close

Spedbarnskolikk

Spedbarnskolikk, som noen ganger kalles tremånederskolikk, er ikke farlig. Den forsvinner vanligvis ved tre til fire måneders alder. Det kan imidlertid være ekstremt krevende og slitsomt for nybakte foreldre å ta seg av en baby med kolikk, som er utrøstelig kveld etter kveld.

Hvis babyen gjentatte ganger får kraftige gråteanfall og beveger seg på en måte som tyder på magesmerter, kan det være snakk om kolikk. 

Babyen kan rammes av kolikk fra to ukers alder, og når den er tre til fire måneder gammel, har det som oftest gått over. Men det er kanskje ingen stor trøst når babyen er midt inne i sine verste skrikeperioder. 

Forsøk å holde ut. Prøv ulike måter å lindre plagene på. (Se tipsene nedenfor.) Og ta gjerne imot hjelp fra andre, slik at du får sove ut selv innimellom.

Kolikk, overtrøtthet eller bare vanlig skriking?

Det er lett å forveksle overtrøtthet eller vanlig spedbarnsskrik med kolikk. For små barn skriker – ganske mye. Ved seks ukers alder pleier de fleste normale babyer å skrike cirka to timer i døgnet til sammen. Etter hvert som barnet blir eldre, avtar gråtingen og skrikingen gradvis.
Se gjerne filmen vår med tips til hvordan du roer en gråtende baby


Ved kolikk gråter babyen vanligvis minst tre timer per dag, minst tre dager i uken, i minst tre uker. Babyens gråteanfall begynner vanligvis sent på ettermiddagen eller om kvelden i et mønster som gjentar seg. 

Andre tegn på at det er kolikk, er at babyen drar knærne opp mot magen eller spenner beina slik at de strekkes ut. Babyen kan ha luft i magen som fører til rumling.

Hva er årsaken til kolikk?

Ekspertene vet faktisk ikke helt hva som er årsaken til kolikk hos spedbarn. Lenge har man trodd at barn med kolikk skriker fordi de har vondt i magen, men den forklaringen er langt fra dokumentert. Det man derimot har kunnet konstatere, er at spedbarnskolikk nesten bare forekommer i den vestlige delen av verden. I Skandinavia rammes mellom hvert femte og hvert tiende spedbarn. 
Det ser ikke ut til å ha noe å si for kolikkrisikoen om barnet ammes eller får morsmelkerstatning – alle barn kan rammes.

Noen ganger kan det rett og slett skyldes at babyen har vondt i magen, for eksempel hvis babyen er følsom overfor kumelksprotein. Da kan det hjelpe hvis du som ammende mor unngår å spise eller drikke melkeprodukter. Hvis babyen får morsmelkerstatning, kan du spørre legen om det er verdt å prøve en melkefri variant som fås kjøpt på apoteket.

Stoffene i matvarer som gir luft i magen, for eksempel kål, løk og bønner, kan bli overført til morsmelken. Unngå derfor slike matvarer i ditt eget kosthold i en periode, og se om babyen blir bedre.

Melkefritt kosthold, massasje eller medisin

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å prøve å lindre babyens plager. Prøv gjerne én ting om gangen, slik at du kan være helt sikker på hva som fungerer.


 • Fred og ro. Utsett babyen for færre nye inntrykk i en periode.
 • Gi babyen mye nærhet – bær babyen over armen i mageliggende stilling, la den hvile mot skulderen, eller ha den med deg i bæresjal eller bæresele.
 • Kumelk kan være en av årsakene. Prøv derfor å unngå kumelk i ditt eget kosthold, eller bytt morsmelkerstatning.
 • Hvis du ammer, bør du unngå å spise mye mat som gir luft i magen.

 • Hvis du ammer, bør du redusere inntaket av koffeinholdige drikker som kaffe, te og Coca-Cola.
 • Gi babyen kolikkmassasje, som også kalles spedbarnsmassasje. Det er massasje uten bivirkninger som de fleste foreldre med kolikkbarn prøver, med varierende hell. Se videoen vår, og lær hvordan du kan massere babyen.
 • Enkelte mener at kolikkbarn blir roligere av å svøpes på en bestemt måte. Hvis du vil prøve det, kan du be helsesøsteren om å vise deg hvordan.
 • Magedråper som inneholder melkesyrebakterier, har vist seg å kunne hjelpe mot kolikk. Det tar vanligvis én til to uker før man vet om dråpene fungerer. Dråpene fås kjøpt reseptfritt på apotek.
 • Minifom er et legemiddel i dråpeform som brukes mot luftplager. Det fås også kjøpt reseptfritt, men effekten mot kolikk er mangelfullt dokumentert.
 • Hold babyens mage varm med en dyne, et lett teppe – eller hvorfor ikke et varmt bad?
 • Kjør en tur med babyen i bilsetet, eller ta en trilletur på ujevnt underlag hvis det pleier å roe babyen.

Be om hjelp

Det er veldig slitsomt å ha en baby med kolikkplager. Alle foreldre synes det er plagsomt og frustrerende å se babyen gråte i time etter time uten å kunne trøste. Noen ganger virker det som om ingenting hjelper.


Be familie og venner om litt avlastning, bytt på å sove, eller be om hjelp på helsestasjonen. Det er spesielt viktig hvis du føler deg maktesløs og kanskje så sint at det noen ganger er vanskelig å styre følelsene. Rist aldri en baby i frustrasjon – det kan gjøre ubotelig skade.


Det finnes forumer på Internett der foreldre med kolikkbarn kan gi hverandre støtte og tips. Ta én dag om gangen. Hold ut, og husk at kolikk ikke varer evig.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...