Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Fødselsdepresjon

Både kvinner og menn kan rammes av fødselsdepresjon. Det er ikke uvanlig, og det er en tung byrde å bære alene. Jo tidligere du oppsøker hjelp, desto bedre er prognosen.

Cirka ti prosent av alle kvinner får psykiske reaksjoner i forbindelse med en fødsel. Hos fem prosent kan nedstemtheten bli sterk og langvarig.
Undersøkelser viser at fødselsdepresjoner går over, og at det går raskere hvis du får hjelp. Derfor bør du oppsøke hjelp. For barnets skyld bør du ikke vente med å ta imot den hjelpen du kan få. Det er ingenting å skamme seg over. Husk at du kan få hjelp, og at du ikke er alene om dette.
På etterkontrollen kan du blant annet snakke om hvordan du har det.

Også nybakte fedre kan rammes av slike følelser. Les mer om: Fødselsdepresjon hos far

Snakk om følelsene dine

Det første steget i riktig retning er å snakke med sine nærmeste. Å sette ord på følelsene kan lette byrden. Da blir det også lettere for de nærmeste å hjelpe til. Hvis du er aleneforelder, trenger du andre voksne som du kan dele tanker og følelser med. Nærmeste familie og nære venner kan også være til stor hjelp.

Forbigående nedstemthet etter en fødsel er vanlig

Det er et nytt ansvar å ta seg av et nyfødt barn. En nybakt mamma eller pappa kan lett føle seg usikker og utilstrekkelig. De fleste kvinner som har født barn, går også gjennom en kortere periode med kraftige humørsvingninger. Det er helt normalt. Hormonene som nå skal regulere melkeproduksjon og amming, påvirker kroppen i større eller mindre grad. Følelser som oppstemthet i det ene øyeblikket og sorg, irritasjon eller trøtthet i det neste kan oppleves som forvirrende, men for de fleste er tilstanden forbigående. Hvis symptomene vedvarer, kan det imidlertid dreie seg om en fødselsdepresjon, og da er det best å ta imot hjelp. Dette gjelder både mammaer og pappaer. 

Tidligere deprimerte kan få hjelp før

Personer som tidligere har vært gjennom depresjon, har større risiko for å bli rammet av en fødselsdepresjon. Hvis man har kunnskap om dette, kan man i mange tilfeller forebygge at det skjer igjen. Erfaring viser også at samtalebehandling kan hjelpe ved depresjon. Snakk med jordmoren.

Oppsøk hjelp hvis du føler deg deprimert eller tror du har en fødselsdepresjon

Mange kvinner og familier prøver å holde problemene for seg selv. Det gjør det som oftest bare verre. Hvis det går for lang tid, kan forholdet til barnet bli komplisert, og kvinnen får problemer med å kose seg sammen med og føle tilknytning til barnet. Derfor er det viktig at du forteller de rundt deg hvordan du føler deg. Les mer om pappaer og fødselsdepresjon.

Ta kontakt med lege eller helsestasjon. De har kunnskap om behandling av fødselsdepresjon, eller kan henvise deg til en psykolog eller psykiater som kan hjelpe.

Partneren begynner å jobbe, og du er alene med ansvaret

Det er ikke helt uvanlig at nedstemtheten utløses av at partneren begynner å jobbe igjen og kvinnen blir alene med ansvaret. Det kan komme til uttrykk på flere måter. De vanligste tegnene er at kvinnen føler håpløshet og hjelpeløshet og får skyldfølelse overfor barnet.

Hun synes ikke at hun duger som mor. Hverdagen kan virke uoverkommelig. I enkelte tilfeller kan angstfylte og/eller aggressive tanker overfor barnet være et tegn på at kvinnen bør søke hjelp. Det er viktig å gjøre det i en tidlig fase.

Mellom 10 og 15 % av alle kvinner som har født barn, kan i løpet av det første året etter fødselen reagere ved å føle tristhet og bekymring. Tilstanden påvirker alle deler av livet. Det er normalt å reagere sterkt på store hendelser i livet, og selv om du er glad for å bli mamma, kan det oppleves som en forandring du ikke er helt klar for. Du føler deg kanskje overveldet og maktesløs, og kjenner at du ikke er klar for livets nye utfordringer.

Symptomer på fødselsdepresjon

Hvis du ikke har krefter til å gjøre det som forventes av deg, blir du trøtt og mister oversikten. Det kan føre til en fødselsdepresjon. En fødselsdepresjon kan komme til uttrykk på flere måter. Du kan:

 • føle deg trist og nedfor og gråte uten grunn
 • mangle energi og miste interessen for alt som skjer rundt deg
 • ha konsentrasjonsvansker
 • streve med å føle tilknytning til barnet
 • føle deg trøtt og ha lyst til å sove hele tiden
 • ha problemer med å sovne, sove urolig og våkne tidlig
 • trøstespise eller miste matlysten
 • sløse bort penger på unødvendige ting i et forsøk på å føle deg bedre
 • mangle selvtillit og være nedstemt
 • ha skyldfølelse og bebreide deg selv for at du ikke er en god nok mamma
 • føle deg ulykkelig
 • være redd for å være alene
 • være redd for å skade barnet eller deg selv
 • være redd for å gå ut, ta bussen eller kjøre bil
 • prøve å skjule følelsene dine for omgivelsene
 • være redd for at du er eller kommer til å bli psykisk syk

Dette er bare noen av symptomene på en fødselsdepresjon. Hvis du er usikker, kan du ta kontakt med helsestasjon eller lege.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...