samtidig har en liten baby behov for masse oppmerksomhet. Søvnmangel er oftere regelen enn unntaket for nybakte foreldre, og stress i den situasjonen kan påvirke hormonbalansen i kroppen og dermed også menstruasjonssyklusen.

Det er viktig å være klar over at uregelmessig mens etter en fødsel er vanlig og som regel ingenting å bekymre seg for. Men hvis den fortsetter å være uregelmessig i en lengre periode, eller det oppstår problemer som smerter eller kraftige blødninger, bør man ta kontakt med jordmor eller lege.
Samtidig er det jo veldig individuelt hvordan kroppen henter seg inn etter svangerskap og fødsel. Og selv om kroppen kanskje ikke fungerer eller ser ut helt som før, går som regel mensen tilbake til sitt normale mønster med tiden.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel