close

Kunsten å få babyen til å rape

Mange spedbarn svelger luft når de spiser. De raper eller gulper derfor etter maten. Ellers får de vondt i magen. Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe babyen med å rape.

Babyer viser på ulike måter at de trenger å rape. De kan for eksempel virke litt rastløse. Prøv å få babyen til å rape én eller flere ganger hvis den blir urolig eller sutrete eller virker mett selv om den ikke har spist på lenge.

Slik får du babyen til å rape

Bær babyen med ansiktet mot deg, og stryk den forsiktig oppover og nedover langs ryggen. Iblant er det nok å løfte babyen opp i oppreist stilling for at den skal rape.
Hvis du løfter babyen for høyt, over skulderen din, kan det bli vanskeligere for luften å komme ut, særlig hvis babyen ligger langt over skulderen.
Hvis rapen ikke kommer, kan du la babyen ligge på magen, for eksempel i fanget ditt, og deretter ta den opp igjen.
Raping er imidlertid ikke obligatorisk – enkelte babyer har ikke behov for å rape i det hele tatt.

Hjelp babyen med å ikke svelge for mye luft

Hvis babyen ser ut til å svelge mye luft mens den dier, bør du passe på at den får ordentlig tak rundt brystvorten. Prøv også å få den til å rape et par ganger i løpet av måltidet. Noen babyer har godt av å ta en pause i spisingen for å rape.
En baby som får morsmelkerstatning på flaske, kan streve med å rekke å svelge maten hvis hullet i smokken er for stort. Det kan føre til at babyen svelger mye luft og får vondt i magen. Du kan forebygge dette ved å holde flasken i en slik vinkel at smokken hele tiden er fylt med væske når babyen suger.
Brystskjold, som kan brukes for å beskytte ømme og såre brystvorter, kan også gjøre at babyen svelger mer luft enn vanlig ved måltidene.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...