close

Etter fødselen – fakta, tips og råd for deg som har født barn

Hva gjør man med renselse og sting? Hvordan skal man tisse hvis det gjør vondt? Hva skjer på etterkontrollen? Hvorfor gråter du selv om du er lykkelig? Ja, det skjer mye etter et svangerskap og en fødsel. Her får du svar på noen vanlige spørsmål.

Det første døgnet etter fødselen frigjør kroppen endorfiner, kroppens eget morfin. Dessuten merker du fortsatt effekten av hormonet oksytocin, som ble produsert under fødselen. Det gjør at du tross alt har krefter til å bli kjent med og føle tilknytning til det nyfødte barnet.

Hormonene kjører berg- og dalbane i kroppen

Snart reduseres nivået av disse hormonene, og produksjonen av andre hormoner starter. Det er veldig vanlig at man etter noen få dager føler seg litt nedfor. Selv om du er glad for å ha blitt mamma, kan det plutselig føles tungt og vanskelig. Det skyldes blant annet at hormonene kjører berg- og dalbane i kroppen, som omstiller seg fra svangerskap og fødsel til å begynne å produsere melk, slik at du kan amme.

Barseltårene forsvinner

Du har kanskje hørt snakk om barseltårer? Bli ikke overrasket om du plutselig gråter av alt og ingenting. Alt kan virke overveldende. Det er nå melkeproduksjonen kommer i gang, og brystene er ømme. Det er en ny situasjon, og det er ikke alle som vet hvordan de skal håndtere den. Men ta det helt med ro. Dette handler mye om at kroppen regulerer hormonene, og du vil føle deg bedre etter noen dager.

Å få barn er en følelsesmessig og fysisk omstilling

Å få barn medfører en stor omstilling. Hvis det i tillegg er ditt første barn, er alt nytt og ukjent. Å føle seg usikker er helt naturlig, og det går over etter hvert. Snakk med familie og venner, og be om hjelp hvis det trengs. Kanskje har du eller dere behov for avlastning? Man venner seg til å sove korte stunder om gangen når man har født barn, men det er også viktig å få sove ut i blant.

Aksepter at det går med mye tid til å mate barnet, skifte bleier og sove. Det kan føles frustrerende å knapt ha tid til å ta en dusj og kle på seg, for ikke å snakke om å komme seg ut av huset. Vær tålmodig, senk kravene, og ta én dag om gangen. Det blir tidsnok orden på både tanker og rutiner. Og da blir alt lettere.

Blødning og renselse

Morkaken har vært festet til livmorveggen. Når barnet er født og morkaken løsner, etterlater den seg et sår. Det blir mindre når livmoren trekker seg sammen igjen, og det er viktig for at blødningen ikke skal bli så stor. Den avtar vanligvis i løpet av en uke og går over til å bli utflod, sårvæske, som er mer brun- eller gulaktig. Vanligvis tar det mellom fire og seks uker før renselsen opphører helt. I denne perioden bør du unngå å bade og å bruke tamponger. Hvis du og partneren vil ha sex, bør dere bruke kondom.

Etterrier og tips

Sammentrekningene som kommer etter fødselen, kalles etterrier. De er vanligvis kraftigere hos flergangsfødende enn hos førstegangsfødende. Det er naturlig å merke dem bedre når du ammer, siden det også stimulerer muskulaturen i livmoren til å trekke seg sammen. Noen ganger kan det gjøre vondt, men det er verken farlig eller unaturlig. Det er bare livmoren som trekker seg sammen for til slutt å få tilbake sin normale størrelse. Les mer om rier og etterrier.

Tips ved toalettbesøk etter en fødsel

I begynnelsen kan det gjøre vondt å gå på toalettet, særlig hvis du har fått en rift i underlivet. Det er viktig at du er nøye med hygienen, slik at det ikke oppstår en infeksjon. Vask gjerne underlivet hver gang du har vært på toalettet, og skift bind eller truseinnlegg ofte så lenge du har utflod. Hvis du er redd eller gruer deg for å gå på toalettet for første gang etter fødselen, bør du huske på at mange har hatt samme problem og funnet smarte løsninger, og at det er hjelp å få. Her får du flere tips til hvordan du kan klare toalettbesøkene etter fødselen.

Amming, menstruasjon og prevensjon

Det er uvanlig å ha eggløsning det første halvåret etter en fødsel, men det forekommer. Snakk med jordmoren for å få mer informasjon.

Hvis du ikke fullammer i henhold til LAM-metoden, kan du få tilbake eggløsningen og menstruasjonen langt tidligere. Hos enkelte kvinner kan det skje veldig tidlig, mens andre ikke får igjen menstruasjonen før de slutter helt å amme. Snakk med jordmor eller lege hvis du vil ha hjelp til å finne egnet prevensjon.

Glidemiddel og tørre slimhinner

Det er vanlig at kvinner som ammer, får litt tørre og ømfintlige slimhinner i skjeden. Det skyldes hormonpåvirkning, og skjeden blir som vanlig igjen når du slutter å amme. Hvis du får problemer med å ha samleie og det ikke holder med glidemiddel, kan du be jordmor eller lege om råd. På apoteket får du kjøpt reseptfri østrogenkrem som kan være til hjelp i ammeperioden.

Etterkontroll og samtale

Etter fødselen får du tilbud om en etterkontroll hos jordmor eller lege. Det skjer vanligvis cirka seks uker etter fødselen. Dersom det er behov for det, gjøres det en gynekologisk undersøkelse. Dere snakker dessuten om fødselen og den nye tilværelsen som forelder. Hvis du har hatt en komplisert fødsel eller keisersnitt, er det vanligvis en lege som foretar etterkontrollen. Her kan du lese mer om etterkontrollen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...