190912_libero_NB2_574_CMYK_Desktop

Luft i magen hos babyer

Plutselig spenner babyen seg for så å komme med en stor rap. Deretter slapper den lille kroppen av. De fleste spedbarn får luft i magen mens de spiser og trenger derfor å rape. Her forteller vi hvorfor og gir noen tips til hvordan du kan hjelpe babyen med å rape og ikke svelge for mye luft.

Når små barn spiser, får de ofte luft i den lille magen. Derfor er det lurt å prøve å rape etter amming eller flaskemating. Får du barnet til å rape, reduserer du risikoen for mageknip. Ellers kan nemlig luften forflytte seg ned i tarmene og gi barnet vondt i magen. Det går ofte an å se at barnet trenger å rape. For eksempel kan den lille bli urolig og lei seg eller virke mett selv om hen ikke har spist så mye.

Redusere mengden luft i babyens mage

Hvis barnet ditt stadig trenger å rape, kan det være lurt å prøve å redusere mengden luft hen får i seg. På den måten blir det mindre behov for å rape. Her er fire tips til hva du kan gjøre:

  1. Hvis babyen ammes, bør du sjekke at hen får et godt tak rundt brystvorten. Da kommer det nemlig mindre luft i magen. Ammeskjold kan også føre til at babyen svelger mer luft, så prøv å variere med og uten hvis du klarer det.

  2. En annen mulighet er å variere ammestillingen. Kanskje en mer oppreist stilling kan hjelpe.

  3. Hvis babyen får mat fra flaske, kan det være lurt å prøve en flaske med luftventil.

  4. Har du en baby som spiser veldig ivrig og svelger mye og raskt, kan du prøve å ta pauser i måltidet – kanskje vil hen rape før dere fortsetter ammingen.

Hvordan får man ut luft i magen på en baby?

Ikke alle babyer svelger masse luft når de spiser, og derfor har heller ikke alle behov for å rape. Men det kan være smart å prøve å få babyen til å rape hvis du synes hen virker urolig etter å ha spist. Her er noen tips til hva du kan gjøre:

  • Løft barnet opp i oppreist stilling. Da pleier rapen å komme av seg selv. Men hvis du løfter babyen for høyt, og legger den over skulderen din, kan det bli vanskeligere for luften å komme ut.

  • Du kan også prøve å bære barnet mot deg, med ansiktet hvilende mot skulderen din.

  • Klapp forsiktig på stumpen, og stryk babyen over ryggen. Da blir det enklere å slappe av, og rapen kommer lettere.

Hvis babyen fortsetter å være misfornøyd etter måltidene – eller går ned i vekt – er det viktig å snakke med helsestasjonen for å utelukke andre årsaker til magesmerter.


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg